Kreodi arkisto


 Etusivu

 Artikkelit

 Lehdet

 Kirjoittajat

 Haku



Kreodi  3 / 2001 

 Artikkelit


ELEF-kuulumisia Pohjois-Karjalasta 

Marjariitta Viiri

  

Muutama vuosi sitten itäsuomalaiset kirjastot alkoivat yhdessä valmistella yhteishanketta, jonka avulla haluttiin ottaa askel kehittyneempiin elektronisen kirjaston palveluihin. Valmisteluvaiheessa hanke kulki nimellä Itätieto. Mukana olivat kaikki Itä-Suomen läänin maakunnat (Pohjois-Karjala, Pohjois-Savo ja Etelä-Savo) ja Kainuu. Osallistujina olivat maakuntakirjastot, ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen kirjastot. Kaavailtu yhteishanke muotoutui ajan juoksussa itsenäisiksi maakunnallisiksi hankkeiksi, jotka kylläkin toimivat yhteistyössä keskenään. Yhteinen nimittäjä niille on nimi ELEF.

ELEF eli Electronic Library of Eastern Finland -hankkeen Pohjois-Karjalan osuutta toteuttavat yhdessä Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun kirjasto- ja tietopalvelut, Joensuun kaupunginkirjasto - Pohjois-Karjalan maakuntakirjasto ja Joensuun yliopiston kirjasto. Koordinoijana on ammattikorkeakoulu. Rahoitus tulee Itä-Suomen lääninhallitukselta. Hanke on oikeastaan kahden hankkeen kokonaisuus. Investointeihin rahoitus tulee EAKR:sta ja sisältöjen tuottamiseen ja henkilöstömenoihin ESR:sta.

Hankkeeseen meidät ajoivat seuraavat tarpeet:

ammattikorkeakoulu
  • tarve kehittää yleensä elektronisen kirjaston palveluja
  • tarve kehittää työ- ja elinkeinoelämän palveluja
  • tarve kehittää kirjastopalvelujen arviointia
kaupunginkirjasto
  • tarve tallentaa tietokannaksi maakuntaa koskeva, muihin tietokantoihin sisältymätön aineisto
yliopiston kirjasto
  • tarve kehittää EU-virtuaalikirjasto
  • tarve kehittää verkkojulkaisemisen malli

Kaikilla oli myös tarve työstää omaa käyttäjäkuntaansa varten tiedonhankinnan ja informaatiolukutaidon oppimateriaalia ja kehittää kirjastoja oppimisympäristönä.

Saimme rahoittajan päätökset alkuvuodesta ja täyteen vauhtiin hankkeet pääsivät kesän loppuun mennessä. Hankkeen on tarkoitus jatkuva vuoden 2003 maaliskuun loppuun saakka. Hanke työllistää tällä hetkellä 10 ihmistä. Kokonaiskustannukset tänä vuonna ovat noin 4 miljoonaa FIM.

Projektikokonaisuus kuvana



Punainen lanka

Hankkeessa punaisena lankana on kehittää palveluja pohjoiskarjalaisen ihmisen tarpeisiin. Yleistavoitteena onkin parantaa maakunnan asukkaiden mahdollisuuksia tietoverkkojen ja -aineistojen käyttäjinä. Muita tärkeitä tavoitteita ovat myös erilaisten kirjastojen yhteistyön kehittäminen ja niiden henkilöstön osaamisen kehittäminen. Hanke myös kehittää maakunnan koulutusjärjestelmää ja pyrkii nostamaan koulutuksen laatua. Aiomme tarjota alueellisen näkökulman maailman verkkoihin.

Projekti sai jo suunnitteluvaiheessa kirjastot tutustumaan toisiinsa paremmin. Projektin työntekijät on palkattu eri kirjastoihin, mutta he muodostavat projektitiimin, joka kokoontuu joka toinen viikko. Koulutuksia järjestetään yhdessä. Viisautta on yrittää nähdä asioita monesta näkökulmasta ja monen ihmisen silmin. Ja ehkä toteuttaa jotkin osioista yhdessä.

Tärkeää projektin työssä on löytää kumppaneita muualta organisaatiosta. ELEF-projekti on yhteistyössä virtuaali-amk:n ja virtuaaliyliopiston paikallistoimijoiden, yliopiston opetusteknologiakeskuksen ja ammattikorkeakoulun sisällöntuotantotehdas CADIMEF:n kanssa. Oikeastaan projektissa vasta huomaakin keiden kaikkien kanssa yhteistyöstä voisi olla hyötyä. Arkipäivän työssä omiin ympyröihin jää helposti kiinni.

Konkreettista näytettävää meillä ei vielä verkossa ole. Hiljaista työtä tarvitaan paljon ennen kuin tulokset ovat kaiken kansan näkyvillä. Ensimmäisenä asiakkaille valmistui syyskuun alussa kaupunginkirjastoon "verkkopaikka". Lukusali muuttui verkkosaliksi, jossa on koneet verkkoyhteyksineen ja opastusta tarjolla. Pienemmissä puitteissa samaa toteutetaan lähikirjastoissa. Hankkeen www-sivut ovat tekeillä. Projekti kertoo jatkossa tekemisistään omassa verkkolehdessään ELEF-antissa.



Marjariitta Viiri, projektipäälliikkö, ELEF, marjariitta.viiri@ncp.fi 

 

 




 Etusivu

 Artikkelit

 Lehdet

 Kirjoittajat

 Haku