Kreodi arkisto |
Kreodi 1 / 2008 |
Ajankohtaista |
|
|
||
|
|
Viestintäryhmä ideoi, että AMKIT-johtoryhmän luopuva puheenjohtaja Ulla Ohvo laatii kysymykset ja seuraavan johtoryhmän uudet jäsenet ja varajäsenet vastaavat kysymyksiin. Tulokset julkaistaan Kreodissa. Ulla oli innolla asialla, kysymykset tulivat nopeasti ja ainakin Kreodin va. päätoimittajan mielestä kysymykset olivat varsin vaativia. 1. Mitä on mielestäsi tehokas ja innovatiivinen johtoryhmätyöskentely? Minkälaisiin asioihin haluaisit kiinnittää huomiota tulevassa työskentelyssä? Ulla-Riitta Lahtinen jakoi kysymykset asianosaisille AMKIT-konsortion vuosikokouksessa Seinäjoelle 18.4. ja vastaukset pyydettiin seuraavalla viikolla Kreodin toimitukseen. Kiitän Kreodin puolesta ansiokkaista vastauksista. Kreodissa julkaisemista varten en näe muita valinnan mahdollisuuksia kuin sen, järjestetäänkö vastaukset henkilöittäin vai vastauksittain. Tulkinnat näemme ja koemme käytännön työn kautta lähivuosina. Onnea joryn jäsenille vaativassa tehtävässään. Antti Seppänen, Jyväskylä 2. - amkit -konsortion toiminnan muutos. Lyömme (toivottavasti) hynttyyt yhteen kirjastojärjestelmän hallinnan osalta Linnean kanssa. Mitä tehtäviä amkit-konsortiolla on sen jälkeen? Miten toiminta organisoidaan? Tässä on hieno mahdollisuus organisoida toimintaa uudelleen. 3. Kirjastoverkko 2015 lienee perusteiltaan samanlainen kuin nyt. Yliopistoja ja ammattikorkeakouluja on vähemmän kuin nyt, joten kirjastojakin on vähemmän, mutta ne ovat isompia. Toisen asteen kirjastot ovat tulleet merkittäväksi toimijaksi kirjastokentällä. Kirjastokenttä voidaan jakaa kolmeen sektoriin: yleiset kirjastot, oppilaitoskirjastot ja erikoiskirjastot. Yhteistyö oppilaitoskirjastojen kesken yli opetusasterajojen on yleistä ja luontevaa. Tekniikka on kehittynyt vauhdilla ja sähköisten aineistojen määrä kasvaa vuosittain. Ulkomaiset kustantajat tuovat yhä useammin myös e-kirjan kustantamistaan kirjoista. Täten e-muotoisten kurssikirjojen saatavuus paranee. Kotimaisetkin kustantajat tekevät kysytyimmistä nimekkeistään e-versioita. Opiskelijat vaativat kurssikirjansa myös e-versioina, jotta niitä riittää kaikille. Kansallinen digitaalinen kirjasto on lanseerattu, mutta sen toiminnallisuus ei vastaa ennakko-odotuksia. Uutta järjestelmää etsitään.
2. - Kirjastojen rakenteellinen kehittäminen on yhteinen asia; tähän liittyen Kansalliskirjaston roolin selkiyttäminen; amk-kirjastoissa on osaamista ja tahtoa. Mietittävä tarkkaan mitä kannattaa keskittää ja saadaanko sillä esim. kustannussäästöjä (millään aikajänteellä) 3. Kirjastoverkko muuttaa muotoaan, mutta kirjastojen merkitys ei vähene. Työnkuvat, toimintaympäristö jne. voivat muuttua, mutta tämähän ei ole mitään uutta. Kirjastot ovat olleet monissa asioissa edelläkävijöitä ennenkin ja näin jatkukoon.
2. Amk-kirjastojen turvattu ja resursoitu asema ammattikorkeakoulujen organisaatiossa edellä mainitussa rakenteellisessa puristuksessa; rahoituksen turvaaminen tuleviin hankkeisiin, jotka eivät välttämättä ole mammuttimaisia kansallisia hankkeita; yhteinen kansallinen tai ammattikorkeakoulujen bibliografinen tietokanta. 3. Vuosi 2015 on aika lähellä. Nythän kirjastoverkossa on OPM:n ohjaamaa pyrkimystä keskitettyihin järjestelmiin ja palveluihin. Voi olla että v. 2015 ollaan taas menossa yksilöllisempään suuntaan, jolloin eri tarpeisiin soveltuvat pienemmät järjestelmät keskustelisivat keskenään. Voi myös olla ihan päin vastaisesti muutama alueellinen tieteellinen/amk-kirjastokeskus, ja yleiset kirjastot samoissa kimpoissa mukana. Ehkä tuolloin v. 2015 e-aineistot vastaavat jo amk-opiskelijoidenkin tarvetta, mutta uskon fyysisten kirjastotilojen edelleen vastaavan yhteisöllisyyden/yhteistyön tarpeeseen.
2. - Korkeakoulukirjastojen muuttuva palvelukulttuuri ja organisoituminen rakennemuutoksessa. Suomen korkeakouluverkoston meneillään oleva myllerrys muuttaa merkittävästi kirjastojen asemaa ja sanelee pitkälti reunaehdot muille kehitettäville asioille. 3. Vuonna 2015 Suomessa on huomattavasti vähemmän kirjastoja kuin nyt, ja ne ovat kooltaan suurempia. Kirjastot toimivat tiiviissä yhteistyössä yli sektorirajojen. Ainakin suuremmissa kaupungeissa on syntynyt yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen yhteisiä kirjastopalveluita tarjoavia keskuksia. Kansallisesti keskitetyt kirjastopalvelut ovat nykyistä monimuotoisempia, ja verkon kautta hoidettavat kirjastopalvelut lisääntyvät. Mitä kaikkea ennätämmekään nähdä seitsemässä vuodessa?
2. Rakenteellinen kehittäminen etenee hallitusti (esim.kirjastojärjestelmäkonsortiot), asiakasliittymä/kirjastojärjestelmä kehittyvät, informaatiolukutaidon edistäminen ja kirjaston rooli opetuksessa. 3. Korkeakoulukirjastojen toimipisteitä on nykyistä vähemmän, yliopisto- ja amk-kirjastojen loputkin raja-aidat hävinneet, amk-kirjastot selkeämmin osana opetusta uusien oppimismenetelmien ansiosta, kirjastojen verkkopalvelut kehittyneet - tai oikeastaan ei ole enää erillisiä kirjaston verkkopalveluja vaan ne on integroitu muihin sivustoihin, e-kirjojen tarjonta lisääntynyt vaikka asiakkaat haluavat edelleen painettuja, informaatiolukutaito/medialukutaito jne. ovat käsitteinä valitettavasti vielä epäselviä. Kirjaston perusidea pysyy kuitenkin samana vaikka palvelut hiukan vaihtuvat ja monipuolistuvatkin, edelleen yritämme saada aineistoa järjestettyä niin kuin kuvittelemme opiskelijoiden sitä haluavan, yritämme myös edelleen olla asiakaslähtöisiä vaikka kirjastotraditio aiheuttaakin sisäisiä ristiriitoja erilaisen median yms. kanssa.
2. Äkkiä miettien tulee mieleen kaksi. Toivon, että Kansalliskirjastosta saamme kuuntelevan ja joustavan kumppanin yhteisesti toteutettavissa hankkeissa. Samoin toivon, että yhteistilastoon saataisiin lisää tarkkuutta (ne ohjeistukset!) ja vertailtavuutta. Miettiä pitänee sitäkin, onko Kansalliskirjasto oikea taho kokoamaan ko. tilastoa. 3. Varmaa on, että rakennemuutos iskee kirjastoihinkin; kirjastoja on vähemmän, mutta toimivat kirjastot ovat tehokkaita (ja ammattikorkeakoulujen kirjastot saumaton osa oppimisympäristöjä). Korkeakoulukirjastot pärjännevät kohtuullisesti, enemmän olen huolestunut pienten yleisten kirjastojen kohtalosta. Todennäköistä on, että kirjastoverkko täällä susirajalla harvenee melkoisesti kuntaliitosten myötä. Uusia, jatkavia ja väistyviä AMKIT-johtoryhmäläisiä, vasemmalta: Kauko Maskulainen, Antti Seppänen, Hanna-Riina Aho, Iris Tahvanainen, Jussi Kärki, Ulla Ohvo, Päivi Ylätalo, Ulrika Wikström, Marjatta Puustinen, Sinikka Luokkanen, Tarja Koskimies, Marita Ahola ja Eeva Klinga-Hyöty. Oikealla vuosikokouksen puheenjohtajana toiminut Sirkku Blinnikka. Johtoryhmän yhteystiedot löytyvät http://www.amkit.fi/index.php?yhteystiedot_2ul |
|