Ammattikorkeakoulukirjastojen johtajista 24 kokoontui valtakunnallisilla ammattikorkeakoulukirjastopäivillä Oulussa toukokuussa hotelli-ravintola Lasaretin Ståhlberg -salissa maanantaina 20.5.2002. Ståhlberg-nimen sali on saanut siitä, että presidentti Ståhlbergin äiti toimi 1800-luvulla rakennuksessa taloudenhoitajana.
Anja Tsokkisen avauksen jälkeen kokouksen puheenjohtajana toimi Sirkku Blinnikka.
Laaturyhmän siirtyminen kirjastoyhteistyökonsortion johtoryhmän alaiseksi
Koska tammikuussa 2002 oli perustettu ammattikorkeakoulukirjastojen konsortio, päätti johtajien kokous esittää amk-kirjastojen konsortion johtoryhmälle, että johtajien kokouksen aiemmin perustama laaturyhmä siirretään konsortion alaiseksi. Näin linjataan kirjastojen yhteistyötä myös OPM:n suuntaan. Kaikki asiantuntijaryhmät ovat konsortion toimintasuunnitelman mukaisesti saman sateenvarjon alla, tämä selkiinnyttää työnjakoa ja resurssointia. Todettiin, että uusi laaturyhmä on organisoitunut vuonna 2002 alusta ja jatkaa toimintaansa edellisen laaturyhmän työn pohjalta. Uuden laaturyhmän jäseninä ovat Jari Tyrväinen (pj), Hanna-Riina Aho, Päivi Hollanti, Maija Koponen ja Maarit Pusa sekä kutsuttuna pysyvänä asiantuntijana Ulla Eskelinen Laurea-ammattikorkeakoulusta.
Seuraavat ammattikorkeakoulukirjastopäivät
Marja Anttonen ilmoitti, että hänen alustava lupauksensa Turusta seuraavien ammattikorkeakoulukirjastopäivien järjestäjänä pätee edelleen. Kirjastonjohtajien kokous kävi keskustelua siitä, ovatko kirjastopäivät edelleen tarpeellisia joka vuosi, vai korvaavatko muut yhteiset tilaisuudet osaltaan kirjastopäiviä. Todettiin kirjastopäivien tarpeellisuus kirjaston henkilökunnan yhteisenä tapaamisfoorumina. Osallistujamäärät ovat koko ajan säilyneet melko samalla tasolla, osallistujakatoa ei ole ollut nähtävissä. Käytiin myös keskustelua kirjastopäivien sijoittamisesta muiden kirjastoalan tapahtumien yhteyteen. Näitä vaihtoehtoja kuullostellaan pidemmällä aikavälillä. Myös kirjastopäivien ajankohta säilytetään suunnilleen ennallaan. Järjestävä kirjasto määrittelee ajankohdan 15. toukokuuta ja kesäkuun ensimmäisen viikon välille, sovitellen sen muiden mahdollisten samoihin aikoihin järjestettävien tapahtumien kanssa.
Tulevat kirjastonjohtajien kokoukset
Keskustelu kirjastonjohtajien kokousten tarpeellisuudesta on noussut esille amk-kirjastokonsortion perustamisen jälkeen. Keskustelussa todettiin kirjastojohtajakokousten tärkeys ja tarpeellisuus vapaan keskustelun foorumina, jossa mm. tehdään ehdotuksia konsortion työryhmistä ja muista päätettävistä asioista. Todettiin myös, että johtajakokoukset ovat kirjastonjohtajien omista tarpeista noussutta vapaaehtoista toimintansa kehittämistä, jota varten on luotu toimivat säännöt. Päätettiin jatkaa kirjastonjohtajien kokouksia edelleen vähintään kaksi kertaa vuodessa, ensisijaisesti muiden kokousten yhteydessä.
Seuraavaa vuoden kestävää toimikautta varten johtajakokouksille valittiin työvaliokunta. Sääntöjen mukaan työvaliokuntaan kuuluu 2 jäsentä KiTiProsta (nyt konsortion johtoryhmästä) ja kaksi muuta johtajajäsentä. Työvaliokunnan ja samalla kirjastonjohtajien kokousten puheenjohtajaksi valittiin Pirkko Pietiläinen, toiseksi johtoryhmän jäseneksi valittiin Marja Anttonen ja muiksi jäseniksi Eeva Klinga-Hyöty ja Kauko Maskulainen. Työvaliokunnan toimikausi kestää seuraaviin amk-kirjastopäiviin saakka.
Päätettiin, että työvaliokunta valmistelee kirjastojohtajien kokousten mahdolliset sääntömuutokset seuraavaan kokoukseen. Muutoksia saattaa aiheuttaa kirjastoyhteistyökonsortion perustaminen.
Konsortion työryhmät
Todettiin, että konsortion johtoryhmän kokouksessa 18.4. päätettiin nimittää konsortiolle työryhmiä. Kiireellisin nimittämistä vaativa työryhmä on Voyager-työryhmä, joka olisi nimitettävä kirjastoyhteistyökonsortion johtoryhmän kokouksessa Turussa 27.5.2002. Keskusteltiin ryhmän koosta ja kokoonpanosta. Sopivaksi ja toimivaksi ryhmäksi todettiin seuraavanlainen kokoonpano: projektipäällikkö, yksi jäsen konsortion johtoryhmästä ja vaihtuvasti 2 jäsentä kustakin kahdesta meneillään olevasta aallosta. Johtoryhmän varsinaiseksi edustajaksi Voyager työryhmään valittiin Pirkko Pietiläinen, muiksi jäseniksi valitaan 2 projektipäällikköä 1. aallosta ja .kaksi 2. aallosta. Ensimmäisen aallon jäsenet vaihtuvat 3. aallon jäseniksi jne kun kyseiset kirjastot ovat saaneet siirtymävaiheensa toteutetuiksi. Valtuutettiin Katri Vänttinen ja Pirkko Pietiläinen tekemään ehdotus 27.5. 2002 pidettävään johtoryhmän kokoukseen työryhmän neljäksi muuksi jäseneksi 1. ja 2. aallon projektipäälliköistä, kaksi kummastakin.
Konsortion toinen melko pikaisella aikataululla nimitettävä ryhmä on kansallisen elektronisen kirjaston ja elektronisten aineistojen työryhmä. Iiris Tahvanainen ja yhteistyösihteeri ovat edustaneet amk-kirjastoja FinELib- konsortioryhmässä. Esitettiin, että yhteistyösihteerin sijasta Iiris Tahvanaisen lisäksi FinElib ryhmässä olisi toinen kirjastonjohtajajäsen. Asiantuntijuutta pidettiin tärkeänä valintaperusteena. FinElibillä on syyskuussa seuraava kokous, johon mennessä edustaja on nimettävä. Päätettiin siirtää asia johtoryhmän elokuun kokoukseen.
Amk-kirjastostrategia on voimassa vuoteen 2003; tästä syystä kirjastostrategiaryhmän nimittäminen jätettiin myöhempään ajankohtaan.
Työn vaativuuden arviointi
Todettiin, että monessa amk-kirjastossa oli melko nopealla varoitusajalla jouduttu tekemään kirjastohenkilökunnan työn vaativuuden arviointia, joka perustuu kunnallisen virkaehtosopimuksen palkkausjärjestelmän uudistamiseen. Palkankorotusvaraa oli varattu 0,5 prosenttia. Todettiin, että kirjastoalan palkkauksen nostamisesta olisi kirjastonjohtajien otettava vastuu, kerrottava kirjastotyön vaatimuksista ja vaativuudesta. Esitettiin, että palkkausjärjestelmästä ja työn vaativuuden arvioinnista järjestetään esim. päivän seminaari. Annettiin tehtävän valmistelu uudelle työvaliokunnalle seuraavaan johtajien kokoukseen.
Selvitys kirjastojen henkilökuntamääristä
Heli Vesa on kerännyt tietoja kirjastojen henkilökuntamääristä saadakseen vertailutietoja oman henkilökuntansa vakinaistamisesityksiin. Todettiin tärkeäksi tämänkaltaisen, ajantasaisen vertailutiedon saaminen kirjastojen henkilökuntamääristä ja -rakenteesta. Nyt kerättyjä tietoja voi edelleen korjata ja tarkentaa niiden kerääjälle, Heli Vesalle. Määräaikaisuuksien lisäksi kaivataan myös tietoa siitä, minkälaisella koulutuksella ja pätevyyksillä henkilökuntaa on kirjastoissa eri viroissa ja toimissa. Erilaisten palvelusopimusten huomioon ottaminen koettiin myös ongelmalliseksi henkilökuntamääriä laskettaessa. Tämänkaltaista vertailutietoa toivottiin saatavan vuosittain ja työn todettiin soveltuvan hyvin jatkossa yhteistyösihteerin toimenkuvaan.
Eva Ijäs, kirjastonjohtaja, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, eva.ijas@jypoly.fi Pirkko Pietiläinen, kirjaston johtaja, Oulun seudun ammattikorkeakoulu, pirkko.pietilainen@oamk.fi
|