Ammattikorkeakoulut käynnistivät yhdessä Open Access-hankkeen kevättalvella 2007. Hankkeen tavoitteena on ollut avoimen julkaisutoiminnan edistäminen maamme ammattikorkeakoulujen piirissä. Opetusministeriön ja ammattikorkeakoulujen rahoittaman yhteishankkeen puitteissa on toteutettu kaksi osakokonaisuutta verkkolehti Osaaja.net sekä verkkokirjasto Theseus.
Theseus.fi -palvelussa toteutetaan ammattikorkeakoulujen opinnäytteiden ja omien julkaisujen sähköinen julkistaminen. Open Access -periaatteet sekä Open source -ratkaisut ovat olleet keskeisessä asemassa projektissa.
Projektin keskeisenä tavoitteena on saada ammattikorkeakoulujen tutkimus ja kehittämistoiminnan tulokset sekä opinnäytteet aiempaa paremmin saavutettaviksi. Hankeen aikana on luotu avoimen lähdekoodin alustoja hyödyntäviä käytäntöjä, jotka hoituvat hankkeen päätyttyä keskeisin osin ammattikorkeakoulujen henkilöstön ja opiskelijoiden toimesta. Open Access hanke päättyy 31.12.2009.
Open Access -hankkeen hallinnosta on vastannut Seinäjoen ammattikorkeakoulu ja sen ohjausryhmässä on ollut edustajat Arene ry:stä, Amkit-konsortiosta, CSC:ltä ja Opetusministeriöstä.
Tallennusalusta
Verkkokirjaston toteuttamisesta tehtiin yhteistyösopimus Arene ry:n ja Kansalliskirjaston kanssa. Sopimus allekirjoitettiin tammikuussa 2008 ja se tehtiin viideksi vuodeksi.
Verkkokirjaston tallennusalustana toimii DSpace-ohjelmisto. DSpace on sekä Suomessa että kansainvälisesti käytetyin julkaisuarkistoalusta. Kehitystyö tapahtuu pääasiassa Yhdysvalloissa kansainvälisen kehittäjäverkoston toimesta, mutta Suomen DSpace -käyttäjät ovat myös luoneet verkoston, joka kehittää toimintaa omiin olosuhteisiimme sopivaksi.
Yhteistyön tekeminen myös pohjoismaisella ja Itämeren alueen DSpace-käyttäjien kanssa olisi toivottavaa, se palvelisi ainakin ammattikorkeakouluja. Järjestelmä mahdollistaa aineistojen kuvailun, tallennuksen, selailun sekä kokoelmiksi järjestämisen.
Kansalliskirjasto vastaa järjestelmän ylläpidosta ja ammattikorkeakoulut järjestelmässä olevasta sisällöstä. Theseuksen toteutus on lähes identtinen Kansalliskirjaston Doria -julkaisuarkiston kanssa.
Testikäyttö aloitettiin syksyllä 2008 ja kaikkien ammattikorkeakoulujen käytettävissä Theseus on ollut keväästä 2009 asti. Kansalliskirjaston kanssa tehty sopimus takaa palvelimen ja teknisten muutosten hallinnan.
Theseuksen pilotointi ja käytänteet
Theseuksen kehitystyöhön osallistui 11 hanketta pilotoivaa ammattikorkeakoulua: Arcada, Haaga-Helia, Jyväskylä, Kemi-Tornio, Lahti, Laurea, Metropolia, Piramk, Samk, SeAmk sekä Turun amk. Pilottikorkeakoulujen ja Kansalliskirjaston kanssa on tavoitteen mukaisesti päätetty Theseuksen noudattamasta hierarkiasta sekä sovittu yhteisesti opinnäytteiden kohdalla käytettävistä metatiedoista.
Pilottikirjastojen työpanos oli merkittävä laadittaessa opiskelijoille ohjeistusta sekä Theseuksen käyttöehtosopimusta eri kieliversioineen. Käyttöehtosopimus ja Creative Commonsin liittäminen Theseukseen hoidettiin lakitoimisto Turre Legal Oy:n toimesta.
Pelkkä sopiminen hierarkiasta ja opinnäytteiden metatietojen sopiminen ei riittänyt Theseuksen pystyttämiseen. Tarvittiin myös Arene ry:n hyväksymä esitys opinnäyteprosessiksi sekä suositus opinnäytteiden julkisuudesta.
Opinnäytteiden julkisuus ei kuitenkaan ole toteutunut ihan toivotulla tavalla. Opinnäytteitä poistetaan edelleen Theseuksesta opinnäytteiden teettäjien pyynnöstä. Ongelma on kaksijakoinen, sillä yhteistyö korkeakoulujen ja opinnäytteiden teettäjien välillä saattaisi katketa, ellei heidän toiveitaan noudateta.
Toisaalta opinnäytteet ovat julkisia asiakirjoja, joista on opetusministeriön ohje 28.1.2004 /Dnro 3/500/2004. Tällöin on opinnäytteen ohjauksella huomattava rooli tehtäessä sopimuksia yritysten tai yhteisöjen kanssa sekä opinnäytettä laadittaessa.
Tunnistautuminen Theseuksessa
Tunnistautumisessa theseus.fi -palveluun hyödynnetään Shibboleth-ohjelmistoa. Hankkeen myötä ammattikorkeakoulujen yhteinen päätös ottaa käyttöön sähköisen tunnistautumiseen Shibboleth/SAML- käyttäjäntunnistusjärjestelmä on merkittävä avaus korkeakoulujen yhteisten palveluiden kehittämiselle. Hankkeen ohjausryhmä on asettanut aikarajan Shibboleth-järjestelmän käyttöönotolle. Aikaraja on 31.12.2009, mutta koska muutamalla korkeakoululla on vielä järjestelmän käyttöönotto kesken, on theseus.fi -sivustolla vielä linkit aiemmin käytössä olleeseen tallennuslomakkeeseen. Haka-kirjautumiseen siirrytään sitä mukaan kun korkeakoulut saavat sen organisoitua.
CSC:n koordinoima Haka-luottamusverkosto on solminut yhteistyösopimuksen muiden pohjoismaiden korkeakoulujen luottamusverkostojen kanssa, jonka myötä myös muiden pohjoismaisten korkeakoulujen tarjoamia palveluja on mahdollista hyödyntää Hakan kautta. Kyseessä on Kalmarin unioniksi nimetty pohjoismaisten korkeakoulujen luottamusverkostojen konfederaatio, joka mahdollistaa kirjautumisen yhdellä tunnuksella mukana olevien korkeakoulujen palveluihin ja oppimisalustoihin. Tällä hetkellä Suomesta mukana on Helsingin yliopisto, lisäkäyttäjiä kaivataan. Käyttö on mahdollista shibboleth/SAML2 -tekniikalla.
Theseuksen lupakäytännöt
Julkaisulupaa ja tekijänoikeuksien käsittelyä varten hankkeen ohjausryhmä asetti Metropolian vararehtori Lea Ryynänen-Karjalaisen johdolla toimineen lupatyöryhmän. Ryhmä päätyi suosittamaan Creative Commonsin lisäämistä theseus.fi -palvelun yhteyteen.
Tekijänoikeuksien hallinta on tärkeä asia kaikissa julkaisuarkistoissa. Theseuksessa tekijänoikeuksien hallinta on toteutettu liittämällä julkaisuarkistoon luotettava sähköisen tunnistautumisen menetelmä sekä tarjoamalla teosten tekijöille mahdollisuus Creative Commons -lisensoinnin hyödyntämiseen. Yksi haasteellisimmista tehtävistä Open Access-hankkeessa on ollut tiedon jakaminen teosten tekijöille ja heidän ohjaajilleen.
Creative Commonsin liittämisellä Theseukseen on huomattava historiallinen merkitys maamme Open Access- toiminnan edistämisessä.
Theseus.fi -sivustolle laadittiin tekijänoikeuksia ja CC-lisensointia koskevia ohjeita opiskelijoiden sekä myös ohjaajien tutustuttavaksi ja käytettäväksi.
Rinnakkaisjulkaiseminen
Ammattikorkeakoulut ovat yhdessä antaneet julkilausuman, jossa ammattikorkeakoulut edellyttävät, että korkeakouluissa toimivat opettajat ja tutkijat rinnakkaistallentavat tieteellisissä julkaisuissa tai korkeakoulun omissa julkaisusarjoissa julkaistut tutkimusartikkelinsa ARENE ry:n ylläpitämään avoimeen verkkokirjasto Theseukseen 1.1.2010 lähtien. Tämän julkilausuman myötä Theseus ja ammattikorkeakoulut ottavat paikkansa globaalissa Open Access -liikkeessä.
Rinnakkaisjulkaisut tallennetaan Theseukseen ammattikorkeakoulujen kirjastojen tai korkeakoulujen julkaisutoiminnasta vastaavien toimesta. Open Access-julkilausuma hyväksyttiin Arene ry:n kokouksessa 13.10.2009.
Kansalliskirjasto tuottaa rinnakkaisjulkaisuja varten oman syöttölomakkeen, joka valmistuu joulukuun aikana. Syöttölomaketta ammattikorkeakoulujen puolelta ovat olleet työstämässä edustajat Kymenlaakson, Saimaan ja Turun ammattikorkeakouluista.
Streamaus
Hankkeella oli mahdollisuus tarjota korkeakouluille audiovisuaalisen materiaalin suoratoistoa CSC:n streamaus-palvelun kautta. Korkeakouluille lähetettiin kysely palvelun tarpeesta ja neljä korkeakoulua (Humak, Lahti, Metropolia amk ja Saimaa amk) ilmoitti kiinnostuksesta palvelua kohtaan. CSC tuotti toukokuussa 2009 palvelun Theseuksen yhteyteen. Streamaus -palvelu on korkeakoulujen käytössä hankekauden loppuun. Hankekauden jälkeen korkeakouluilla on mahdollisuus jatkaa sopimusta CSC:n kanssa.
Kirjastojen rooli Theseuskessa nyt ja tulevaisuudessa
Kirjastoissa on näin uuden toimintaympäristön pystytysvaiheessa ollut tehtävää paljon ja uusia asioita on tullut eteen. Rehtoreiden yhteisesti sopiman opinnäyteprosessin tavoitteena oli selkeyttää eri toimijoiden roolia opinnäyteprosessissa.
Akateemisen julkaisuarkiston pystytys ei ole ainoastaan tekninen toimenpide, vaan siihen on saatava mukaan ja sitoutettava opiskelijat, tutkijat, ohjaajat sekä sponsorit. Open Access -julkaisemisen periaatteiden on oltava kaikille osapuolille selviä jo hyvissä ajoin.
Theseuksen käyttäjähallinta on hankekauden ajan hoidettu hankkeen suunnittelijan toimesta jatkossa Kansalliskirjasto tarjoaa korkeakouluille mahdollisuuden hallinnoida itse käyttäjiään sekä muokata kokoelmaansa. Mahdollisuus toteutuu vuoden 2010 aikana.
Tilastointi Theseuksessa on tullut monesti hankkeen aikana esiin. Theseuksessa hyödynnetään Janne Pietarilan ja Samu Viidan, Kansalliskirjastosta, kehittämää SimpleStat -tilastointiohjelmaa, jonka avulla voidaan seurata dokumenttien latausmääriä Theseuksessa.
SimpleStatin avulla voidaan tilastoida kuukausittaisia latausmääriä kuten Google Analyticsinkin avulla, mutta SimpleStat pystyy tilastoimaan julkaisujen kokotekstilataukset (per item, per kokoelma, per yhteisö ja per koko Theseus) sekä yhteisö- ja kokoelmahierarkiakohtaiset tilastot.
Hankkeen aikana Theseuksesta saatiin hyvä perusjulkaisuarkisto, mutta sen kehittäminen jatkossa on tärkeää. DSpacen heikkoutena on ollut kankea, lähes byrokraattinen sisällönhallinta. Atlantassa toukokuussa 2009 pidetyssä Open Repositories konferenssissa tähän esitettiin tulevan muutoksia, esim. Theseukseen muutokset tulevat hieman viiveellä, mutta parannusta on luvassa. DSpacen 2.0 -versiossa esimerkiksi uusi arkkitehtuuri mahdollistaa käyttäjien tarvitsemien moduulien ja palvelukokonaisuuksien lisäämisen.
Jatkossa tärkeää on myös Theseuksen kehittäminen ammattikorkeakoulujen lähtökohdista ja tarpeista käsin, minkä vuoksi on enemmän kuin suositeltavaa, että ammattikorkeakoulut tuovat tarpeensa ja toiveensa selkeästi esille DSpacen kotimaisille kehittäjille. Erityisen tärkeänä on pidettävä yhteistyötä julkaisuarkistojen kesken sekä Kansalliskirjaston keskeistä roolia etsittäessä uusia innovatiivisia ratkaisuja julkaisuarkistojen kehittämiselle.
Kansalliskirjaston tärkeimpänä roolina on koota yhteen julkaisuarkistojen kehittäjiä eri sektoreilta ja tarjota puitteet korkeakoulujen sekä yliopistojen Open Access -toiminnan eteenpäin viemiselle. Ammattikorkeakoulujen roolina on ottaa haaste vastaan ja viedä toimintaa eteenpäin.
Anna-Kaisa Sjölund suunnittelija Ammattikorkeakoulujen Open Access-hanke
Verkkokirjasto Theseus jonka tekijä on Anna-Kaisa Sjölund on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Tarttuva 1.0 Suomi lisenssillä.
|