Tiedonhakijalla pitää olla kunnon työkalut. Kun viime vuosikymmenen lopulla korkeakoulukirjastoissa alettiin ottaa laajemmin käyttöön elektronisia tiedonlähteitä, ilmeni pian tarvetta web-pohjaiselle portaaliratkaisulle, joka tarjoaisi asiakkaille helppokäyttöisen portin aineistoihin. Kansallinen elektroninen kirjasto eli FinELib viritteli vuonna 2000 hankekilpailun, jossa etsittiin toteuttajaa kansalliselle, mutta kuitenkin paikallisesti räätälöitävälle portaalille, joka perustuisi OCLC:n WebZ-työkaluun. Hanke kuitenkin raukeni, koska OCLC lopetti WebZ:n kehittämisen. Asia tuli ajankohtaiseksi uudelleen vuonna 2002. FinELib julkisti tarjouskilpailun, jossa etsittiin tarkoitukseen sopivaa portaaliohjelmistoa. Kilpailun voitti Exlibriksen Metalib. Tuleva tiedonhakuportaali on nimetty Nelliksi (National Electronic Library Interface). Laaja käyttöönottoprojekti on kesällä 2004 loppusuoran alkupäässä. Portaalin viralliseksi avajaispäiväksi on kalenteriin merkitty 15.9.2004. - palvelun varsinainen laajamittainen lanseeraus asiakkaille tullee tapahtumaan myöhemmin.
Nelliä odotellessa
Jyväskylän yliopiston kirjasto on ollut tässä monivuotisessa portaalihankkeessa mukana alusta asti ja vähän aiemminkin. Toteutimme vuosina 1999 - 2000 Tiedonhakijan sammon, joka on yleinen FinELib-aineistojen käyttöä tukeva opastuspalvelu. Osallistuimme myös vuoden 2000 hankekilpailuun siinä menestymättä. Allekirjoittanut oli vuonna 2002 projektiryhmässä, joka vertaili tarjouskilpailuun osallistuneita ohjelmistoja. Koska tähän mennessä mitään valmista portaaliohjelmistoa ei ole ollut käytössä, olemme muiden suomalaisten yliopistokirjastojen tapaan tulleet toimeen omaan www-sivustoon tehdyin virityksin. Kirjaston vuoden 2002 sivustouudistukseen asti elektroniset tiedonlähteet esiteltiin staattisille www-sivuille tehdyissä listoissa. Koska tiedonlähteitä, etenkin elektronisia lehtiä, oli jo paljon, niin listojen ylläpito alkoi olla työlästä eivätkä listat olleet erityisen käteviä tiedonlähteiden etsinnän kannalta. Niinpä sivustouudistuksen ohessa tehtiin JYKe-tietokanta, johon on kuvattu kirjaston käytössä olevat verkkoaineistot monipuolisesti haettaviksi. JYKe perustui sivuston muun tekniikan tapaan MySQL- ja php-ratkaisuun. JYKen suunnittelua aloitettaessa oli jo tieto FinELibin tarjouskilpailusta ja mietimme, kannattaako tehdä enää omaa järjestelmää. Koska Nellin aikataulu on sitten venähtänyt, JYKen rakentaminen on osoittautunut onnistuneeksi valinnaksi. Lisäksi JYKe totuttaa asiakkaita jo Nellin tyyppiseen palveluun - Nellin tapaan Jyke tarjoaa yhden portin moniin tiedonlähteisiin; lisähyvä eli monihaku useasta tiedonlähteestä ja käyttäjäkohtainen personointi tulevat sitten Nellin myötä asiakkaiden käyttöön.
Nelliä viritellessä
Nellin käyttöönottoa koordinoi Helsingin yliopiston kirjasto / FinELib. Helsingissä tehdään myös ohjelmiston perusasetukset ja kytketään mm. FinELib-aineistot haettaviksi tiedonlähteiksi portaaliin, myös varsinainen ohjelmisto pyörii pääkaupungin päässä palvelimella. Helsingissä tehty työ helpottaa kovasti elämää provinssissa. Vuodesta 2003 eteenpäin Nelli-portaalin käyttöönotto on edennyt koulutustilaisuuksiin ja kokouksiin osallistumalla. Informaatikko Annikki Järvinen ja verkkoasiantuntija Veli-Matti Häkkinen ovat olleet meidän projektiyhdyshenkilöitä Helsingin suuntaan. Jyväskylän yliopiston kirjastossa on oma Nelli-työryhmä, johon kuuluu jäseniä talon eri toimistoista. Olemme kokoontuneet miettimään paikallisia Nelli-ratkaisuja. Olemme tehneet aihealuejaon, joka noudattaa meillä FinELibin perusasetuksesta poiketen enemmän yliopiston omaa ainevalikoimaa. Samoin olemme miettineet, mitä paikallisia ja FinELib-konsortion ulkopuolella hankittuja tiedonlähteitä kytketään Nellliin. Seudullista tiedonhakua tukemaan on päätetty ottaa Nelliin Jyväskylän ammattikorkeakoulun Janet-kokoelmaluettelo ja kaupunginkirjaston Pallas-tietokanta. Ennen palvelun julkistamista JYKeen tehtyjä aineistojen kuvailuja on siirretty Nelliin. Atk-keskuksen kanssa on alettu suunnitella Shibboleth-järjestelmän käyttöönottoa. Siihen tulee perustumaan portaalin käyttäjätunnistus. Esimakuna tulevasta Nellin mukana tuleva SFX-linkityspalvelu on kytketty jo muutamiin tiedonlähteisiimme. Nellin lanseeraamisessa asiakkaille on muistettava että siirtymä JYKestä Nelliin on tehtävä sujuvaksi. Muuten monipuolinen Nelli tyrmää helposti käyttäjänsä. Tämä asettaa haasteita käyttäjäkoulutukselle. Portaali julkistetaan Metalib-ohjelmisto kolmosversioon pohjautuvana. Iloksemme olemme huomanneet, että käyttöliittymä on parantunut kakkosversiosta. Tämä paikallisesti räätälöitävä käyttöliittymä on kytkettävä ulkoasun ja toiminnallisuuden osalta sujuvasti osaksi sivustoamme. Nelli muuttaa elektronista tiedonhakuympäristöä. Miten paljon ja millä tavoin, se jää nähtäväksi, sillä kysymyksessä on uusi ja laaja palvelu, jonka kaikkia vaikutuksia ei voi tietää.
Risto Heikkinen, kehityspäällikkö Jyväskylän yliopiston kirjasto
|