Oili Kokkonen, Kirjastot ja uusi kirjatalous Tampereen yliopiston täydennyskoulutuskeskuksen julkaisusarja B 3/99
ISBN951-44-4664-X Tampere 1999
Digitaalisen julkaisemisen vakiintuminen on johtanut kirjastot täysin uuteen tilanteeseen ja Oili Kokkonen toteaakin julkaisussaan Kirjastot ja uusi kirjatalous että "muutoksen myötä kirjastoilla on realistiset vaihtoehdot siirtyä kokonaan uudenlaiseen toimintakulttuuriin". Kokkonen toteaa myös, että "uusi kirjatalous on muuttanut radikaalisti kirjastojen toimintatapaa" ja että "palvelujen itsenäiskäyttö on tosiasia".
Tulevaisuudessakin kirjastoja tarvitaan, sillä se on ainoa organisaatio, joka on niin monipuolinen tiedonvälityskanava, jollainen kirjasto on. Kirjaston henkilökunta toimii käyttäjän tukena verkottuneessa tietoympäristössä.
Nykymuutos kirjastossa on vasta muutaman vuoden ikäinen, joten siitä ei ole vielä saatavissa perusteellista tutkimusaineistoa. Siksi Kokkonen hankki aineistonsa sähköpostikyselynä 47 kirjastosta.
Juuri ilmestyneestä julkaisusta voi lukea maksimaalisen kirjastoalan kokemuksen omaavan henkilön analyysiä siitä uudesta tilanteesta, missä kirjastot nyt ovat. Lisäksi se, ettei kirjoittaja ole minkään kirjaston päivänkohtaisten tilanteiden keskellä antaa hänen lausunnoilleen esimerkiksi kirjastojen keskittämis-/hajauttamiskeskustelussa vielä lisäuskottavuutta. Kirjassa sidotaan laajan kokemuksen tuomalla varmuudella uudet asiat vanhoihin asioihin.
Monipuolisessa käsittelyssä ovat kirjastostrategiat, aineiston hankinta, kustannustoiminta, internet-resurssien hyödyntäminen sekä toimialan arviointi.
Pirkko Pietiläinen, kirjaston johtaja, Oulun seudun ammattikorkeakoulu, pirkko.pietilainen@oamk.fi
|