Vihdoin ja vastoin – eli miksei TAMKin Musiikkiakatemia käytä Finnaa

15.10.2015

Tämä ei ole humoristinen kirjoitus. Päinvastoin, asia vetää hyvinkin vakavaksi.

Hyvin varhaisessa vaiheessa kävi selväksi että Finnan sumeus ei ole omiaan musiikkiaineiston hakemiseen. Musiikkiaineistosta löytyy paljon surullisia esimerkkejä asiasta, mutta jotta musiikkia tuntemattomat lukijatkin jaksaisivat välittää, seuraavassa esimerkissä on kyse perisuomalaisesta kaikille tutusta asiasta, saunavihdasta. Lukekaa ja huokailkaa.

Hypoteettinen saunanystävä Lyly Kepponen laittaa TAMK Finnaan hakusanaksi VIHDAT. Tuloksia tulee 29 kappaletta. 17 nuottia, 7 opinnäytetyötä ja 5 kirjaa, jotka listaan tässä:

1. Vihdoinkin hyvä olo : suolisto kuntoon terveellisen ruokavalion avulla

2. Vihdoinkin eroon ajattelusta! : käsikirja ylirasittuneille älyköille

3. Stumppaa tähän! : helppo tapa lopettaa tupakointi

4. Sairaanhoitaja Muma : päivityksiä Kellokoski-Liberia

5. Polkuja, portaita, pitkospuita : askelia suomalaisen musiikkiterapian vuosikymmeniltä : artikkeleita ja keskusteluja musiikkiterapian varhaisvuosista Suomessa

Tismalleen sama tulos tulee hakusanalla VIHTA.

Kääk, tuumii Lyly Kepponen, ja alkaa epäillä että Päijänteen itäpuolella oltiinkin oikeassa ja vaihtaa hakusanaksi VASTAT. Tai ehkä hän on nokkela ja käy tarkistamassa oikean asiasanan Fintosta. Hakutuloksia sanalla VASTAT (tai VASTA) tulee 1764. Tuhat seitsemänsataa kuusikymmentäneljä.

Siitä kun ottaa pois nuotit, äänitteet, videot ynnä muut sellaiset niin päästään aika lähelle sitä vuosilukua, jolloin Agricola kirjoitti vihdoista ensimmäisen kerran: ”Niin heidän molempain silmät aukenit ja he äkkäsit alasti olevansa, niin he sidoit fiikunalehtiä yhteen ja teit heillens vihtat.”

Listaan tähän kymmenen ensimmäistä tulosta, Finnan ehdottamassa relevanssijärjestyksessä:

1. Vastarinnasta vastarannalle : johda muutos taitavasti

2. Vastavalossa

3. Vastatulia : inhimillisen kasvatuksen ja koulutuksen puolesta

4. Vastakarvaan. 1

5. Kuka vastaa? : hyvinvointivaltion rajat ja julkinen vastuu

6. Vastaiskuja : inhimillisen elämän puolesta

7. Jos vastaan tulee näätä... : Opetusvideon kuvakoon vaihtelu

8. Kellastuneen vastasyntyneen hoito : Posteri vanhemmille

9. Vastasyntyneen ventriculostomia : opasvihko vanhemmille

10. Iloitse, morsian, ja riennä vastahan : toccata uruille

Lyly Kepponen ei usko että toccatassa uruille on kyse hänen tarkoittamastaan vastasta eivätkä tulokset muutenkaan näytä lupaavilta. Ehkä hakuun pitäisi lisätä joku sana. Hmm. No tietysti SAUNA tai SAUNAT. Hakutuloksia tuleekin enää vain seitsemän. En listaa niitä tähän, mutta paljastan sen verran että Finnan mukaan relevantein on AMK-opinnäytetyö ”Hotellin kosteiden tilojen siivouksen kehittäminen”, jonka abstraktista löytyy kyllä sana VASTA mutta valitettavasti adverbinä käytettynä, ja hakutulos nro 2  on Kultainen joululaulukirja, jonka kahdeksas kappale on nimeltään VASTAsyntynyt Jeesus.

Lyly Kepposta ei enää naurata. ”Voit yhä käyttää myös kirjaston vanhaa OMA-tietokantaa,” lukee TAMK Finnan etusivulla. ”No niin totta vie voinkin, ja käytänkin,” toteaa Lyly ja hakee OMAssa sanalla VASTAT. Tai sanalla VIHDAT. Tai yksikkömuodoilla näistä. SAUNAlla tai ilman. Arvatkaa kuinka käy? Nolla tulosta. Arvatkaa miksi? Koska meillä ei ole vihdoista kertovia kirjoja.

Tämähän olisi ollut hyvä tieto tuossa jo jokin aika sitten, vai mitä? ”Hei hetkinen,” sanoo Lyly Kepponen. ”Tarkoittaako tämä siis nyt sitä että OIKEALLA, Fintosta katsotulla ASIASANALLA, tuli tuhat seitsemänsataa kuusikymmentäneljä ( - 1764 - ) VÄÄRÄÄ tulosta?”

No sitähän se juuri tarkoittaa.

Jos kiinnostaa kokeilla miltä hakeminen tuntuu musiikkiaineiston suhteen, voitte koittaa hakea vaikka Sibeliuksen kappaletta ”Kuusi”. Siltä varalta ettei ole ennestään tuttu kappale, voin paljastaa, että se ei ole mikään seuraavista: Elokuun yö, Rannan kuusten alla, Terve kuu, Kuun henki, Joulukuusella. Nämä kaikki tulivat ensimmäiselle hakutulossivulle. Seuraavalla sivulla Finnan mielestä relevanteissa tuloksissa on mm. sanat ”kuin” ”kuusitoistavuotiaan” ja ”toukokuu”. Ja tässä oli jo rajattu pelkkään nuottiaineistoon.

Mikä neuvoksi? En todella tiedä. Fraasihakua ei voi käyttää yhteen sanaan, sillä tavalla kuin voi esim. Googlessa, jossa lainausmerkeillä saa rajattua haun siihen nimenomaiseen sanaan tai sanamuotoon jonka on kirjoittanut. Sumeaa hakua ei myöskään saa halutessaan pois päältä. Voi kunpa sumean haun saisi halutessaan pois päältä.

Musiikkiaineiston osalta olisi monta muutakin murheellista esimerkkiä, mutta en piinaa niillä teitä enkä itseäni. Hörppäsen kahvit ja lähden tältä päivältä kotiin. Kiitos.

 

Laura Järvinen
tietopalvelusihteeri
Tampereen ammattikorkeakoulu

Kommentit

Jätä kommentti