Theseuksen toimintavuosi 2017 oli vilkas monella tavalla. Tallennuksia tehtiin yhteensä 17 845, iso DSpace-ohjelmistopäivitys kesäkuussa, rinnakkaistallennuksen käynnistely useassa amkissa sekä kaksi hienoa amkien yhteistä seminaaria pitivät rukkasetkin kiireisinä. Seuraavassa Theseuksen vuosi erilaisten tilastolukujen valossa.
Lataustilastoja
Vuonna 2017 Theseukseen tallennettuja töitä ladattiin 16 618 307 kertaa. Laskua edelliseen vuoteen on hieman yli 4 miljoonaa, joka osittain selittynee tilastointiohjelmaan tehdyillä parannuksilla. Theseuksen kymmenen kaikkien aikojen eniten ladattua työtä ovat kaikki englanninkielisiä. Sama työ on pitänyt kärkipaikkaa jo useamman vuoden ajan.
Kuva 1. Kymmenen ladatuinta opinnäytetyötä Theseuksessa kautta aikojen latausmäärineen.
Vuoden 2017 ladatuimmat opinnäytetyöt olivat taas nämä, joiden joukossa on samoja opinnäytetöitä kuin kaikkien aikojen ladatuimmissakin.
Kuva 2. Kymmenen ladatuinta opinnäytetyötä vuonna 2017 latausmäärineen.
Mitä Google Analytics kertoo Theseuksen käytöstä?
Google Analyticsin kautta on mahdollista saada monenlaista dataa Theseuksen käytöstä. Vuoden 2017 data on hieman puutteellista, sillä Google Analytics ei ollut kytkettynä Theseukseen marraskuu 2016 – helmikuun alku 2017 välisenä aikana. Tämä liittyi Theseuksessa vuoden 2016 lopussa ilmenneisiin vakausongelmiin.
Alla olevassa kuvassa esitetään sinisellä värillä Theseuksen käyttäjien määrää vuorokaudenajan mukaan vuoden 2017 aikana. Mitä tummempi sininen, sitä enemmän käyttäjiä. Suosituin käyttöaika näyttäisi olevan klo 10.00–16.00 maanantain ja torstain välillä.
Google Analytics kertoo myös reaaliaikaisen tiedon siitä, kuinka paljon sivustolla on aktiivisia vierailijoita ja minkälaista laitetta he käyttävät:
Maita ja mantuja
Mitä kautta Theseukseen sitten tullaan? Esimerkkihetkellä yhtäaikaisia käyttäjiä oli 114, ja heistä noin 54 % löysi palvelun Googlen kautta. Seuraavaksi eniten eli 35 % käyttäjistä oli tullut suoraa Theseuksen verkkosivulle. 3.5 % käyttäjistä oli löytänyt palvelun Google Scholarin kautta ja loput esimerkkihetken yksittäiset käyttäjät eri ammattikorkeakoulujen Finnojen tai tiedonhakuoppaiden kautta. Yksi käyttäjä tuli osoitteesta hungryforfinland.fi!
Tarkasteltaessa istuntoja maittain voidaan todeta, että enemmistö tulee Suomesta, vuonna 2017 peräti 88,6 %. Alla oleva kuva kertoo, että istuntoja on kuitenkin ollut ympäri maailman. Sinisen värin tummuusaste kartassa kuvaa tässäkin määrää, eli Suomi loistaa kartalla tummansinisenä. Google Analytics -palvelussa voi viemällä kursorin minkä tahansa yksittäisen maan päälle nähdä istuntojen määrän sen osalta. Vaihteluväli on melkoinen, kahdesta istunnosta kymmeniintuhansiin.
Mitä sivuja käyttäjät katsovat eniten?
Alla olevasta kuvassa on eniten katseltujen sivujen otsikot viime vuodelta. Otsikko numero seitsemän on harmillisesti Dspace-päivityksen yhteydessä kääntämättä jäänyt sivun otsikko, siinä kohtaa pitäisi lukea Suodata koulutusohjelman mukaan.
Jos muutamme hakukriteeriksi pelkän sivun, näyttää viime vuoden tilasto tällaiselta. Sijalla neljä on Metropolia-ammattikorkeakoulu, sijalla kuusi Tampereen ammattikorkeakoulu, sijalla kahdeksan Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja sijalla yhdeksän Turun ammattikorkeakoulu.
Vuosi 2018 on Theseuksen 10-vuotisjuhlavuosi. Nyt vuoden alussa tallennuksien kokonaismäärä on hieman yli 134 000. Meillä on valtava yhteinen tietopankki, joka on avoimesti kaikkien käytettävissä. Mielenkiinnolla odotan jälleen kuluvan vuoden tilastolukuja!
Kirjoittaja:
Tiina Tolonen, informaatikko, Oulun ammattikorkeakoulu
Kommentit