Oamk Journal on Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) moniääninen verkkojulkaisukanava. Se kertoo, millaista asiantuntija-, opetus-, tutkimus- ja kehitystyötä Oamkissa tehdään niin talon sisällä kuin muiden korkeakoulujen sekä työ- ja elinkeinoelämän kanssa. Lisäksi Oamk Journal osallistuu ajankohtaiseen yhteiskunnalliseen keskusteluun ja jopa herättelee sitä.
Oulun ammattikorkeakoulun Oamk Journal avautui verkossa huhtikuun 2021 lopussa. Se jatkaa vuonna 2008 aloittaneen ePooki-verkkojulkaisusarjan työtä. Oamkin toiminnasta, osaamisesta ja innovaatioista kertova julkaisukanava on suunnattu korkeakouluyhteisön lisäksi suurelle yleisölle ja yhteistyökumppaneille.
– Oamk Journal on edeltäjäänsä monipuolisempi, uutismaisempi ja ketterämpi, toivottavasti myös keskustelevampi ja helpommin lähestyttävä, kertoo päätoimittaja Satu Koho, joka työskentelee Oamkissa journalismin yliopettajana.
Hän painottaa, että Oamk Journalin tulisi vastata ymmärrettävästi, luotettavasti ja monelta eri kantilta siihen, mitä Oamkissa juuri nyt tapahtuu.
– Populaari ei jutunteossa tarkoita sitä, että tingitään laadusta. Painavankin asian voi esittää ymmärrettävästi ja koukuttavasti. Vaikka aihe olisi valovuosien päässä lukijasta, tämän tulisi ajatella jo ensimmäiset rivit luettuaan: Miten kiehtovaa, haluan tietää tästä!
Toimituskunta tukee julkaisun viimeistelyssä
Sisältöä Oamk Journaliin voivat tarjota Oamkissa työskentelevät. Julkaisemiseen kannustetaan erityisesti yhdessä yhteistyökumppaneiden ja opiskelijoiden kanssa.
Tekijä ei ole julkaisutarjokkaansa kanssa yksin. Oamk Journalin toimituskunta antaa teksteihin ja muihin julkaistavaksi ehdotettaviin palautetta, jonka avulla tekijä voi viimeistellä julkaisunsa. Toimituskunnassa on monenlaista osaamista: sen yhdeksän jäsentä edustavat Oamkin eri yksiköitä ja Oulun yliopiston kirjaston julkaisupalveluita. Monialaisen toimituskunnan yhteisenä tavoitteena kirjoittajien kanssa on tuottaa laadukkaita julkaisuja.
Oamk Journalin toimituskunta valitsee myös vuoden julkaisun. Tänä syksynä se tarkasteli Oamk Journalin edeltäjässä eli ePookissa ilmestyneitä julkaisuja ja valitsi voittajaksi monien laadukkaiden joukosta Laura Hokkasen ja Jussi Haukkamaan artikkelin Koulutusviennillä uutta elinvoimaa ja innovaatioita – katsaus koulutusvientiin Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla.
Vaikka Oamk Journal viestii monialaisen korkeakoulun toiminnasta, se ei käänny sisäänpäin vaan osallistuu laajempaan keskusteluun. Niinpä Vieraskynä-palstalla julkaistaan muiden kuin oamkilaisten tekstejä. Ensimmäinen kirjoitus Oulu2026 käynnistää kulttuuri-ilmastonmuutoksen tuli Pia Rantala-Korhoselta, joka johtaa Oulun kulttuuripääkaupunkihanketta.
Kolumnipuolella pyörähti hiljattain käyntiin ”Digipeda”-sarja liittyen Oamkissa parhaillaan vietettävään digipedagogiikan teemavuoteen. Myös siihen odotetaan tekstejä Oamkin sidosryhmiin kuuluvilta.
Mukana yliopiston kirjasto
Oulun ammattikorkeakoulu on tehnyt tiivistä yhteistyötä julkaisemisessa Oulun ylipiston kirjaston julkaisupalvelujen kanssa vuodesta 2020, jolloin ammattikorkeakoulun ja yliopiston palveluja yhdistettiin.
Oamk Journalin julkaisuprosessin etenemisestä huolehtii julkaisupalveluissa työskentelevä julkaisukoordinaattori Sirpa Ahvenlampi, joka vastasi jo ePookin aikaisesta prosessin sujumisesta.
Toimituskunnassa on mukana niin ikään Oulun yliopiston julkaisupalveluissa työskentelevä Riitta Kokko, jonka erityisvastuualueena ovat julkaisutiedonkeruuseen ja rinnakkaistallentamiseen liittyvät asiat.
Oamk Journalin julkaisuvirta on katkeamaton, ja oamkilaiset ovat ottaneet uuden julkaisukanavan vastaan hyvin. Ensimmäiset artikkelit, blogitekstit ja kolumnit julkaistiin huhtikuun lopussa, ja sen jälkeen uusia julkaisuja on kesätauosta huolimatta ilmestynyt syyskuun puoliväliin mennessä lähes 50.
Selvää on, että tällaiselle julkaisukanavalle on tarvetta, jotta oamkilaisten on helppo tuoda osaamistaan ja asiantuntijuuttaan avoimesti näkyviin myös talon ulkopuolisille.
Avoin julkaiseminen yleistyy
Oamk Journalin julkaisut ovat avoimesti verkossa kaikkien saatavilla, eli kyseessä ovat Open Access -julkaisut. Kun julkaisu on avoin, se on kokonaisuudessaan ilmaiseksi verkossa luettavissa, kopioitavissa ja tulostettavissa.
Julkaisujen mahdollisimman avoimen jakamisen mahdollistaa Oamk Journal käyttämä CC BY-SA-lisenssi. Tämä tarkoittaa sitä, että samalla lisenssillä julkaisuja voi jakaa, kopioida ja muokata vapaasti, kunhan alkuperäiset tekijät mainitaan. Suuren avoimuuden takaamiseksi julkaisut myös rinnakkaistallennetaan Theseus-julkaisuarkistoon.
Open Access -julkaiseminen yleistyy Oamkissa koko ajan. Kun vuonna 2018 kaikista Oamkin julkaisuista vain hieman yli puolet oli Open Access -julkaisuja, vuonna 2020 niiden osuus oli noussut jo yli 90 prosenttiin. Suurin osa näistä oli julkaistu suoraan Open Access -julkaisukanavalla. Pieni osa oli tuotu avoimesti saataville rinnakkaistallentamisen kautta tai julkaistu hybridijulkaisukanavassa.
Kehitys jatkuu
Oamk Journalin tavoitteena on olla valtakunnallisesti tunnettu ja arvostettu monialainen verkkojulkaisu.
– Näin ollen sen on oltava julkaisukanavana houkutteleva eli ketterä, alati kehittyvä ja ennakkoluuloton, Koho listaa.
Oamkissa uskotaan, että laadukas ja kiinnostava verkkojulkaisu lisää omalla panoksellaan ammattikorkeakoulun vetovoimaa, tunnettavuutta ja vuorovaikutuksellisuutta – samalla kilpailukykyä. Miksipä ei, kertoohan Oamk Journal monipuolisesti siitä työstä, jota Oamkissa tehdään varsinkin Pohjois-Suomen elinvoimaisuuden ja hyvinvoinnin eteen.
Oamk Journal löytyy osoitteesta: oamk.fi/oamkjournal.
Kommentit
Teknik Industri la elok. 24 17:14:46 2024
Miten Oamk Journal edistää Oulun ammattikorkeakoulun asiantuntija-, opetus-, tutkimus- ja kehitystyön näkyvyyttä, ja millä tavoin se osallistuu yhteiskunnalliseen keskusteluun?
Regard <a href="https://journals.telkomuniversity.ac.id/">Telkom University</a>