Kreodi arkisto


 Etusivu

 Artikkelit

 Lehdet

 Kirjoittajat

 Haku



Kreodi  1 / 2009 

 Matkalla


Hyviä käytänteitä oppimassa 

Suvi Perttula
Katja Vuorimaa

  

Tietopalvelusihteeri Katja Vuorimaan opintomatka Northamptoniin onnistui hyvin. Hän tutustui Northamptonin yliopistoon marras-joulukuun vaihteessa 2008. Academic librarian Helena West saapui Northamptonista Jyväskylään tammikuussa 2009. Katjan matkan rahoitti Jyväskylän ammattikorkeakoulun (JAMK) kirjasto yhdessä korkeakoulun ESOK-hankkeen kanssa. ESOK tulee sanoista Esteettömät oppimisympäristöt korkeakouluissa (ks. www.esok.fi).

Suvi: Katja, millaisen yleisvaikutelman sait Northamptonin yliopiston kirjastosta verrattuna JAMKin kirjastoon?

Matkani Northamptonin yliopiston kirjastoon oli antoisa, sillä Northamptolla on pitkät perinteet opiskelijoiden palvelujen järjestämisessä. Myös kirjastossa opiskelijat saavat yksilöllistä tukea, olipa heillä eri kulttuuritaustat, oppimisvaikeuksia tai opiskelua haittaava vamma. Heille on tarjolla esimerkiksi oma tukihenkilö, laitteita ja erityisohjelmistoja. Kirjasto ja atk-palvelut ovat samaa osastoa, mikä tuntui helpottavan opiskelijoiden elämää.

Northamptonin yliopisto sijaitsee kahdella kampuksella, joissa molemmissa toimii kirjasto. Opiskelijoita on noin 10 000. Kirjastossa on kolminkertainen määrä henkilökuntaa verrattuna JAMKiin ja kirjaston aukio-oloajat ovat huomattavasti pidemmät. Myös kirjaston tilat ovat monimuotoisemmat. Hiljaisia lukupaikkoja, ryhmätyöskentelypöytiä sekä keskusteluryhmätiloja on selvästi enemmän kuin JAMKissa.

Northamptonissa opiskelijat eivät ole oivaltaneet e-kirjojen hyödyllisyyttä samalla tavalla kuin JAMKissa, vaikka lehdet ovat sielläkin suurimmaksi osaksi sähköisessä muodossa ja kovassa käytössä. Etäopiskelijat ovat varmasti mielissään kirjojen kotiin postituksesta!

Kirjastossa on erillinen tiedonhankintaosasto, jonka palvelupisteessä Informaatikko päivystää joka päivä kello 11-15. Muina aikoina opiskelijat voivat vapaasti mennä keskustelemaan informaatikkojen työpisteeseen. Kirjastolla on myös oma bloginsa, jossa henkilöstö vinkkaa uusista aineistoista, hyvistä www-sivuista, ohjelmistomuutoksista sekä antaa vihjeitä, mistä aineistosta kuhunkin tehtävään voisi löytyä tietoa.

Suvi & Katja: Helena, halusit tulla tutustumaan JAMKin kirjaston toimintaan. Miten JAMKin kirjasto eroaa Northamptonin yliopiston kirjastosta?

Äitini on syntyisin Suomesta, joten minusta oli mukava tulla Suomeen. Käyn Suomessa sukuloimassa pari kertaa vuodessa. Lontoossa osallistun kerran kuussa suomenkieliseen keskustelukerhoon "kera kahvin ja pullan".

JAMKin kampukset ovat pieniä verrattuna Northamptonin kampuksiin. Pidän erityisesti JAMKin kirjaston palvelupisteistä, sillä siinä asiakaspalvelijat kohtaavat opiskelijat luontevasti olipa heillä mitä asiaa tahansa. Palvelupisteet on suunniteltu hyvin, sillä matalan pöydän ääressä on pyörätuolillakin liikkuvan helppo asioida. Myös hyllyjen välit ovat mukavan leveitä verrattuna oman kirjastoni tiloihin. Northamponissa lainauspalvelut ovat eri paikassa kuin neuvontapalvelut.

Northamptonissa on johtajan lisäksi vain kirjastonhoitajia. Minusta on mielenkiintoista, että JAMKin kirjaston henkilökunta tekee monenlaisia töitä. Northamptonissa kirjastonhoitajien työnkuvat määritellään tarkasti. Jyväskylässä kirjasto on auki lähinnä vain päiväsaikaan eivätkä ensimmäisen vuoden opiskelijat asustele kampuksilla. Northamptonissa opiskelijoita palkataan iltaisin pitämään kirjasto auki kello 22 asti. Paineet aukiolon laajentamiseen ovat kovat, sillä asiakkaat toivovat kirjaston olevan auki 24 tuntia vuorokaudessa, kuten meidän atk-tilatkin ovat.


Northamptonissa kirjastoon voi toki tulla muitakin asiakkaita kuin opiskelijoita, mutta se on paljon harvinaisempaa kuin Suomessa. Jyväskylässä kaikenlaiset asiakkaat voivat lainata aineistoa maksutta, mutta Northamptonissa yliopiston ulkopuoliset maksavat lainauksesta 60 puntaa vuodessa ja he voivat lainata vain neljä julkaisua kerralla – yrityksille lainaus maksaa 150 puntaa vuodessa. Northamptonin yliopistolla ei ole omia julkaisusarjoja, kuten JAMKilla on.

Tiedonhankinnan opetus on JAMKissa melko samanlaista kuin Northamptonissa, mutta meillä tiedonhankinnan opetus ei ole vielä pakollista ensimmäisen vuoden opiskelijoille. Hämmästyin sitä, että kirjasto opettaa tiedonhankintaa myös englanniksi ja antaa arvosanoja opiskelijoille tiedonhankinnan kurssista.

Suvi Perttula & Katja Vuorimaa

Artikkelin kuvassa Katja Vuorimaa (takana) ja Helena West JAMKin kirjaston IT-Dynamon toimipisteessä (kuva Matti Impola) 

 

 




 Etusivu

 Artikkelit

 Lehdet

 Kirjoittajat

 Haku