Nya, toppmoderna hybridklassrum maximerar interaktiviteten

19.09.2023

Det nya hybridrummet

Två nya hybridklassrum som ska vara Högskolan på Ålands flaggskepp. Det var beställningen som teamet E-hub fick från högskolans ledning. Sagt och gjort. Tobias Henriksson, teknisk IKT-stödperson, och Magnus Lindberg, projektledare, började tillsammans med sina kollegor jobba med projektet och idag står två splitternya och helmoderna hybridklassrum redo att ta emot både lärare och studerande – ena på Norra på Neptunigatan och andra på Södra på Navigationsskolegränd.


Under vägen från idé till färdiga rum har teamet fått lära sig mycket om vad som är viktigt, vad man ska satsa på och förstås vad som inte riktigt funkar.

-Jag och min föredetta kollega besökte många högskolor och universitet på fastlandet för att se hur deras hybridklassrum är uppbyggda. Vi har tittat på trender, läst artiklar och tagit modell av andra. Arcada i Helsingfors hade det hybridklassrum som imponerade mest så det blev vår mall. Vi har också tagit inspiration från Sverige och konceptet “Active Learning Classroom” som är populärt där, berättar Tobias Henriksson.

Under uppbyggnaden av rummen har teamet också tagit hjälp av högskolans lärare för att få veta vad de saknar och vad de vill ha i klassrummen för att kunna jobba så bra och smidigt som möjligt.

Viktigast var helt klart att de skulle vara lättanvända, säger Magnus Lindberg.

Bjuder in till diskussion

De två klassrummen skiljer sig lite från varandra, bland annat har ena rummet runda bord medan det andra har mer traditionell möblering.

-Runda bord bjuder in till diskussion, men hurdan möblering man vill ha skiljer sig från lärare till lärare, nu finns båda alternativen, säger Magnus Lindberg.

Runt om i rummen finns fem stora tv-skärmar som bjuder in till interaktivitet både för de som sitter i klassrummet och de som deltar på distans. En av skärmarna har en touchskärm som också är höj- och sänkbar.

Akustiken i rummen har varit viktig och mycket krut har lagts på den. Man har läst på och fått professionell hjälp att göra mätningar och idag har klassrummen en dämpad akustik med bland annat heltäckande mattor. Även akustikskivor för väggarna är på kommande.

Kamera följer rörelser

Önskemålet om lättanvändhet har man löst genom att rummen har en helt ny AV-teknik som bygger på att rummet är ett eget litet nätverk och all data mellan utrustningen går via nätet. Detta möjliggör mer flexibilitet och färre kablar än konventionella lösningar.

Varje liten detalj är genomtänkt och vald för att lektionerna i hybridklassrummen ska maximera interaktionen mellan deltagarna och att allt ska bli så smidigt som möjligt. Bland annat finns lättillgängliga eluttag både i väggen och hängande från taket. En avancerad mikrofon i taket kan lokalisera vem som talar i rummet och två kameror riktas automatiskt mot denna person. På det viset ser och hör personer på distans hela tiden den som pratar i rummet.

Hybridklassrummets kamera

Inspireras av varandra

När höstterminen nu drar igång är hybridklassrummen, som har finansierats med pengar från EU:S RRF-program “The Recovery and Resilience Facility” redo att börja användas.

-Nu lämnar vi över rummen till lärarna. Förhoppningen från vår sida är att de ska bli fullbokade och att lärarna ska använda klassrummen. Det är upp till dem att fundera ut hur de vill använda rummen och förhoppningsvis ta inspiration av varandra, avslutar Magnus Lindberg.

Kirjoittajat

Katja Rikberg

Ledande kommunikatör & marknadsförare

Högskolan på Åland

Kirjoittajan muut artikkelit

Kommentit

Jätä kommentti