Kreodi arkisto


 Etusivu

 Artikkelit

 Lehdet

 Kirjoittajat

 Haku



Kreodi  1 / 2004 

 


Uusi kirjastojärjestelmä elää arjessa - ammattikorkeakoulun kirjastoyhteistyö on vakaata ja kirjastot suuntaavat kohti uusia hankkeita 

Katri Vänttinen

  

Ammattikorkeakoulujen Voyager-kirjastojärjestelmän käyttöönottovaihe päättyi vuodenvaihteessa. Kirjastojärjestelmän kanssa on opeteltu yhteiseloa ja kirjastoissa valmistaudutaan jo yhteisen järjestelmän pohjustamiin jatkohankkeisiin.

Urakka pysyi aikataulussaan

Voyager-kirjastojärjestelmä otettiin käyttöön ensimmäisissä yhteiseen käyttöönottoprojektiin osallistuneissa ammattikorkeakouluissa kesällä 2002 ja viimeisissä jouluna 2003. Väliin mahtui 28 erillistä käyttöönottoprojektia, joissa jokaisessa elettiin järjestelmätoimittajan kanssa sovitun päiväkohtaisen aikataulun mukaisesti. Kirjastoja voi onnitella aikataulussa pysymisestä. Toki matkan varrella sattui muutamia datakonversioihin liittyviä yllätyksiä ja pientä aikataulun hienosäätöä, mutta jokainen viidestä käyttöönottoaallosta toteutui aikataulussaan. Se lienee hämmästyttävää tämän kokoluokan projekteissa. Kiitokset kaikille urakoinnista!

Voyager vei verkostoihin ja koulun penkille

Projektin merkittävimpiä tuloksia oli amk-kirjastojen nousu näkyväksi osaksi kirjastoverkkoa. Yhteistyö amk-kirjastojen kesken sekä Linnea-konsortion kirjastojen kanssa on muotoutunut tiiviiksi, ja myös kansainvälisiä verkostoja on syntynyt Voyager-käyttäjäkokouksissa ja järjestelmän käyttöön liittyvissä muissa koulutustapahtumissa.

Järjestelmän käyttöönottovaiheen aikana vuosina 2002-2003 projekti toteutti 149 yhteistä koulutuspäivää, joiden yhteenlaskettu osallistujamäärä oli 1270 henkilöä. Valtakunnallisten koulutusten lisäksi kirjastot ovat järjestäneet paljon myös paikallista koulutusta, joten Voyagerin käyttöönotto suorastaan ahmi kirjastojen voimavaroja. Valtaisa koulutushanke tuotti kasvaneen osaamisen lisäksi moninkertaisesti laajentuneen kollegaverkoston.

Konsortio ja yhteistyö toimivat

Ammattikorkeakoulujen yhteinen kirjastojärjestelmähanke edellytti yhteistyön organisointia. Erilaisten vaihtoehtojen jälkeen päädyttiin perustamaan ammattikorkeakoulujen kirjastoyhteistyökonsortio (AMKIT-konsortio). AMKIT-konsortion tehtäväksi määriteltiin ammattikorkeakoulujen kaikkien yhteisten kirjastohankkeiden koordinointi, eli sen toimialaa ei rajattu vain järjestelmähankintaan. Konsortio on tätä kirjoitettaessa aloittanut kolmannen toimintavuotensa ja se on ilahduttavan nopeasti noussut merkittäväksi toimijaksi Suomen kirjastoverkossa. Toteutuneita hankkeita ovat olleet mm. Voyager-järjestelmän käyttöönotto, keskitettyjen FinELib-aineistomäärärahojen käytöstä sopiminen vuosittain sekä valtakunnallisen amk-kirjastojen asiakastyytyväisyyskyselyn toteuttaminen. Konsortio on nimennyt amk-sektorin edustajia kirjastoalan kansallisiin työryhmiin ja antanut lausuntoja.

Todettakoon, että konsortio olemme me kaikki amk-kirjastoissa työskentelevät. Konsortion toimielimiin ja työryhmiin on valittu aktiivisia yhteistyön tekijöitä, jotka ovat aikaansa ja vaivojaan säästämättä antaneet panoksensa kirjastoyhteistyön käytännön tehtäviin.

Arki on alkanut uuden kirjastojärjestelmän kanssa, ja uusia hankkeita valmistellaan paikallisesti ja myös konsortion puitteissa. Esimerkkeinä mainittakoon yhteistyön tiivistäminen virtuaaliammattikorkeakoulun kanssa, amk-kirjastojen liittyminen valtakunnalliseen etätietopalveluun, digitaalisen opinnäytekirjaston suunnittelu ja liittyminen Nelli-portaaliin. Monissa hankkeissa eletään vasta neuvottelu- ja suunnitteluvaihetta, joten hankkeiden toteutuminen ja aikataulut varmistuvat tuonnempana.

Yhteisen kirjastojärjestelmän käyttöönotto oli kova voimainkoetus kirjastoille. Pienen hengähdystauon aikana on kerätty voimia ja pian on aika lähteä rohkeasti toteuttamaan uusia kehittämisideoita. Työ siis jatkuu, yhdessä ja erikseen.

Katri Vänttinen 

 

 




 Etusivu

 Artikkelit

 Lehdet

 Kirjoittajat

 Haku