Arenen ry:n (Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto) kirjasto- ja tietopalveluryhmä on ollut nyt koossa yli kaksi vuotta. Työryhmä on asiantuntijatyöryhmä, joka koostuu kirjasto- ja tietopalvelualan asiantuntijoista ja ammattikorkeakoulujen rehtoreista. Arene ry:n hallitus nimeää työryhmän jäsenet, joiden toimikausi kestää kaksi vuotta.
Työryhmä uusiutui syksyn 1998 alussa siten, että ryhmän viisi vanhaa jäsentä luopui tehtävästään; heidän tilalleen ryhmään nimettiin kolme uutta kirjastoammatillista jäsentä ja kaksi uutta rehtorijäsentä. Heidän lisäkseen uudessa kokoonpanossa on mukana kolme vanhaa kirjastoammatillista jäsentä puheenjohtajan lisäksi. Opetusministeriön edustaja on osallistunut usein kokouksiin. Uuden ja vanhan ryhmän kokoonpanot löytää Arenen k&i-työryhmän webbisivuilta.
ARENEn kirjasto- ja tietopalvelutyöryhmän tehtävänä on luoda ammattikorkeakoulukirjastopolitiikkaa tekemällä selvityksiä ja antamalla lausuntoja sen toimialaan kuuluvista asioista. Työryhmä toimii myös yhteistyöelimenä tieteellisten- ja yleisten kirjastojen suuntaan ja työryhmän kautta nimetään ammattikorkeakoulukirjastojen edustajat erilaisiin kirjasto- ja tietopalvelualan työryhmiin. Opetusministeriö pitää työryhmän roolia keskeisenä lähivuosina, kun korkeakoulujen kirjasto- ja tietopalvelualalla on käynnissä mittavia projekteja. Työryhmän toimintaa voi seurata mm. kokouspöytäkirjoista, jotka julkaistaan tietoverkossa: http://hypermedia.it.spt.fi/kirjasto/arene/etusi.htm. Työryhmä toivoo kirjastoissa työskenteleviltä aktiivista osallistumista työryhmän työskentelyyn mm. tekemällä ehdotuksia ja esittämällä kannanottoja työn alla olevista asioista.
Ammattikorkeakoulukirjastojen yhteistyösihteeri
Koska ammattikorkeakoulukirjastojen toiminta on kasvanut ja laajentunut voimakkaasti, työryhmä esitti ARENElle, että ammattikorkeakoulut palkkaisivat yhdessä ammattikorkeakoulukirjastoja varten yhteistyösihteerin kehittämään ammattikorkeakoulukirjastojen toimintaa.
ARENE reagoi nopeasti esitykseen ja päätti lokakuussa palkata yhteistyösihteerin. OPM tuki hanketta ja myönsi tätä varten vuoden 1999 palkkaukseen tarvittavat määrärahat. Yhteistyösihteeri, jonka valinta on vielä kesken, aloittaa työnsä 1.2.1999 ARENEn tiloissa Helsingissä.
Selvityksiä ja julkaisuja
Työryhmä on kerännyt tarpeellista taustatietoa ajankohtaisista aiheista sekä yrittänyt herättää keskustelua. Se on myös antanut toimeksiantoja. Työryhmä jäsenet ovat myös osallistuneet erilaisiin selvitysprojekteihin.
Ammattikorkeakoulukirjastojen ja yliopistokirjastojen yhteistyötä on selvitetty ylikirjastonhoitaja Esko Häklin toimeksiannosta nimetyssä AMYLI -yhteistyöryhmässä. Työryhmä julkaisi syyskuun 1999 alussa loppuraporttinsa (laatijoina Olander & Widenius), jossa esitetään noin 20 toimenpide-ehdotusta yhteistyön puitteiksi. Raportissa esitetään suositusten tärkeimmiksi toteutumisedellytyksiksi kirjastojen avoimuuden sekä ammattikorkeakoulukirjastojen yhteistyösihteerin toimen perustamisen. Raportti on luettavissa tietoverkossa: http://www.tokem.fi/kirjasto/amyli/. Sekä ARENE että OPM ovat pitäneet toimenpiteiden nopeaa toimeenpanoa tärkeänä.
Syksyn aikana Iiris Karppinen (HAMK) on laatinut Arenen toimeksiannosta Selvityksen Suomen ammattikorkeakoulujen kirjastojärjestelmistä. Raportissa on kartoitettu Suomen ammattikorkeakoulujen kirjastojen kirjastojärjestelmät ja niiden mahdollinen uusimistarve. Karppisen selvitys liittyy yliopistokirjastojen Linnea2 -hankkeeseen, joka tähtää yliopistojen kirjastojärjestelmän uusimiseen yhteishankintana. Ammattikorkeakoulut ovat Linnea2 -hankkeessa mukana optiona. Raporttia ei ole toistaiseksi julkaistu tietoverkossa.
Jo aikaisemmin vuoden 1998 aikana ilmestyi kaksi raporttia: Kirjastohenkilöstön koulutustarveselvitys (tekijöinä Widenius, Viiri & Tahvanainen) ja Selvitys kotimaisten tietokantojen käytöstä (tekijöinä Karppinen & Laitinen). Työryhmä pohti viime vuonna myös ammattikorkeakoulukirjastojen tulevaisuutta ja laati Strategisen keskustelumuistion, Ammattikorkeakoulukirjastot 1998-2003 (tekijöinä Varmola, Blinnikka, Koskimies, Lempiäinen, Tahvanainen, Viiri, Widenius & Vänttinen). Se on luettavissa tietoverkossa: http://www.hkiamk.fi/lib/arene/strategia.htm
Kaikki em. selvitykset ja raportit Selvitystä Suomen ammattikorkeakoulujen kirjastojärjestelmistä lukuun ottamatta julkaistaan vuoden 1999 alussa kokoomaraporttina Opetusministeriön Koulutus- ja tiedepolitiikan osaston julkaisusarjassa.
Tulossa on myös selvitys vakinaisten ammattikorkeakoulujen kirjastojen organisaatiomalleista. Tämän työn on saanut tehtäväkseen Seija Pohjalainen (TAMK).
Ammattikorkeakoulukirjastopäivät
Ammattikorkeakoulun kirjasto- ja tietopalvelupäivät ovat vakiinnuttaneet asemansa sillä päivät järjestetään nyt kolmannen kerran. 18.-19.3.1999 pidettäviä päiviä emännöi tällä kertaa tietopalvelupäällikkö Silja Saalasvuo Haaga Instituutin ammattikorkeakoulussa Helsingissä. Ohjelman suunnittelussa ovat olleet mukana pääkaupunkiseudun ammattikorkeakoulukirjastot yhdessä.
Päivien pääteemoja ovat oppimisympäristöjen rakentaminen (sekä fyysinen että virtuaalinen ympäristö) ja laatu.
Mukana työryhmien toiminnassa
Työryhmän jäsenet yrittävät kehittää alaansa myös pienissä työryhmissä tai osallistumalla valtakunnalliseen toimintaan. Erillinen koulutustyöryhmä (jäseninään Karppinen HAMK, Pohjalainen TAMK & Widenius K-TAMK) pohtii alalla tarvittavaa koulutusta ja sen sisältöjä. Seija Pohjalainen on nimetty ammattikorkeakoulukirjastojen edustajaksi TYT:n kokoon kutsumaan PD-suunnittelurinki ryhmään. Marja Anttonen (TuAMK) on puolestaan ISO:n kirjastotilastoja koskevan standardin tilastouudistusta varten perustetun suomalaisen työryhmän jäsen.
FinElib
Ammattikorkeakoulukirjastot ovat olleet Kansallinen elektroninen kirjasto (FinElib) -hankkeen toiminnassa mukana. Siihen on liittynyt tähän mennessä 20 ammattikorkeakoulua. Konsortion ohjausryhmään kuuluu ammattikorkeakoulujen edustajana Iris Tahvanainen (EVTEK).
Kun yliopistokirjastojen osalta FinELib-ohjelmaa rahoitetaan tutkimusrahoituksen lisäysohjelmasta, joutuu kukin ammattikorkeakoulu rahoittamaan verkkolehdet itse. ARENEn kirjasto- ja tietopalveluryhmä teki myös AMYLI-raportin suositukseen tukeutuen aloitteen, jossa opetusministeriön toivottiin rahoittavan keskitetyllä rahoituksella myös ammattikorkeakoulujen elektronisten aineistojen lisenssimaksuja.
Opetusministeriö vastasi nopeasti aloitteeseen ja on päättänyt tukea keskitetyllä rahoituksella ammattikorkeakoulujen EBSCO-lisenssejä vuonna 1999.
Tilastointi
Tilastointi on puhututtanut kenttää useamman vuoden. Koska ammattikorkeakoulukirjastot ovat osa suomalaista tietohuoltoa, työryhmä korostaa sitä, että kirjastojen tulee tilastoida oma toimintansa. Tilastoinnin avulla saadaan kokonaiskuva ammattikorkeakoulukirjaston voimavaroista, kokoelmista ja palveluista. Työryhmä päätyikin jo 1½ vuotta sitten esittämään että ammattikorkeakoulukirjastot liittyisivät tieteellisten kirjastojen yhteisjärjestelmään.
Osa ammattikorkeakoulukirjastoja onkin liittynyt tieteellisten kirjastojen yhteisjärjestelmään ja tilastoi toimintaansa sen mukaisesti. Muilla ammattikorkeakoulukirjastoilla on vuosi aikaa perehtyä tilastointiin, sillä Amyli-raportissa on esitetty, että kirjastot liittyisivät yhteistilastointiin viimeistään 1.1.2000.
Työryhmä on myös esittänyt, että ammattikorkeakoulukirjastot selvittävät käyttäjien taustaorganisaatiot kuten yliopistokirjastot. Selvitys antaa tärkeää tietoa mm. kirjastojen ristiinkäytöstä. Kävijöiden taustayhteisön selvitys tehdään otantapäivinä; ensimmäinen otantapäivä on jo 18.1.1999. Marja Anttonen (TuAMK) on lupautunut välittämään otantaselvityksestä materiaalia.
Koulutustyöryhmä järjestää heti vuoden 1999 alussa tilastointikoulutusta ammattikorkeakoulukirjastojen edustajille.
Lopuksi
Syksyn aikana on tapahtunut sangen paljon: monet ideat ja esitykset ovat kuitenkin jääneet odottamaan toteuttajaansa sillä työryhmän jäsenten aika ei ole riittänyt laajojen valtakunnallisten asioiden hoitamiseen. Tämän vuoksi työryhmä onkin odotellut syksyn ajan miten ehdotukselle yhteistyösihteerin palkkaamisesta käy. Yhteistyösihteerille, joka aloittaa helmikuun alussa työnsä, on varattuna paljon mielenkiintoisia ja haastavia tehtäviä.
Kiitokset tästä Marjariitta Viirille (P-KAMK), joka esitti viime vuoden alussa ajatuksen ammattikorkeakoulukirjastojen yhteistyösihteeristä.
Marja Widenius, kirjastonjohtaja, Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu, marja.widenius@tokem.fi
|