Kiinnostavatko metropoli Pietarin markkinat? Tarvitsetko tietoa puolalaisesta business-kulttuurista tai liettualaisesta koulutusjärjestelmästä? Millainen AIDS-tilanne Karjalassa on? Millaista cross border yhteistyötä voisi tehdä ympäristöasioissa?
Venäjä- ja Itämeritietoutta löytyy runsaasti Internetistä. Hakusanalla Russia esim. Alta vista -palvelu tuo eteesi runsaat 2 miljoonaa dokumenttia. Tiedonhakijan ei kuitenkaan tarvitse vaipua epätoivoon tietoviidakossa: apua tiedonsaantiin löytyy Itä-Suomen kirjastojen kehittämistä tietopalveluista. Valikoitua Venäjää ja Itämeren maita koskevaa tietoa on mahdollista hakea Ruska- ja Venäjä-tietopalveluista sekä Itämeri-tietokeskus -tietokannasta.
Itämeri-tietokeskus
Itämeri-tietokeskus -tietokanta on kolmen Kymenlaakson alueen kirjaston yhteistyöprojekti. Yhteistyökumppanit ovat Helsingin yliopiston Kouvolassa sijaitseva käännöstieteen laitoksen kirjasto, Kouvolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto sekä Kymenlaakson ammattikorkeakoulun kirjasto.
Itämeri-tietokeskukseen on koottu tietoja Kymenlaaksosta ja seitsemästä Itämeren alueen maasta, jotka ovat Suomi, Venäjä (Pietarin alue), Viro, Latvia, Liettua, Puola ja Saksa. Itämeri-tietokeskus sisältää pääasiassa organisaatioiden ja asiantuntijoiden yhteystietoja, linkkejä muihin internet-sivuihin ja tietokantoihin sekä kirjallisuusviitteitä. Aihepiirit ovat elinkeinoelämä, kulttuuri, matkailu, koulutus ja kielet, joiden sisällä tiedonlähteet on jaettu alaryhmiin. Itämeri-tietokeskuksen tietoja voi hakea selailemalla maittain ja aiheittain tai tekemällä sanahaun tietokantaan. Tietokanta on suomen- ja englanninkielinen.
Itämeri-aiheisen tietokannan taustana on Kymenlaakson osaamis- ja kulttuuristrategia (1997), jonka mukaan maakunnalle on tärkeää luoda ja parantaa yhteistyömahdollisuuksia Venäjälle, Baltiaan ja Saksaan. Strategiaraportissa korostetaan mm. maakunnan yleisten ja korkeakoulukirjastojen keskinäistä yhteistyötä itätiedon kokoajina ja tarjoajina. Tältä pohjalta Kymenlaakson ammattikorkeakoulun kirjasto, Kouvolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto sekä Helsingin yliopiston Kouvolassa sijaitsevan käännöstieteen laitoksen kirjasto ryhtyivät yhdessä suunnittelemaan Itämeren itäistä ja eteläistä aluetta käsittelevää tietokantaa, joka sitten työn edistyessä sai nimekseen Itämeri-tietokeskus. Hankkeen tavoitteena on edistää Kymenlaakson yritys- ja kulttuuritoimintaa tarjoamalla tietoa Itämeren alueelta ja samalla tehdä Kymenlaaksoa tunnetuksi niin kotimaassa kuin Itämeren alueellakin.
Hankkeen suunnittelua ja toteutusta varten saatiin ulkopuolista rahoitusta Kymenlaakson liitolta ja Suomen Kirjastosäätiöltä ja se julkistettiin virallisesti syyskuussa 1999. Tietokanta sijaitsee Kymenlaakson ammattikorkeakoulun ylläpitämällä palvelimella (http://itameri.kyamk.fi/). Tietokantaa ylläpitää:
Helsingin yliopiston käännöstieteenlaitoksen kirjasto (kielet) Email: Leena.Etelapaa@Helsinki.fi Puh. (05) 825 2260 (Leena Eteläpää)
Kouvolan kaupunginkirjasto - maakuntakirjasto (kulttuuri, koulutus) Email: kirjasto@kouvola.fi Puh. (05) 829 6349 (Pirkko Malte)
Kymenlaakson ammattikorkeakoulun kirjasto (elinkeinotoiminta) Email: kirjasto@kyamk.fi Puh. (05) 220 8520 (Aino Satama)
Ruska -tietopalvelut
Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun Venäjä/Karjala tietopalveluista löytyy valikoitua Venäjää ja erityisesti Karjalaa koskevaa tietoaineistoa. Tietoa kerättiin Interreg-rahoituksella toteutetussa Venäjä/Karjala-tietopalvelut -projektissa ja palveluita luotiin Internetiin (Virtuaalikirjasto RUSKA). RUSKA tarjoaa myös perinteisempää kirjastopalvelua eli painettua aineistoa, jota voi lainata Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun tietopalveluista.
RUSKA-virtuaalikirjaston (http://ruska.ncp.fi/) tavoitteena on auttaa Venäjä-tiedon löytymistä tietoverkon runsaudesta. Ruskaa voi käyttää kuka tahansa, jolla on pääsy Internetiin. Virtuaalikirjastoon on kirjojen sijasta koottu suomalaisia ja kansainvälisiä Venäjä-aiheisia Internet-palveluja. Aineistot painottuvat Venäjän kauppaan, metsä- ja puutalouteen, tekniikkaan, sosiaali- ja terveysalaan, matkailuun, ympäristöön ja elintarviketalouteen. Näitä aloja koskevat Internetissä saatavilla olevat aineistot on seulottu ja valittu niistä parhaiten opiskelua, tutkimusta ja elinkeinoelämää hyödyttävät. Tietokannan aineistoa valittaessa on huomioitu sen luotettavuus ja ajankohtaisuus.
RUSKA on toteutettu Lotus Notes -tietokantajärjestelmällä ja RUSKAsta voi etsiä tietoja esim. asiasanojen tai selailun perusteella.
Toinen puoli tietopalvelun lähdeaineistosta on Venäjä-aiheinen kirjakokoelma. Kokoelmaan on koottu ajantasaista aineistoa samoilta toimialoilta kuin virtuaalikirjastoonkin. Kirjoja kokoelmassa on lähes 1500. Aineisto on pääosin suomen- tai englanninkielistä, toki venäjänkielistäkin löytyy. Tämä aineisto löytyy pääosin Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun kirjastotietokannasta osoitteessa http://www.ncp.fi/tietopalvelut/haku.htm. Jonkin verran aineistoa on sijoitettu Joensuun yliopiston kirjaston Joecat-tietokantaan (http://joytmp.joensuu.fi/hyperlib-bin/main.exp). Aineistoa saa kaukolainaan; kaukolainapyynnöt voi jättää sähköpostiviestinä osoitteeseen tietopalvelu@ncp.fi.
Venäjä-tietopalvelu
Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulun Venäjä-tietopalvelun (http://salava.scp.fi/venajasivu.htm) tavoittaa Lappeenrannasta tekniikan yksikön kirjaston yhteydestä. Tietopalvelu on kirjasto- ja tietopalveluja tarjoavan tietokeskuksen itsenäinen yksikkö, joka helpottaa Venäjää koskevan tiedon hyödyntämistä oman organisaation lisäksi myös sen ulkopuolella.
Tietopalvelusta vastaa informaatikko Sanna Savolainen, jolta voi tilata niin tiedonhakuja kuin tiedonhaun koulutustakin. Informaatikko hyödyntää asiakkaalle tietoja hakiessaan omia painettuja aineistoja, eri alojen tietokantoja ja elektronisia kokoelmia sekä pietarilaisten yhteistyökumppaneiden kokoelmia ja osaamista. Tekniikan yksikön tietotuvassa tai asiakkaan tiloissa annettavan lähiopetuksen lisäksi koulutus voi tapahtua myös tietoverkon välityksellä. WWW-muotoon rakennettu Venäjä-tiedonhankinnan verkko-opetuspaketti muokataan vuoden vaihteeseen mennessä WebCT-ympäristöön.
Tähän mennessä hankittu painettujen aineistojen kokoelma on painottunut Venäjän liiketalouteen ja rakentamiseen Venäjällä, vaikka muitakin aihealueita käsittelevää aineistoa on kokoelmiin jo kerrytetty. Kirjoja löytyy suomeksi, venäjäksi sekä englanniksi. Tietoja niistä voi hakea internet-tietokannasta aiheen, nimekkeen tai tekijän mukaan. Lehtikokoelmassa on aikakauslehtiä - mm. BST, Idäntutkimus, Itä- ja Keski-Euroopan markkinat - sekä sanomalehtiä - mm. Argumenty i fakty ja Kommersant Daily. Sähköisinä tietokantoina on käytettävissä esim. Ultika, Laivauskäsikirja (Venäjä, Italia, USA, Brasilia ja Kiina) tai venäläisen Kodeks -yhtiön ylläpitämä StroiEkspert -tietokanta, josta löytyvät mm. SNiPit ja Gostit ja muita rakentamiseen ja rakennussuunnitteluun Venäjällä vaikuttavia sääntöjä ja ohjeita. Tietopalvelu ylläpitää kokoavaa linkkilistaa avoimista Internet-tiedonlähteistä; myös alan asiantuntijarekisteriä kootaan.
Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulun julkaisusarjassa ilmestyy runsaasti Venäjää käsittelevää aineistoa. Tämän syksyn uutuuksia ovat mm. Pirjo Karhun 'Kirjanpito Venäjällä' ja Petri Nykäsen 'Sopimusoikeus Venäjän kaupassa'. Kaikkia Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulun julkaisuja myy terveys- ja sosiaaliyksikön kirjasto (Ismo Vainikka, puh. 05 - 658 6968, email: ismo.vainikka@mail.scp.fi). Aiheeseen liittyvät tiedonhaut ja tiedonhakukoulutuksen voi tilata informaatikko Sanna Savolaiselta (puh. 05 - 658 6598, email: sanna.savolainen@mail.scp.fi).
Leena Eteläpää, kirjastoamanuenssi, Helsingin yliopiston Kouvolan käännöstieteen laitoksen kirjasto, leena.etelapaa@helsinki.fi Sanna Savolainen, informaatikko, Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulun tietokeskus, sanna.savolainen@mail.scp.fi Marja-Riitta Viiri, informaatikko, Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun kirjasto, marjariitta.viiri@ncp.fi
|