Yhteistyö on voimaa. Artikkelissa kerromme ammattikorkeakoulukirjaston ja sairaalakirjaston yhteistyöstä Joensuussa. Kaikkea ei tarvitse tehdä itse ja kollegalta oppii aina jotain, tai saa ainakin vertaistukea. Esteitäkin yhteistyölle on, mutta tulevaisuudessa ehkä voimme tehdä enemmänkin asioita yhdessä.
Joensuussa Karelia-ammattikorkeakoulun kirjasto ja Pohjois-Karjalan keskussairaalan Tieteellinen kirjasto sijaitsevat Tikkarinteellä, ”samalla kampuksella”. Kirjastojen välillä kävelymatkaa on vain muutama minuutti ja läheisestä sijainnista johtuen yhteistyö kirjastojen välillä on aina ollut luontevaa ja aktiivista.
Yhteistyö nyt
Tyypillisin yhteistyön muoto on maksuton kaukolainaus kirjastojen välillä - vai pitäisikö sanoa lähilainaus. Lainaamme kaukolainat maksutta ja lainat kulkevat kätevästi sisäisessä postissa tai kirjastolaisen matkassa. Totta kai ohjaamme asiakkaita myös paikan päälle naapurikirjastoon ja vinkkaamme toistemme kokoelmista. Molemmissa kirjastoissa on sekä painettua että verkkomateriaalia, jota toisella ei ole.
Kirjastolaisten kannalta yhteistyö on ollut käytännössä kokemusten vaihtoa kahvikupposen äärellä. Elämää suurempia kysymyksiä on sitten pohdittu lounaalla. Olemme myös vaihtaneet kuulumisia seminaareista ja tapahtumista. Esimerkiksi kun Karelian informaatikko kävi kouluttautumassa BMF:n-seminaarissa, hän jakoi seminaarin annin oman kirjastonsa lisäksi myös Tieteellisessä kirjastossa.
Kiinteä yhteistyö jatkunee myös tulevaisuudessa. Kareliasta valmistuneet opiskelijat ovat jo opiskeluaikaan tottuneet käyttämään Tieteellistä kirjastoa ja Kareliassa opintojaan täydentävä sairaalan henkilöstö puolestaan asioi luontevasti amk:n kirjastossa. Molemmat kirjastot hyötyvät joustavasti palveluja käyttävistä asiakkaista, sillä heidän kauttaan välittyy tietoa työelämän tarpeista ja haasteista.
Missä yhteistyö ei (vielä) onnistu
Vaikka yhteistyötä jo tehdään monessa asiassa, aivan mutkatonta se ei kuitenkaan ole. Kirjastoissa on käytössä eri kirjastojärjestelmät – Kareliassa Voyager, Tieteellisessä kirjastossa PrettyLib – joten järjestelmäyhteistyötä ei voida tehdä. Kirjastot kuuluvat myös eri konsortioihin johtuen kirjastojen erilaisista toimintaympäristöistä; Tieteellinen kirjasto kuuluu Helliin, eli Suomen Sairaalakirjastokonsortioon. Myöskään hankinnoissa ja kilpailutuksissa ei yhteistyötä voida tehdä.
Mitä uutta mietinnässä
Antoisa yhteistyö innostaa jatkamaan. Tuumittu on mm. työnkiertoa ja tiedonhankinnan opetuksen yhdessä tekemistä. Ja vaikka aineistot hankitaan eri tavalla, olisi hyvä ainakin keskustella hankinnoista yhdessä. Varmasti olisi olemassa paljon muitakin osa-alueita, joilla yhteistyötä voitaisiin tehdä? Kuulisimme myös mielellämme muidenkin kokemuksia eri organisaatioiden kirjastojen välisestä yhteistyöstä.
Lisätietoa kirjastoista
http://www.karelia.fi/fi/opiskelijalle/kirjasto-ja-tietopalvelut
http://www.pkssk.fi/tieteellinen-kirjasto
Kirjoittajat
Kirsi Mononen, informaatikko, Karelia-ammattikorkeakoulu
Sari Huttunen, kirjastonhoitaja, Tieteellinen kirjasto
Kuvat: Leena Väyrynen, tietopalvelusihteeri, Karelia-ammattikorkeakoulu
Kommentit