Kreodi arkisto


 Etusivu

 Artikkelit

 Lehdet

 Kirjoittajat

 Haku



Kreodi  3 / 2001 

 Artikkelit


Diiva - digitaalinen ääni- ja kuvakirjasto 

Mari Suhonen

  

Viime maaliskuussa avattiin Tampereen ammattikorkeakoulussa Diiva - Digitaalinen ääni- ja kuvakirjasto. Diiva on syntynyt Tampereen ammattikorkeakoulun kirjaston sekä taiteen ja viestinnän yksikön yhteistyönä. Tavoitteena on ollut luoda ammattikorkeakoulun opiskelijoille ja henkilökunnalle verkon kautta käytettävä ääni- ja kuvakirjasto, jonka aineistoa voidaan hyödyntää opiskelu- ja opetustarkoituksissa sekä koulun esittelyssä ja markkinoinnissa.

Digitaalinen ääni- ja kuvakirjastohanke aloitettiin 1997 Opetusministeriön myöntämän hankerahan turvin. Hanke eteni kahdessa vaiheessa, ensimmäisessä vaiheessa koottiin ja digitoitiin ääniaineistoa sekä kehitettiin sisällönkuvailujärjestelmä ääni- ja kuva-aineistolle. Toisessa vaiheessa, keväästä 1999 alkaen, aloitettiin kuva-aineiston kartuttaminen, digitointi ja luettelointi. Hankkeen eri vaiheissa työ on sujunut tiiviissä yhteistyössä kirjaston, ääni- ja valokuvausopettajien sekä atk-tuen kanssa.

Hanke valmistui viime keväänä, ja Diivan avajaiset järjestettiin 15.3.2001. Avajaistilaisuuteen oli kutsuttu oman organisaation edustajien lisäksi tiedotusvälineiden ja tärkeimpien yhteistyökumppaneiden edustajat. Avajaiset saivat julkisuutta paikallisissa sanomalehdissä, Tampereen televisiossa ja maakuntaradiossa.

Diiva on tarkoitettu Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijoiden ja henkilökunnan käyttöön, mutta erillisestä sopimuksesta voivat myös ulkopuoliset tahot saada käyttöoikeuden tietokantaan. Diiva löytyy osoitteesta http://www.tpu.fi/diiva ja sen käyttämiseen tarvitaan käyttäjätunnus ja salasana, jotka saa tarvittaessa Tampereen ammattikorkeakoulun kirjastosta (tamk.kirjasto@tpu.fi)

Diivan aineisto

Diivan äänikokoelma koostuu äänitehosteista ja äänimaisemista, joita tällä hetkellä tietokannassa on n. 730. Joukossa on esim. luonnon ääniä, kaupungin kohinaa ja liikenteen melua tai ääniä, joissa tapahtuu jotain, esim. moottoriveneellä saavutaan rantaan ja moottori sammutetaan. Äänet ovat wav-muodossa, tiedostojen pituus vaihtelee parista sekunnista muutamaan minuuttiin.

Kuvakokoelman ensisijaisena tavoitteena on ollut koota Tampere-aiheista kuvaa, kuvia Tampereen julkisista rakennuksista, maisemista sekä muista kohteista. Hankkeen edetessä mukaan on tullut myös muunlaisia kuvia. Kuvia on tällä hetkellä tietokannassa n. 800, mutta luettelointia odottaa vielä suuri määrä kuvamateriaalia. Diivaan on ollut tarkoitus kerätä ns. käyttökuvaa ja raakakuvaa, joka on hyödynnettävissä esim. kuvankäsittelyn tai verkkomedian opinnoissa.

Kuva-aineiston kanssa työskennellessä tekijänoikeuskysymykset nousevat tärkeään asemaan. Diiva-hankkeessa tekijänoikeuskysymykset ratkaistiin tuottamalla kaikki aineisto omin voimin. Alun perin oli tarkoitus digitoida koulun arkistossa jo olleita kuvia, mutta tekijänoikeusasioiden takia suunnitelmasta luovuttiin, koska kuvaajia oli vaikea enää tavoittaa ja saada kiinnostumaan kuvien luovuttamisesta tietokantaan. Tämän vuoksi materiaali päätettiin tuottaa palkkaamalla kuvaajaharjoittelijoita hankkeeseen. Kuvien luovutuksen yhteydessä kuvaajat allekirjoittavat tekijänoikeussopimuksen, jossa kuvien oikeudet luovutetaan koululle.

Ääni- ja kuvamateriaalia on tarkoitus myös jatkossa tuottaa erikseen palkattavien harjoittelijoiden avulla, mutta jonkin verran saadaan materiaalia myös koulun muista projekteista.

Luettelointi ja sisällönkuvailu

Hankkeen alkuvaiheessa kehitettiin järjestelmä ääni- ja kuva-aineiston sisällönkuvailua varten. Informaatikko Päivikki Karhula kehitti luokituksen ja sisällönkuvailujärjestelmän ensin äänitehosteille ja myöhemmin sitä sovellettiin ja jatkokehitettiin kuva-aineistolle sopivaksi.

Luettelointia ja sisällönkuvailua mietittäessä tutkittiin myös mahdollisuus käyttää olemassa olevia luettelointisääntöjä tai -formaatteja sekä asiasanastoja, mutta nämä eivät osoittautuneet käyttökelpoisiksi Diivan aineistolle. Luetteloinnin osalta päädyttiin omaan formaattisovellukseen, joka sovitettiin käytössä olevan ohjelman tarjoamiin mahdollisuuksiin. Sanaston osalta päädyttiin käyttämään hierarkista rakennetta. Keskeisiä pääluokkia ovat mm. alueet, esineet, ihmiset, eläimet, kasvit, koneet, tapahtumat, tilat jne. Nämä jakautuvat edelleen tarkempiin alaluokkiin, esim. pääluokan kasvit alta löytyy alaluokkia pensaat, puut, kukat jne. Sanastoa luotaessa alustavana pohjana on ollut eräitä eräitä kansainvälisiä ja kotimaisia tesauruksia ja luokituksia, erityisesti Art and Architecture Thesaurus (AAT).

Luettelointia helpottamaan on hankkeessa kehitetty ns. liitetietolomake, jonka äänittäjät/kuvaajat täyttävät ennen aineiston luovutusta. Lomakkeeseen kirjataan lyhyt kuvailu äänen/kuvan sisällöstä, paikka ja aika sekä äänittäjän/kuvaajan yhteystiedot. Lomake täytetään äänien kohdalla jokaisesta äänitiedostosta, kuvien kohdalla jokaisesta kuvauskohteesta. Tämä nopeuttaa luettelointia, sillä tietoja voi joskus olla vaikea jäljittää myöhemmin.

Tampereen ammattikorkeakoulun julkaisusarjassa on ilmestynyt Päivikki Karhulan äänen sisällönkuvailua käsittelevä raportti "Subject access and content description of sound effects in Internet environment". Julkaisua voi tilata Tampereen ammattikorkeakoulun kirjastosta.

Ohjelmisto

Tietokantaohjelmistona Diivassa on Acta Image, joka on Acta Systems Ltd:n kehittämä kuva-arkistointiin tarkoitettu ohjelma. Ääni- ja kuvakirjastohankkeessa ohjelmaa on sovellettu myös äänten arkistointiin.

Haku tietokannasta tapahtuu web-käyttöliittymän kautta. Ääntä on mahdollisuus kuunnella ja ladata verkon kautta omalle koneelleen. Samoin kuvia voi verkon kautta ladata itselleen. Kuvista on tietokannassa ns. selauskuva (matala resoluutio), joka näkyy hakutuloksessa ja korkearesoluutioinen kuva, jonka hakija saa ladatessaan kuvatiedoston itselleen.

Acta Imagen web-käyttöliittymän ulkoasua muokattiin Diivan tarpeisiin sopivaksi. Tämä teetettiin opiskelijatyönä, ulkoasun on suunnitellut verkkomedian opiskelija Outi Kotala.





Mari Suhonen, informaatikko, Tampereen ammattikorkeakoulun kirjasto, mari.suhonen@tpu.fi, tamk.kirjasto@tpu.fi 

 

 




 Etusivu

 Artikkelit

 Lehdet

 Kirjoittajat

 Haku