Ammattikorkeakoulukirjastot ovat kehittyneet 90-luvun alusta alkaen voimakkaasti. Ammattikorkeakoulukirjastoilla on ollut yhteisenä fooruminaan mm. sähköinen keskustelukanava sekä vuosittain pidettävä yhteinen ammattikorkeakoulukirjastopäivä. Kirjastoilta on kuitenkin puuttunut foorumi, jossa pohdittaisiin ammatillisia asioita sähköistä keskustelukanavaa laajemmin. Pohjoisilla ammattikorkeakoulukirjastojen päivillä Kajaanissa 18.11.1998 esitettiinkin ajatus sähköisen verkkolehden julkaisemisesta.
Verkkolehti -hanke onkin edennyt nopeasti, sillä ensimmäinen numero on saatu valmiiksi. Verkkolehti on saanut nimekseen Kreodi, sillä sen tarkoituksena on viestiä ammattikorkeakoulukirjastojen vakaasta kehityksestä: merkitseehän sana kreodi mm. biologiassa vakaata kehityskulkua. Lehden on tarkoitus ilmestyä 4 kertaa vuodessa.
Ammattikorkeakoulujenkin kirjastot ovat eläneet viime vuodet internetin tuomien uusien haasteiden edessä. Myös kustantajat ovat löytäneet tietoverkot kirjallisuuden levityskanavana. Aivan uusia myynti- ja ostotapoja verkkokirjallisuudelle on kehitetty ja opeteltu. Kirjastot ovat vastanneet uusiin ostotapoihin mm. tiivistämällä yhteistyötään.
Ammattikorkeakoulujen kirjastojen syntyvaiheen tiivis kirjastojen verkottuminen ja yhteistyö on ollut kaikkien onneksi vallitseva toimintamuoto. Yhteistyö onkin tuonut lisäresurssointia tietoverkkojen hyödyntämiseen kirjastoissa muiden tärkeiden hankkeiden ohella.
Opetusministeriö on korostanut ammattikorkeakoulujen perustamisesta alkaen kirjastojen kehittämistä ja niiden merkitystä uudessa korkeakoulumuodossa. OPM on tukenut ja tukee edelleen hienolla tavalla ammattikorkeakoulukirjastoja, kirjastojen välistä yhteistyötä samoin kuin tietoverkkojen hyödyntämistä. Näiden panostusten ansiosta on esimerkiksi ulkomaisten lehtien hyödyntäminen ammattikorkeakouluissa moninkertaistunut - ellei peräti kymmenkertaistunut.
Ulkomaista tutkimustietoa saadaan tehokkaasti käyttöön entistä laajemmin. Ammattikorkeakoulukirjastojenkin haasteena onkin viedä käyttäjille ja käytännön kentille nämä uudet tiedon kulutusmuodot. Kirjastot avaavat internetin myötä uuden oven. Pitäisikö kirjastosta ryhtyä puhumaan nyt enemmän palveluna kuin paikkana?
Tämän lehden myötä haluamme ottaa käyttöön uuden tekniikan tuomat mahdollisuudet ja luoda ammattikorkeakoulujen kirjastoille yhden uuden puheenvuoro- ja yhteistyökanavan lisää.
Pirkko Pietiläinen, kirjaston kehittämisjohtaja, Oulun seudun ammattikorkeakoulu, pirkko.pietilainen@oamk.fi
|