Naapurisopua parinkymmenen vuoden kokemuksella

16.05.2024

Kuva: Maarit Koskela

Metropolian sekä Pop & Jazz Konservatorion yhteisen Arabian kampuskirjaston ja Helsingin kaupunginkirjaston Arabianrannan kirjaston yhteistyö ja seinänaapuruus toimivat sujuvasti jo kolmattakymmenettä vuotta. 

Metropolia Ammattikorkeakoululle kirjastoyhteistyö on viisi vuotta täyttävän 3AMK-liittouman myötä tuttua, mutta Metropolian ja Pop & Jazz Konservatorion yhteisen Arabian kampuskirjaston ja Helsingin kaupunginkirjaston vastikään kaksikymmentä vuotta täyttäneen Arabianrannan kirjaston vuorovaikutus osoitteessa Hämeentie 135 A on ollut läheistä vielä paljon pidemmän aikaa. Molemmat toimivat vuosia osana Aralis-kirjastokeskusta yhdessä Taideteollisen korkeakoulun kirjaston kanssa – tai tuolloin Metropoliaa ei toki vielä edes ollut, vaan kyse oli siihen aikaan Helsingin ammattikorkeakoulu Stadian kulttuurialan kirjastopalveluista. Taideteollinen korkeakoulu taas on sittemmin sulautunut osaksi Aalto-yliopistoa ja muuttanut Otaniemeen.

Nykyään Arabian kampuskirjaston ja Arabianrannan kirjaston erottaa toisistaan vain kaksikymmentä porrasaskelmaa ja yksi lasiovi. Ovi on auki aina, kun molemmat kirjastot ovat avoinna – vaikka moni opiskelijamme yrittääkin refleksinomaisesti tarjota sille kampuksen kulkutunnistetta – ja myös varsin ahkerassa käytössä. Arabian kampuskirjastossa on paljon Metropolian opiskelijoiden ja henkilökunnan läpikulkuliikennettä, joten kävijälaskurimme eivät ehkä anna aivan todellista kuvaa varsinaisista asiakaskäynneistä, mutta kyseinen ovi mahdollistaa myös kirjastojen välisen kirjaimellisesti saumattoman yhteistyön.

​​​​​​​

Kuva 1 & 2: Läpinäkyvän yhteistyön rajapinta ja käyttöliittymä (Kuvat: Jani Bohm)

Asiakkaita on helppo ohjata kirjastosta toiseen etsimänsä perässä. Alakerran väki tietää meiltä löytyvän laajalti esim. nuotteja, musiikkikirjallisuutta ja äänitteitä sekä muihin luoviin aloihin tai tieteelliseen tutkimukseen liittyviä kirjoja, ja heidän kauttaan taas on saatavilla kaikki valtavien Helmet-kokoelmien populaarimpi aineisto. Toki lainoja sitten joskus epähuomiossa yritetään palauttaa väärään kirjastoon, mutta ne löytävät helposti tiensä oikealle automaatille viimeistään siinä vaiheessa, kun henkilökunta huomaa erheen. Samaten meiltä yritetään toisinaan lainata kirjoja Helmet-kortilla, mutta tämäkin on asiakaspalveluaikoina nopeasti ratkaistu, kunhan vain on jonkinlainen henkilöllisyystodistus mukana. 

Jututin tätä kirjoitusta varten myös kaupunginkirjaston kokenutta informaatikkoa Jukka Halttusta (musiikkimiehiä hänkin), ja meillä oli hyvin yhteneväiset näkemykset naapurisuhteemme eduista. Haittoja kumpikaan ei oikein osaa kuvitellakaan. Jos jommassakummassa kirjastossa nyt sattuisi ilmenemään jonkinlaista häiriökäyttäytymistä, niin ehkä se helposti valuisi myös seinänaapurin puolelle, mutta emme kumpikaan sellaista onneksi juurikaan vedä puoleemme.

”Eikö tää olekaan enää samaa kirjastoa?”

Arabian kampuskirjastolla on paljon Metropolian ja PJK:n ulkopuolisia vakioasiakkaita, jotka hyödyntävät sekä kokoelmiamme että opiskelutilojamme, ja välillä toimimmekin tietyllä tapaa suorastaan kaupunginkirjaston tilan ”jatkeena”. Kampuskirjaston työskentelyilmapiiri on paria astetta alakertaa rauhallisempi, kun säännöllisesti vierailevat, ajoittain ehkä äänekkäät lapsiryhmät loistavat poissaolollaan. Samaten asiakastietokoneillamme on useimmiten tilaa, vaikka alakerran koneet olisivat varattuina, ja näitäkin osataan vierailijatunnuksilla sujuvasti hyödyntää. Kopiokonettamme voi käyttää vain Metropolian käyttäjätunnuksilla, mutta ulkopuoliset asiakkaamme voivat käydä ottamassa tarvitsemansa kopiot näppärästi naapurissa kaupunginkirjaston monitoimilaitteella.

Kirjastojen työntekijät tapaavat toisiaan noin puolivuosittaisissa kahvittelukokouksissa ja pitävät muutenkin toisensa ajan tasalla ajankohtaisista kuulumisista ja tapahtumista – kuten myös mahdollisista aukioloaikojen muutoksista, mainitun välioven sähkölukko kun pitää joka kerta muistaa ohjelmoida erikseen, jos normaalista rytmistä (ma-to klo 8-20, pe klo 8-16) poiketaan. Vielä kun voisimme tehdä senkin joskus itse, eikä viestimällä aulapalveluun, joka viestii ulkopuoliseen kulunvalvontaan, joka sitten säätää lukot etänä ja toivomme kaiken menevän oikein…

Kirjastojen aukioloajoissa on siis jonkin verran eroja, merkittävimpänä kaupunginkirjaston lauantait sekä sulkeutuminen perjantaisin jo klo 16 ja toisaalta kampuskirjaston perinteinen kesäsulku juhannusviikolta elokuun alkuun. Näinä aikoina kyseinen ovi ei tosiaan ole käytössä, jotta välttäisimme vääriin paikkoihin päätyvät harhailijat. Kumpaankin kirjastoon toki pääsee myös naapurin ollessa suljettuna, reitti vain hieman vaihtuu.

Aineistohankintoja tehdessä tarkastellaan luonnollisesti myös naapurin tarjontaa tarpeettoman päällekkäisyyden välttämiseksi, tosin kaupunginkirjaston nykyään kelluttaessa valtaosaa kokoelmistaan toimipisteiden välillä tämä näkyy enää lähinnä aikakauslehtihyllyjemme valikoimassa.

Kaupunginkirjastolla on paremmat resurssit ja puitteet järjestää yleisötapahtumia, esim. säännöllinen tietokirjallisuuden lukupiiri kiinnostaa varmasti myös Metropolian opiskelijoita ja henkilökuntaa. Tällä hetkellä lukupiirin aiheena on Helsingin historia. Ja jos kaupunginkirjasto kaipaa äänekkäämpiin tapahtumiinsa esiintyjiä, heidän on helppo kääntyä Metropolian musiikin tutkinto-ohjelman puoleen ja tilata heiltä osaavat opiskelijat soittamaan, mikä hyödyttää tietenkin molempia osapuolia.

Näiden kahden kirjaston ystävyyden, yhteistyön ja avunannon on helppo ennustaa jatkuvan vielä seuraavatkin kaksikymmentä vuotta, vaikka henkilökuntien kokoonpano tuona aikana ehkä jossain määrin saattaakin elää.
 

Kirjoittajat

Jani Bohm

tietopalveluneuvoja

Metropolia

Kirjoittajan muut artikkelit

Kommentit

Jätä kommentti