Theseus - missä mennään?

16.04.2018

Photo by Roman Kraft on Unsplash CC0

Theseuksen kehittämisessä on nyt iso vaihde päällä: pitkään kaivatut kehittämiskohteet alkavat toteutua tänä vuonna. Järjestimme maaliskuun puolivälissä webinaarin aiheella: Missä mennään? Theseus-webinaari amkilaisille.  Webinaarissa luotiin katsaus kehittämisen tilanteeseen. Moni asia on vasta aluillaan, mutta jotain on saatu jo aikaan: graafikko on valittu, Justus-suunnittelu on käynnistynyt ja karauttipa esiin yksi musta hevonenkin.

 

Theseuksen graafinen uudistus

 AMKIT-joryn kokouksessa 12.4. valittiin tarjousten perusteella graafikko, jonka tehtävä on uudistaa logo ja graafinen ulkoasu. Graafikko valikoitui erityisesti työnäytteiden rouhean ilmeen perusteella, sillä ammattikorkeakoulut hakevat yliopistojen ja valtionhallinnon julkaisuarkistoja rohkeampaa ulkoasua.  Graafikko on sama kuin edellisen ulkoasun tekijä eli Petra Boije. Ulkoasu on uudistetaan vuoden 2018 loppuun mennessä.

Justus-pääkäyttäjästä rinnakkaistallentaja

Maaliskuussa pidettiin ensimmäinen Kansalliskirjaston, CSC:n ja AMKIT-konsortion kokous Justus - Theseus -yhteyden rakentamisesta. Kaikki ammattikorkeakoulut eivät ole toistaiseksi lähdössä Justukseen mukaan ja tämän takia ainakin aluksi joudutaan ylläpitämään myös Theseuksen omaa syöttölomaketta amkien julkaisuja varten.

Tiedonkulku Justuksesta Theseukseen ja OKM:n tiedonkeruuseen Virtaan on yksisuuntainen ja muutokset julkaisuihin tehdään jatkossa vain Justuksessa, ei Theseuksessa tai Virrassa. Jatkossa Justus-pääkäyttäjän vastuu kasvaa, sillä käsitellessään kirjoittajien syöttämiä julkaisuilmoituksia Justuksessa hän samalla tekee rinnakkaistallennukset ja päättää OKM:n julkaisutiedonkeruuseen ilmoitettavista julkaisuista. Tämä tarkoittaa sitä, että Justus-pääkäyttäjän täytyy osata rinnakkaistallentamisen perusteet eli tarkistaa kustantajan tekijänoikeudet ja CC-lisenssin, lisää embargon ja mahdollisen ammattikorkeakoulun oman kansilehden ja vastata siitä, että asiat on tehty kustantajan vaatimalla tavalla.  

 

Kaavio Justuksen, Theseuksen, Virran ja Vipusen yhteydestä. 

Theseus-julkaisupolitiikka suitsemaan hevosta

Ammattikorkeakoulut ovat tähän asti saaneet vapaasti luoda opinnäytetöiden ja rinnakkaistallenteiden lisäksi omia kokoelmiaan konferenssiesitelmiä, opetusmateriaalia ja artikkeleita varten. Tiedonsyöttö yhteisen Justus-lomakkeen kautta muuttaa tätä villiä länttä: jatkossa täytyy julkaisutyyppi kokoelmaa ja metadataa varten määritellä etukäteen. Tämän takia Theseus-hankkeen(2008 - 2009) julkaisupolitiikkaa päivitetään keväällä 2018. Julkaisupolitiikkaa rakennetaan avoimesti amkien eDuunissa, kaikki amkilaiset voivat käydä kommentoimassa ja kertomassa tarpeitaan.

Julkaisupolitiikan pohjaksi eAMK-hanke selvittää kyselyllä opetusaineistojen tallentamisen tarvetta Theseukseen.  Kyselyn pohjalta saadaan kuva siitä, onko opetusaineistojen Theseus-tallennukselle tarvetta. Politiikka tulee kirjastonjohtajien käsittelyyn 15.5., siihen mennessä aiheeseen voi lähettää kommentteja.

PAS-siirto & PDF/A - tavoitteena yhteinen validaattori

Theseus-tallennetut työt siirtyvät PASiin järjestelmän valmistuttua, siirrot alkavat vuonna 2018. Theseus - PAS -siirto riittää täyttämään Theseuksessa olevien töiden osalta niiden arkistoimisvaateen. Tästä on pyydetty Kansallisarkistosta Arkistolaitoksen päätöstä, mutta se ei ole vielä valmistunut. Julkaisuarkistojen PAS-siirroille ei ole vielä olemassa työprosessia, sen suunnittelu on tarkoitus aloittaa kevään aikana. Parhaillaan selvittelemme PDF/A-konvertointiin ja validointiin yhteistä ratkaisua, toiveena saada liitettyä ainakin töiden validointi Theseuksen tallennusprosessiin.

Musta hevonen: Video- ja äänitiedostojen streamaus

Hieman yllättäen saatiin maaliskuussa myös kuulla, että Kansalliskirjastossa on kehitetty heidän ylläpitämiensä arkistopalvelujen yhteyteen uusi ominaisuus, video- ja äänitiedostojen streamaus. Se mahdollistaa mp4-formaatissa olevan ja H.264 video codecilla tallennetun videon tai mp3-formaatissa olevan audiotiedoston tallentamisen PDF-dokumentin rinnalla julkaisuarkistoon ja videon katselemisen suoraa julkaisuarkiston käyttöliittymässä. Esimerkki tästä löytyy Doriasta, tässä on mukana mp4-video: http://www.doria.fi/handle/10024/149440.

Video vaatii näkyäkseen selaimen, joka ymmärtää HTML5-videotagia. Jos video ei näy, kannattaa selain päivittää uudempaan versioon.

Syli-palvelun valmistumista odotellessa Teoston suuntaan tehtyjen selvitysten tulokset koskien tekijänoikeuskorvauksia ovat auttamattomasti vanhentuneet, joten uusi selvitys on parasta aikaa käynnissä. Tällaisten liitetiedostojen tallentamista Theseukseen ei siis vielä suositella tekemään, koska sopimusta Teoston kanssa ei vielä ole eikä ominaisuutta käytännössä päästy testaamaan. Ensimmäisen testitallennuksen tekemisestä on kuitenkin jo sovittu. Lisäksi on mahdollista, että jonkinlainen seuranta tallennusten minuuttimäärille on rakennettava Teoston Mediapienluvan hinnoittelua varten.

Webinaarin jatko

Webinaari oli hyödyllinen tapa olla yhteydessä isoon määrään amkien opinnäytetöiden, rinnakkaistallentamisen ja kirjastojärjestelmien kanssa töitä tekevien ihmisten kanssa. Tunnissa saatiin useampi hyvä idea, joita lähdetään viemään eteenpäin. Yksi näistä oli Kiwi-keskustelufoorumin tapainen tapa kysyä ja vastata Theseus-asioista. Selvittelemme alustaa parhaillaan. Palautteiden perusteella syksyllä järjestetään toinen webinaari Theseuksen kehittämisen etenemisestä, toivottavasti asiat ovat sitten jo pidemmällä.

 

Tietoa kirjoittajista

Tiina Tolonen palvelupäällikko, Oulun ammattikorkeakoulu
Minna Marjamaa informaatikko, Laurea-ammattikorkeakoulu
Tiina Tolonen ja Minna Marjamaa toimivat AMKIT-konsortion Theseus-koordinaattoreina.

Kommentit

Jätä kommentti