ELEF-hankkeen (Electronic Library of Eastern Finland) tavoitteena on kehittää Itä-Suomen alueen elektronisia kirjasto- ja tietopalveluja. ELEF koostuu maakunnallisista osahankkeista, joiden toteuttamia tietopalvelutuotteita voidaan hyödyntää tietoverkkojen avulla. Kirjasto- ja informaatiopalvelujen johtaja Anja Tsokkinen kirjoittaa ELEF Pohjois-Savo -projektista, jonka toteuttavat Kuopion kaupunginkirjasto - Pohjois-Savon maakuntakirjasto, Kuopion yliopiston kirjasto ja Pohjois-Savon ammattikorkeakoulun kirjasto- ja informaatiopalvelut.
ELEF Pohjois-Savo -hanke alkoi joulukuussa 2000. Se kuuluu laajempaan ELEF (Electronic Library of Eastern Finland) -kokonaisuuteen, jossa on mukana hankkeita Etelä-Savosta, Pohjois-Karjalasta, Kainuusta ja Pohjois-Savosta. Jo vuosina 1998 - 2000 kymmenen itäsuomalaista kirjastoa toteutti yhdessä Itätieto-projektin, jolle myöhempi toiminta on pohjautunut. ELEF Pohjois-Savo -hankkeessa on mukana kolme toimijaa, Kuopion kaupunginkirjasto/maakuntakirjasto, Kuopion yliopiston kirjasto ja Pohjois-Savon ammattikorkeakoulun kirjasto- ja informaatiopalvelut.
Kaikki ovat mukana yhtä suurilla osuuksilla, ja hanke saa ESR-rahaa. Hanketta toteutetaan Itä-Suomen lääninhallituksen valvonnassa ja koordinoijana on Kuopion yliopisto. Vuosina 2001 ja 2002 on keskitytty kahteen osa-alueeseen, yhteiseen KUOMA-tietokantaan ja tiedonhankintataitojen oppimateriaaliin.
KUOMA palvelemaan pohjoissavolaisia ja kaikkia Pohjois-Savosta kiinnostuneita
KUOMA on Pohjois-Savon aluetietokanta. Sen ideointi alkoi Kuopion maakuntakirjastossa ja nimikin on lähtöisin sieltä. Maakuntakirjasto aloitti KUOMAn kokoamisen omasta aineistostaan ja myöhemmin hankkeeseen tulivat mukaan yliopiston ja ammattikorkeakoulun kirjastot. Se tuli EU-rahoituksen hakemisvaiheessa osaksi ELEF Pohjois-Savoa.
Projektin aluetietokantaosuuden tavoitteena on toteuttaa KUOMA-tietokanta, joka
1) sisältää viitetiedot alueellisesta lehtiartikkeliaineistosta ja linkkejä alueellisiin aineistoihin sekä 2) mahdollistaa yhteishaun pohjoissavolaisten kirjastojen kokoelmatietokannoista ja muista Pohjois-Savoa koskevaa aineistoa sisältävistä viitetietokannoista. Aluetietokannan www-käyttöliittymä avattiin julkiseen käyttöön 14.3.2002 Kuopion kaupunginkirjastossa pidetyssä tiedotustilaisuudessa. Monet nykyisin vielä työssä olevat ja eläkkeelle jo jääneet toimittajat olivat mukana paneelissa, jossa käsiteltiin aluetietokannan käyttöä ja mahdollisuuksia. Väliraportti 30.4.2002 osoittaa, että KUOMAssa on nyt yli 4 000 viitettä. Suurimman ryhmän muodostavat painettujen lehtien artikkeliviitteet ja toiseksi suurimman verkkolehtien artikkeliviitteet. Tietokanta laajenee kaiken aikaa. Projektipäällikkö Kari Huttunen ja projektisuunnittelija Marjaana Vainikka jatkavat aineiston tallentamista. Tallentajia on lisäksi Kuopion kaupunginkirjastossa ja Pohjois-Savon ammattikorkeakoulun kirjastossa. Kuopion liiketalouden kirjasto, Kuopion tekniikan kirjasto ja Iisalmen liiketalouden ja sosiaali- ja terveysalan kirjasto ovat aktiivitallentajia. Myöhemmin mukaan tulevia aloja lisätään.
Ammattikorkeakoulun mukanaolo on perusteltua siksi, että näin saadaan eri alueiden ja eri alojen asiantuntemusta aineiston hankkimiseen. Parhaimmillaan uusi tietokanta voi palvella opiskelijoita, varsinkin opinnäytetyön tekijöitä, henkilökuntaa ja sidosryhmiämme. Esimerkiksi yrityksiä koskevaa uutta tietoa on sanomalehdissä, vaikka se ei nouse valtakunnallisiin lehtitietokantoihin. Tämä on ammattikorkeakoulun motiivi olla mukana yhteistyössä ja jatkamassa Kuopion maakuntakirjaston kehittelemän idean toteuttamista. Uutena yhteistyökumppanina aluetietokannan luomisessa on myös kuopiolainen Radio Kantti.
Verkkokäyttöisten opetusohjelmien tuotantoympäristö
ELEF-hankkeen tämän osuuden tarkoituksena on
1) toteuttaa Pohjois-Savon alueen oppilaitosten ja kirjastojen käyttöön tiedonhallintataitojen oppimisympäristö, joka sisältää verkkokäyttöiset opetuspaketit erilaisille asiakasryhmille, ja 2) järjestää jo olemassa olevat verkkokäyttöiset opetusaineistot Pohjois-Savon oppilaitosten ja kirjastojen käyttöön. Tiedonhankinnan taitojen toteutuksen ensimmäinen opiskelun ja oppimisen tueksi tarkoitettu osuus sisältää yleiskäyttöistä tiedonhankintaa tukevaa aineistoa ja painottuu liiketalouden ja kaupan alueelle. Opiskeluaineiston pääasiallinen toteuttaja oli projektipäällikkö Juha Holopainen ja hänen apunaan toimi työryhmä. Yhteisen aineiston lisäksi syntyivät aineistot kaupunginkirjaston, yliopistonkirjaston ja ammattikorkeakoulukirjaston käyttäjille. Ammattikorkeakoulun osuuden suunnitteli Kuopion liiketalouden kirjaston informaatikko Kaisa Korpisaari. Tiedonhankintataitojen osuus avattiin verkkokäyttöön 14.3.2002. Seuraavaksi on suunnitteilla sosiaali- ja terveysalan aineisto. Uudeksi vastuuhenkilöksi on valittu Annemari Korkiakoski. Koko tiedonhankinta-aineiston rakennetta kehitetään käyttäjäystävällisemmäksi.
Etuna yhteisen tiedonhankinnan aineiston rakentamisessa on se, että kun opiskelijamme käyttävät eri kirjastojen aineistoja, he voivat silloin perehtyä muuhunkin kuin oman kirjastonsa aineistoon. Yhteinen materiaali on saatavana vapaasti www-sivuilla. Emme halunneet sulkea sitä yliopiston WebCT:n tai ammattikorkeakoulun Verkkosalkun taakse. Tästä eteenpäin jokainen tekee omalle opiskelijakunnalleen eriytynyttä aineistoa.
Tekemisessä oli ongelmana tason määrittely. Olen ollut paljon mukana oppimateriaalityössä, jossa aineisto tehdään selkeästi rajatulle kohderyhmälle ottaen huomioon ikä, koulutustaso ja käytettävissä oleva muu oppimateriaali. Siksi subjektiivinen tuntoni oli hiukan samanlainen, kuin aikanaan Jyväskylän yliopiston professorilla Päivö Oksalalla, joka joutui yliopiston vanhassa juhlasalissa opettamaan latinan kielioppia liian suurelle ja liian harmaalle massalle. Hän totesi: "On kuin pakanoita paloruiskulla kastaisi."
Mutta vaikeudethan on tehty voitettaviksi. Subjektiivisesta käsityksestäni huolimatta olen iloinen siitä, että Pohjois-Savossa on päästy hyvään yhteistyön alkuun.
ELEF Pohjois-Savo:http://www.elefkirjastot.net/pohjois-savo
Anja Tsokkinen, kirjasto- ja informaatiopalvelujen johtaja, Pohjois-Savon ammattikorkeakoulu, anja.tsokkinen@pspt.fi
|