Ulkomaisten e-artikkeleiden haku ei ole koskaan ollut näin helppoa

17.06.2015

Niin kauan kuin elektronisia aineistoja on ollut tarjolla niiden löytäminen on ollut oma erityinen päänsärkynsä. Tuskan helpottamiseksi kirjastoala on tarjonnut loppukäyttäjille monenlaisia työkaluja e-artikkeleiden paikantamiseen. Uusin niistä on Primo Central Index.

Aikojen alussa (eli 2000-luvun alkupuolella*) elektronisia julkaisuja haettiin vain ja ainoastaan tietokantojen omista hakuliittymistä eli natiiveista. Tämä tarkoitti sitä, että tietokannat avattiin vuoronperään, ja samat haut tehtiin joka liittymässä erikseen.

Vuonna 2003 tuli Nelliportaali, joka on kovassa käytössä edelleen. Nelliportaali ei ole ollut käyttöliittymältään ongelmaton alun perinkään, mutta siinä oli edelliseen nähden huomattavasti etuja. Tärkein niistä oli, että Nelliportaali mahdollisti saman haun tekemisen useasta tietokannasta yhtä aikaa. Hakuprosessi oli ja on edelleen varsin haastava. Ihan ensin täytyy osata valita aineistot tai tietokannat, joihin haku kohdistetaan. Asiakkaan avustamiseksi aineistot on jaoteltu nimen, aineistoryhmän tai -tyypin mukaan. Niitä voidaan hakea myös asiasanoilla tai sanahaulla aineistokuvauksesta. Koska sama haku hakee useista joskus hyvinkin erilaisista tietokannoista, hakulausekkeessa voi käyttää vain kahta hakutermiä. Lisäksi hakutulokset ovat erittäin suuria (satoja tuhansia), mikä vaikeuttaa etsityn tiedon tai dokumentin löytymistä. Lähde: http://www.kansalliskirjasto.fi/extra/tietolinja/0203/portaali.html.

Jotain Nelliportaalin käytettävyysongelmista kertonee, että se jäi tyystin hyödyntämättä eräältäkin (vieläpä kirjastoalan *köhköh*) opiskelijalta opinnäytetyöhön liittyvässä tiedonhaussa vuonna 2006, vaikka se oli jo siihen aikaan kovasti käytettävissä Tampereen yliopistossa.

Kehitys kuitenkin kehittyy ja ajat muuttuvat, joten kymmenisen vuotta jälkeen Nelliportaalin syntymän korkeakoulukirjastoissa kurkotetaan jälleen kuuseen tähtiin. Finna-tiedonhakupalveluun on nimittäin integroitu uusi hakemisto tieteellisiä artikkeleita, e-kirjoja ja julkaisuja eri kustantajilta: Primo Central Index.

Primo Central -hakukäyttöliittymä (eli Finna) on yksinkertaisuudessaan kaunis, hakulogiikka anteeksiantavan sumea ja haut räpsähtävät näytölle sekunneissa. Ulkomaiset artikkelit saa näkyviin perushaussakin helposti klikkaamalla Primo Central -välilehteä hakutulossivulla ilman, että tarvitsee tehdä tietoista päätöstä sukeltaa e-aineistosuohon monimutkaisista hakustrategioista puhumattakaan.

Hakutulos on yhä massiivinen, mutta rajaamien on helppoa joko lisäämällä hakusanoja edellisten perään tai hyödyntämällä käyttöliittymän rajausvalikkoa. E-aineistot ovat helposti saavutettavissa myös kotoa. Enää ei tarvitse huolehtia osaako asiakas varmasti käyttää oikeaa linkkiä (sitä johon on määritelty välityspalvelimen osoite), linkkipolkua tai oikean väristä lukkoa tai muuta asiakkaalle (oletettavasti) helppoa ikonia navigoidessaan hakuun. Riittää, kun ohjeistaa asiakkaan kirjautumaan sisään hakatunnuksillaan aina, kun käyttää palvelua kampuksen ulkopuolella.

Vaikka Primo Centralin kattavuus ei ole vielä likimainkaan täydellinen, tunnustan, että olemme Oamkin kirjastossa jo löytäneet itsemme haaveilemasta ajasta, jolloin Nelliportaalin kymmeniä sekunteja kestävät haut, tiedonhakuinfoissa käyttöliittymän ulkonäön herättämä tyrmistys diginatiivien kasvoilla sekä reaktion nostattama kuumotus informaatikon poskilla ovat vain hupaisia yksityiskohtia entisaikojen primitiivisestä kirjastoarjesta. (Wo)man can dream…

Tähän haavekuvaan voi olla vielä matkaa, mutta ajattelimme silti aloittaa ensi syksynä Primo Centralin markkinoinnin Oulun ammattikorkeakoulun henkilökunnalle ja opiskelijoille. Odotamme mielenkiinnolla minkälaisen vastaanoton se saa.

 

* Allekirjoittaneen ajanlasku alkoi vasta 2000-luvun alussa, koska niihin aikoihin aloittelin kirjastoalan opintoja. Olen kuullut kerrottavan, että elämää oli kyllä ennen sitäkin, mutta ymmärtänette, etten yritä esittää tietäväni 90-luvun korkeakoulukirjastoelämästä yhtään mitään.


Kommentit

Jätä kommentti