Ammattikorkeakoulukirjastopäivät pidettiin toukokuussa nyt kuudetta kertaa. Oulun seudun ammattikorkeakoulun järjestämä ja kulttuuriministeri Suvi Lindenin avaama kaksipäiväinen tapahtuma sujui tyylikkäästi. Päivien keskeisiksi aiheiksi nousivat niin Voyager kuin virtuaaliammattikorkeakoulukin.
Ouluun saapui pitkälti kolmattasataa kirjastolaista vuotuisiin kokokoontumisajoihin. Viime aikoina on osa joukosta tavannut muutenkin ahkerasti Voyageriin siirtymisen tiimoilla. Tälläkin kerralla se oli yksi keskeisistä aiheista. Saimme kuulla Richard Mellowesin kiinnostavia kokemuksia ja näkemyksiä Voyagerin käytöstä Cardiffin yliopiston kirjastossa Walesissa, lisäksi Katri Vänttinen kertoi Voyager-projektimme tilanteesta. Konsortiolle on tulossa kaksi uutta työntekijää, Eija Kumanto ja Maarit Saaresto, auttamaan konversiosuunnittelussa, datan käsittelyssä yms. Voyageria sivusivat myös Meri Kuula-Bruun amk-kirjastojen tilannekatsauksessaan sekä ministeri Suvi Lindén avajaispuheessaan. Lindén myös kehui valtiovallan terveisinä ammattikorkeakoulukirjastot hyvätasoisiksi ja ammattitaidolla hoidetuiksi. Hän näki kehityksen aktiivisen yhteistyön ansioksi ja korosti sen merkitystä kirjastoille jatkossakin. Tätähän on myös opetusministeriön vahvasti ajama korkeakoulujen kirjastojärjestelmäyhteistyö ollut.
Voyager-työryhmät kokoontuivat vielä päivien päätteeksi, jolloin saimme pienryhmäkeskusteluissa oppia ensimmäisen konversioaallon kirjastojen käytännön kokemuksista: mm. miten prosessi todella on toiminut tai ei-toiminut, millaisiin aika- ja taitovaatimuksiin on törmätty ja miten vähän esim. WebVoyágea voidaan toistaiseksi kehittää.
Virtuaaliammattikorkeakoulu iso haaste kirjastoille
Oulussa oli vahvasti esillä myös tulevaisuus-teemaan kuuluva virtuaaliaihe, josta puhui mm. Kaisa Rissanen HAMKista. Ammattikorkeakoulujen tietoverkkopohjainen koulutustarjonta kootaan Virtuaaliammattikorkeakouluksi, jonka www-portaalin osoite on http://ww.virtuaaliamk.fi. Tässä ovat mukana kaikki ammattikorkeakoulut ja tavoitteena on tuottaa vuoteen 2003 mennessä 195 opintoviikkoa 24 tuotentorenkaan yhteistyönä. Sivustoon liittyvät luonnollisesti myös kirjasto- ja tietopalvelut. Toiminnan pitäisi alkaa 2.9. 2002, joten paljon kehittämistyötä jää tehtäväksi vielä avauksen jälkeen.
Virtuaaliammattikorkeakoulu on iso haaste kirjastoille: miten verkkokurssien metadata tuotetaan, millaiset linkki- ja hakupalvelut toteutetaan, toteutetaanko tiedonhankinnan verkkokurssi, miten kurssien sisältö saataisiin luontevasti yhteyteen tietopalvelujen kanssa, miten hallitaan digitaalinen aineistopankki? Virtuaaliamk-keskusteluryhmä asetti portaalin kirjastosivujen tavoitteiksi tarjota yhteystietojen lisäksi tiedonhankinnan opetuspaketin, opettajan oppaan, kurssien tuottajien tiedonhallinnan tuen, linkit tietokantoihin, FAQ-sivun, ehkä virtuaalineuvojan.
Ideoita ja tehtävää on siis paljon ja vastaaminen Ammattikorkeakoulukirjastojen virtuaalistrategiasta nouseviin tehtäviin on varsin vaativaa (http://www.arene.fi/, polku: kirjasto - arkisto - virtuaalistrategia). Virtuaaliammattikorkeakoulu on kirjastoille hieno mahdollisuus näyttää osaamisensa virtuaaliympäristöjen ja digiaineistojen asiantuntijana ja vahvistaa näin julkista kuvaansa. Toisaalta haaste suhteessa tämänhetkisiin resursseihin on todella iso. Toivottavasti onnistumme siihen vastaamisessa.
Tulevaisuus saisi välillä lähestyä vähän hitaammin
Entäs se tulevaisuuden ennustaminen? VTT:n tietopalvelupäällikkö Sauli Laitinen pohti asiaa päivien päätösesitelmässä, josta ymmärsin, että ennustaminenhan on aivan helppoa: Jokseenkin kaikki tuleva on nähtävissä siinä, mikä tänään on kehitteillä. Yleensäkin oikeasti uusia ilmiöitä tulee vähän, yleensä kehitys on vakaata ja etenee entiseen tapaan, ja on siis ennustettavissa. Kuitenkin myös yllätyksiä sattuu ja osa kehityspoluista katkeaa, joten tulevaisuuden ennustaminen onkin toisaalta vaikeaa. Saatamme nähdä, mikä on teknisesti ja taloudellisesti mahdollista, mutta ihmisen käyttäytymistä on vaikeampi ennakoida. Voidaan myös kysyä, onko kaikki tulollaan oleva edes toivottavaa. Moni ammattikorkeakoulukirjastolainen varmaankin kokee, että tulevaisuus saisi välillä lähestyä ainakin vähän hitaammin.
Päivien esitelmät ovat tulossa myöhemmin Oamk:n kirjaston sivuille: http://kirjasto.oamk.fi/
Hanna Saario, informaatikko, Diakonia-ammattikorkeakoulu, Turun yksikkö, hanna.saario@mail.diak.fi
|