"My OPAC sucks" - Mikä on Kirjasto 2.0?
Kirjaston verkkopalvelut perustuvat edelleen vanhojen paperikortistojen logiikkaan: Ennen kirjan sijainnin pääsi kaivamaan luettelokorttien ristiviittausten avulla tekijän, asiasanan ja kirjan nimen mukaan, nykyiset näyttöluettelot tarjoavat nämä vanhat kortiston selaustavat eikä juuri paljon muita palveluita. Kortistologiikka tuntuu vieraalta Googlen yksinkertaiseen sanahakuun, Amazonin kirja-arvosteluihin ja verkkokeskusteluihin tottuneelle opiskelijalle. Näitä ongelmia ja järjestelmätarjoajien ratkaisuja mietittiin EUSIDICin (The European Association of Information Services) vuotuisessa konferenssissa Roskildessa 11. - 13.3.2007.
Web 2.0 + Kirjasto = Kirjasto 2.0?
Web 2.0 -käsite syntyi loppuvuodesta 2004 O'Reilly kustantamon Tim O'Reillyn ja Dale Doghertyn yhteisessä ideariihessä uusien kirja- ja seminaariaiheiden listaamiseksi. He näkivät erilaisten osallistavien avoimien ja yhteisöllisten Internet-tekniikoiden ja sovellusten uudet mahdollisuudet niin vallankumouksellisina, että he nimesivät muutokset www:n uudeksi versioksi - Web 2.0:ksi. Mikä tekee rss-syötteistä, blogeista, wikeistä, mashupista, pc-ohjelmien ja -sovellusten toteuttamisesta www-alustalla ja podcasteista jotakin niin vallankumouksellista, että ajatus verkon uudesta versiosta muuttui yleiseksi käsitykseksi? O'Reillyn ja Doghertyn mukaan kyse on siirtymisestä monologiasta dialogiksi: osallistavaksi mediaksi, muutoksesta jonka mahdollistavat nopeat laajakaistayhteydet ja riittävä www-tallennustila. Kaikki eivät toki näe muutosta näin vallankumouksellisena.
Kirjasto 2.0 -käsitettä käytti ensimmäistä kertaa kirjastonhoitaja Michael Casey LibraryCrunch -blogissaan vuonna 2005. Casey esitti, että kirjastojen on kyettävä vastaamaan Web 2.0 tarjoamiin mahdollisuuksiin verkkopalveluissaan tai niillä ei tulevaisuudessa ole enää merkitystä. Tämän jälkeen käsite levisi nopeasti muissa kirjastoblogeissa ja vuodesta 2006 lähtien siitä tuli kirjastoseminaarien suosittu aihe. Keskeinen ajatus on, että käyttäjät voivat itse osallistua kirjastopalveluiden tuottamiseen kuten luettelointiin, asiasanoitukseen ja kirja-arvostelujen tekoon sekä se, että kirjastopalvelut olisivat tarjolla yhden klikkauksen takana – kuten Googlella hakiessa. Käytännössä Kirjasto 2.0 on käsitteenä kuitenkin liukas kuin saippua.
Järjestelmätoimittajien vastauksia - mutta mikä oli kysymys?
Roskilden seminaarissa ideat käytännön toteutuksista tulivat lähinnä järjestelmäntoimittajilta - Talikselta, SirsiDynixiltä ja ExLibrikseltä - eikä niitä juuri vielä ole laajemmin sovellettu käytäntöön. Kirjastojen puheevuoroissa määriteltiin käsitteitä ja pohdittiin erilaisia tulevaisuuden suuntaviivoja. Suomen Kansalliskirjaston johtaja Kai Ekholm esitti tilaisuuden ainoan kriittisen puheenvuoron, jossa hän viittasi Tim Berners-Leen tavoin käsitteen epäselvyyteen ja hypetykseen. Mielenkiintoista on, että Endeavor ja Talis ovat solmineet viime vuonna yhteistyösopimuksen, jonka mahdollisuuksia jäämme kiinnostuneena odottamaan.
Amazonin ideoita Laurean luettelossa
Onko Voyagerin pohjalle mahdollista ideoida Kirjasto 2.0 -sovelluksia vai ostammeko Taliksen tai SirsiDynixin palikoita ja alamme vasta sitten miettiä asiaa? Laurean atk-suunnittelija Toni Vallden kehitti kirjavinkkausmenetelmän à l'Amazon kirjastoluetteloomme Laurukseen. Tonin lisälukemiston suosittelija liittää saatavuusnäytöllä löydettyyn tietueeseen linkin, jossa tarjotaan löydetyn kirjan lainanneiden ihmisten 10 muuta suosituinta kirjavalintaa. Seuraavien kriteerien perusteella Tonin kirjavinkkaaja löytää tarjoamansa kirjat: - kannasta haetaan ko. bibin niteitä 180 päivän aikana lainanneet tai palauttaneet asiakkaat, joiden - lainat haetaan kannasta 180 päivän ajalta, joiden bibeistä edelleen - listataan max 10 eniten lainauksia (kuitenkin vähintään 3 lainausta) saanutta teosta.
Nähtäväksi jää, miten opiskelijat reagoivat uuteen piirteeseen. Toistaiseksi kirjavinkkaaja toimii vain Lauruksen englanninkielisellä puolella. Tervetuloa kokeilemaan Laurean ensimmäistä Kirjasto 2.0 -sovellusta osoitteessa: http://laurus.amkit.fi/
Minna Marjamaa, informaatikko Laurea-amk, Leppävaara
Lähteet:
Hakala Juha (2006): Integroitu kirjastojärjestelmä ennen, nyt ja tulevaisuudessa. Pääkirjoitus. Tietolinja 01/2006. [URL: http://www.lib.helsinki.fi/tietolinja/0106/pk0106.html ]. (4.4.2007)
Hintikka, Kari A (2007): Web 2.0: johdatus internetin uusiin liiketoimintamahdollisuuksiin. Helsinki: Tieke. (Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry:n julkaisusarja. 28.) [URL: http://www.tieke.fi/mp/db/file_library/x/IMG/20815/file/julkaisu_28.pdf]. (4.4.2007)
Miller, Paul (2005): Library 2.0: [URL: Building the new library. http://www.ariadne.ac.uk/issue45/miller/ ]. (11.12.2006)
Tuominen, Kimmo (2006): Kirjasto 2.0 ja tulevaisuuden näyttöluettelot. [URL: http://www.lib.helsinki.fi/tietolinja/0206/kirjasto20.html ]. (4.4.2007)
Muu materiaali:
Michael Caseyn blogi: [URL: http://www.librarycrunch.com/ ] The OPAC sucks: [URL: http://www.youtube.com/watch?v=tJD-safYEb0 ]
|