Syksy on uusia alkuja ja ihanaa arkea

02.10.2024

Kuva PxHere, CC0

Uusien opiskelijoiden liittyminen korkeakouluyhteisöön ja jatkavien opiskelijoiden paluu kesälaitumilta tuo mukanaan aivan omanlaistaan vipinää syksyyn, jonka varmasti kaikki ammattikorkeakoulukirjastoissa työskentelevät tunnistavat. Kirjastotilat täyttyvät uusista opiskelijoista ja erilaiset tapahtumat tuovat vilskettä kampuksille. Syksyllä järjestetään myös paljon tiedonhankinnan opetusta, kun niin alkavat kuin opinnäytetyöprosessiaan käynnistelevät opiskelijat hankkivat ja hiovat tiedonhankintataitojaan. Syksyisen Kreodin teemana onkin ansaitusti opiskelijat. 

Kirjasto on paljon enemmän kuin se tila, jossa painettuja kirjoja lainataan, mutta myös kirjastotilalla on suuri merkitys niin opiskelijoille kuin henkilökunnallekin. Tässä numerossa onkin mukana kolme artikkelia kirjastojen tilamuutoksista ja mikä onkaan parempi aika kerätä kokemuksia uusien tilojen toimivuudesta kuin syksyn vilinä.

Opiskelijoiden hyvinvointi on ammattikorkeakoulukirjastolaisille tärkeää ja kirjasto voi toki osaltaan olla mukana hyvinvointia tukemassa tarjoamalla monimuotoisia tiloja ja opiskeluun tarvittavia materiaaleja sekä taitoja niiden löytämiseen ja käyttöön. Hyvinvointi on kuitenkin laaja kokonaisuus ja kirjastolaisen voi joskus olla vaikea nähdä omaa osaansa ja vaikutusmahdollisuuksiaan selkeästi. Laurea-ammattikorkeakoulussa on kehitetty tietoammattilaisten osaamiseen perustuva hyvinvoinnin edistämisen käsite ’Tiedollinen hyvinvointi’ josta tässä numerossa voi lukea tarkemmin. 

Ja olemmehan mekin kirjastolaisina usein opiskelijoita. Omaa osaamista voi kehittää monipuolisesti osallistumalla erilaisiin koulutuksiin tai jopa suorittaa työn ohessa kokonaan uuden tutkinnon tukemaan nykyistä työtehtävää. Kirjastoalalle myös tullaan yhä useammin niin, että työvuosia on jo takana toisessa ammatissa useita, kun ajatus alanvaihdosta on herännyt. Olemme saaneet tähän numeroon tutustuttavaksemme myös kahden alanvaihtajan mielenkiintoiset tarinat. 

Yksi kirjastotyön hyvistä puolista on monipuolisuus ja tässäkin lehdessä näkyy sekä suoraan opiskelijoihin liittyviä teemoja että sitten laajemmin korkeakouluyhteisön eduksi tehtävää työtä, kuten julkaisutoimintaa, saavutettavuuden kehittämistä ja datatukea, matkakuulumisia unohtamatta. 

Antoisaa syksyä kaikille Kreodin lukijoille!
 

Kirjoittajat

Riikka Sinisalo

Tietoasiantuntija

Riikka Sinisalo toimii tietoasiantuntijana LUT-yliopistoa ja LAB-ammattikorkeakoulua palvelevassa LUT-tiedekirjastossa.

Kirjoittajan muut artikkelit

Kommentit

Jätä kommentti