Kirjoitusohjeet_vanha

Kirjoitusohjeet_vanha

Tässä on muutamia ohjeita, jotka auttavat sinua kirjoituksesi luomisessa. Tarpeen mukaan niitä voi soveltaa, mutta ne vaikuttavat juttusi luettavuuteen. Muista, että kirjoitat verkkolehteen, et painettuun mediaan!

Ingressi Kreodissa ingressi on se, joka näkyy etusivulla. Siksi joka jutussa täytyy olla ingressi. Sen tarkoitus on herättää lukijan mielenkiinto ja siinä kerrotaan lyhyesti pääkohtia jutusta tai esitetään vaikka artikkeliin liittyviä kysymyksiä. Älä tee siitä liian pitkä, kolmesta viiteen virkettä riittää.

Otsikot Tee jutullesi pääotsikko mutta älä suutu, jos muutamme sitä. Otsikointi on vaikeata ja joskus se mikä on itselle itsestään selvin otsikko, voi olla toimituskunnan mielestä parempi vaikka lyhyempänä tms. Väliotsikoilla saat juttuusi väljyyttä ja pääset nostamaan esiin mielenkiintoiset tai tärkeät huomiot. Käytä väliotsikoita.

Leipäteksti Leipäteksti on se varsinainen juttu. Kirjoita artikkelisi niin, että vältät monimutkaisuutta. Yksinkertaiset virkkeet on helpompi lukea ja ymmärtää kuin monen sortin alisteiset sivulauseet lauseenvastikkeineen. Pitkien ja lyhyiden virkkeiden vaihtelulla rytmität tekstiäsi. Jutun pituus on 1–8 sivua, maksimissaan 2000 sanaa. Pitkään juttuun tarvitaan useampia kuvia, että siitä tulee luettava.

Kuvat, kuviot ja taulukot Kuvat, kuviot ja taulukot elävöittävät tekstiä. Parhaiten kuvitus syntyy jutun kanssa käsi kädessä, mutta toimituskunta ottaa oikeuden kuvittaa juttua parhaaksi katsomallaan tavalla, jos jutun kirjoittajalla ei kuvia ole. Taulukot ovat myös hyvä tapa tiivistää esitystä. Älä lähetä kuvia toimituskunnalle sähköpostiin liian suurina tiedostoina. Jollet saa kuvaa pienennettyä, ota yhteyttä niin sovitaan jakotapa.

Kuviin tulee liittää valokuvaajan nimi, jos se on tiedossa. Tarkistathan aina kuvan käyttöoikeudet, jos et ole ottanut kuvaa itse! Jos käytät CC-lisensoituja kuvia, ilmoita se kuvatekstissä sekä kuvan oikeuksien omistajan tiedot. Ilmoita kuvien tekijänoikeudet ja mahdolliset lisenssit samalla kuin toimitat kuvat toimitukseen.

Kreodin toimituskunta lähettää kommentteja artikkeliisi ja pyytää tarvittaessa muokkaamaan tekstiä. Toimituskunta voi myös muokata suoraan itse tekstiä.