Kreodi arkisto


 Etusivu

 Artikkelit

 Lehdet

 Kirjoittajat

 Haku



Kreodi  2 / 2006 

 Artikkelit


E-EndUser Edinburghissa 30.8. - 2.9.2006  

Päivi Järvinen
Hannu Markkanen

  

Tämänvuotinen Endeavorin Euroopan käyttäjäryhmän kokous pidettiin Skotlannissa, Edinburghin yliopiston tiloissa. Päivät järjestettiin Edinburghin ympäristön yliopistojen, Scottish Digital Library Consortiumin ja Skotlannin kansalliskirjaston yhteistyönä.

Edinburghin keskustaa

Kuva: Edinburghin keskustaa

Edinburghiin oli saapunut reilut 130 osallistujaa, valtaosa heistä tietenkin Brittein saarilta ja erityisesti Skotlannista. Suomalaisia Edinburghissa oli mukana kolmisenkymmentä, pääosin HYK/Kansalliskirjastosta. AMK-kirjastosektorilta oli paikalla vain neljästä AMK-kirjastosta, Vänttisen Katin ja Järvisen Päivin tukemana. Kertoneeko tuo osaltaan kirjastojen talouden tiukkenemisesta...

Kuten yleensä, myös Edinburghissa varsinaisia kokouspäiviä edelsivät koulutuspäivät. Markkaselle tarjoutui vihdoinkin mahdollisuus osallistua Alan Manifoldin vetämälle "Voyager ja MS Access" -kurssille. Taisimme muuten Huuskosen Minnan kanssa päästä nauttimaan viimeisestä Alanin vetämä kurssista ennen hänen vetäytymistään Voyager-ympyröistä. Myös kirjastovierailuille oli mahdollisuus osallistua varsinaisen E-EndUser-ohjelman lisäksi. Suomalaiset olivat tässä suhteessa aktiivisia: esim. vierailulle Skotlannin Kansalliskirjastoon http://www.nls.uk/ osallistui suomalaisten lisäksi vain yksi ranskalainen kokousvieras.

Varsinainen kokous aloitettiin keskiviikkoiltana illanvietolla säkkipillin soiton ja skottilaisten tanssien parissa. Meno oli riemukasta ja tempaisi mukaansa myös omiin pöytiinsä ryhmittyneen suomalaisosallistujakaartin. Hiki tuli ja hauskaa oli!

Reippaan aloituksen jälkeen varsinaiset kokouspäivät etenivät asialinjalla. Mitään tajunnan räjäyttävää ohjelmassa ei ollut. Mukana olivat perinteiset Endeavorin puheenvuorot ja SIGit eli Special Interest Groups, joissa käsiteltiin asioita pienryhmissä. Endeavorin puolelta mainostettiin aktiivisesti omia tuotteita, erityisesti uutta Analyzeriä sekä perusteltiin järjestelmien suhteen tehtyjä ratkaisuja ja kerrottiin kehittämissuunnitelmista.

E-EndUser Edinburgh, Endeavorin henkilökuntaa

Kuva: Endeavorin kyselytunti. Vastaamassa Sara Randall, Dave Carlson, Shelley Hostetler ja Don Muccino.

E-Enduser 2006: kriittistä yleisöä

Kuva: Suomalaiset kuuntelevat tarkkaavaisesti.

Meistä kirjoittajista Markkanen osallistui Circulation ja Technical SIGeihin, joiden keskeisin anti oli oikeastaan Endeavorin ja Voyagerin voimakas kritisointi. Versiopäivitysten jatkuvat tekniset ongelmat ja jo korjattujen vikojen "palaaminen" uusiin versioihin herättivät närää Technical SIGissä. Michael Doran puolestaan pommitti Endeavoria Global Data Change Task Forcen hyllyttämisestä. Ylipäänsä Endeavorin toiminta Voyagerin kehittämisessä ja sen toiminnassa havaittujen virheiden korjaamisessa koettiin riittämättömäksi.

Toisaalta esiin nousivat myös järjestelmän kehittäminen ja siihen liittyvät parannukset. OPAC SIGissä keskusteltiin tulevasta käyttöliittymäuudistuksesta, jonka toivottiin toteutuvan mahdollisimman nopeasti. OPAC SIGissä pohdittiin myös sitä, miten hakuliittymään tehdyt korjausskriptit yms. saataisiin parhaiten kaikkien ulottuville.

Varsinaisen ohjelman helmi oli torstain Keynote Speaker Chris Rushbridge, joka toimii Edinburghin yliopiston Digital Curation Centren johtajana. Hänen esityksensä "Experience is a hard teacher" teemana oli aineistojen pitkäaikaissäilytys ja sen haasteet, aiheesta lisätietoa osoitteessa: www.dcc.ac.uk/about/.

Suomalaisista päivien ohjelmassa näkyivät Kansalliskirjastosta Jauhiaisen Annu, joka esitteli Linnea2-konsortion resurssien jakoa, sekä WebVoyagéen tekemäänsä korjausskriptiä esitellyt Maijalan Ere. Varsinkin Eren esitys veti mukavasti kuulijoita. AMK-kirjastoja ohjelmassa edusti Kärjen Jussi, joka vastasi Hankinta/Sarjajulkaisut SIGin puheenjohtajuudesta ja Vänttisen Kati, joka pikahälytyksellä hyppäsi Konsortiot SIGin puheenjohtajaksi.

Edinburgh: Arthur's Seat (kuva: Katri Vänttinen)

Kuva: Edinburghin maamerkki Arthur's Seat illan hämärtyessä.

Ohjelman lisäksi tietysti tutustuttiin kaupunkiin, joka kukkuloineen kaikkineen on todella vierailemisen arvoinen. Huimapäisimmät meikäläiset kävivät valloittamassa aivan kokouspaikan viereltä kohti taivaita kohoavan Edinburghin maamerkin, Arthur's Seatin. Päivien aikana kaupunki tuli tutuksi ja kotimatkalle eksyi mukaan melkoinen määrä erilaisia tuliaisia, kullekin makunsa mukaan...

Raportin kokosivat Hannu Markkanen, informaatikko, HUMAK ja Päivi Järvinen, sovellussuunnittelija, Kansalliskirjasto.

Päivien esitykset löytyvät osoitteesta http://www1.hw.ac.uk/library/e-enduser2006/programmes.php?prog. Salasana löytyy SupportWebistä ja Linnea2-sivuilta http://www.lib.helsinki.fi/Linnea2/intra/kayttajaryhmat/E-EndUser/.

 

 

 




 Etusivu

 Artikkelit

 Lehdet

 Kirjoittajat

 Haku