LUT-tiedekirjaston Lahden kampuksen uudet kirjastotilat avattiin opiskelijoille elokuussa. Uusien tilojen myötä saatiin kirjaston myös kauan kaivattuja ryhmätyötiloja sekä hiljaisia työtiloja.
Kolmesta pienemmästä tilasta yhteen suureen
LUT-tiedekirjaston Lahden kampuksen kirjasto on palvellut vuodesta 2018 kolmessa erillisessä tilassa. Opiskelijoilta tuli vuosien mittaan paljon palautetta, jossa kirjastolle toivottiin isompia tiloja ja mahdollisuutta käyttää kirjaston tiloja myös opiskeluun. Tilojen erillisyys aiheutti välillä myös hankaluuksia löytää tarvittava kirja kokoelman jakautuessa useaan eri paikkaan. Toive yhdestä yhtenäisestä ja monipuolisemmasta kirjastotilasta toteutui koronapandemian takia toteutettujen tilantarvekartoitusten jälkeen keväällä 2024 ja muuttoa päästiin tekemään kesän aikana.
Kun vihreää valoa muutolle näytettiin, alkoi kiivas hyllymetrien laskenta ja tilasuunnittelu. Suunnittelussa mukana oli kirjaston henkilökunnan ja tilapalveluiden asiantuntijoiden lisäksi muun muassa opiskelijakuntien edustajat. Entisistä yhteensä noin 300 neliön tiloista muutettiin avariin noin 650 neliömetrin tiloihin. Koska tilat kasvoivat, ei erillistä kokoelman karsintatarvetta muutosta aiheutunut ja uusiin tiloihin oli mahdollista myös hankkia uusia kalusteita sekä siirtää niitä muualta kampukselta kirjastotiloihin tukemaan sekä ryhmä- ja yksilötyöskentelyä.
Uudet tilat mahdollistivat äänivyöhykkeet
Kun tilojen kokonaisuus alkoi hahmottua, voitiin suunnitella myös kirjaston eri alueiden äänimaisemia. Äänivyöhykkeet oli otettu käyttöön LUT-tiedekirjaston Lappeenrannan kampuksen kirjastotiloissa muutama vuosi sitten, ja nyt pääsimme toteuttamaan saman myös Lahdessa.
Kirjastossa on ohjeistettu äänenkäyttöä kolmella eri tasolla eli äänivyöhykkeellä, joista vihreällä vyöhykkeellä voidaan tehdä pari- ja ryhmätöitä kuitenkin muut tilan käyttäjät huomioiden, keltaisella versiolla työskennellään hiljaisesti keskustellen mutta muuten turhaa äänenkäyttöä välttäen ja punainen vyöhyke on mahdollisimman äänetöntä opiskelutilaa kaipaaville.
Kuva 1. Äänivyöhykkeistä kertovat opasteet (Kuva: Sanna Savolainen)
Opiskelijat ovat löytäneet kirjaston ja erilaiset tilat hyvin. Kirjastossa on käyttäjiä usein heti aamuvarhaisesta alkaen, eikä äänenkäyttöohjeista ole toistaiseksi ollut tarpeen muistuttaa. Usein paikalla olevien opiskelijoiden esimerkkikin riittää pitkälle ja kanssaopiskelijoiden paheksuvat katseet saattavat olla tehokkaampia kuin henkilökunnan huomautukset.
Tapahtumia ja palautetta
Uuden kirjastotilan esittely korkeakouluyhteisölle tapahtui osana kampuksella järjestettävää avointen ovien päivää, jossa uudet tai paikkaansa vaihtaneet toimijat pääsivät esittelemään uudet tilansa. Kirjastossa oli esillä erilaisia infokylttejä, joista kävijät voivat omaan tahtiinsa lukea taustatietoa vaikkapa kirjahyllyistä tai siitä, miten kirjaston kokoelma on rakentunut tukemaan opiskelua niin LAB-ammattikorkeakoulussa kuin LUT-yliopistossakin. Toki paikalla oli myös henkilökuntaa vastaamassa kysymyksiin ja esittelemässä tiloja ja karkkitarjoilu toi monen kävijän päivään pienen piristyksen.
Uudet kirjastotilat pääsivät heti tuoreeltaan myös yhdeksi LAB-ammattikorkeakoulun ja LUT-yliopiston yhteisen Liikunta- ja kulttuuritapahtuma LiiKu Appron tapahtumapaikaksi, ja rastille saapuneet opiskelijat pääsivätkin heti seikkailemaan kirjaston hyllyjen välissä ja etsimään sinne kadonneita eläimiä vihjeitä seuraamalla. Samalla tutuksi tuli kirjaston erilaiset tilat ja tiedonhankinta kirjaston kokoelmista, unohtamatta kirjaston maskottieläimiä kirjastokissaa ja -koiraa, jotka muistuttavat leikkisästi kirjaston hakupalvelun osoitteesta. Onnistuneesti rastin suorittaneet saivat muistoksi leiman Appropassiin sekä kirjastotarran, jos sellainen omasta läppäristä vielä sattui puuttumaan. Opiskelijat kehuivat kivaa rastitehtävää ja oli mukava nähdä innokkaita tiedonhakijaryhmiä hyllyjen väleissä ja hakukoneilla.
Kuva 2. Kuvia kirjastotarroista, joissa on kirjaston Primon lyhytosoite sekä LABin että LUTin opiskelijoille. (Kuva: Riikka Sinisalo)
Uudesta kirjastotilasta löytyy myös palautelaatikko, jonne voi kertoa miten uudet tilat toimivat ja mitä niissä voisi vielä kehittää sekä jättää muita terveisiä kirjastolle. Toistaiseksi palautteissa on ollut kovasti kiitoksia mutta myös kehittämisehdotuksia esimerkiksi kampustason opasteiden päivittämisestä, mikä onkin parhaillaan työn alla. Opasteiden kehittämisessä apuna on edelliseen kirjastotilaan toteutettu palvelumuotoilukurssi, jonka lopputuotoksena opiskelijat esittivät sopivia opasteita ja esimerkiksi suuria teippauksia, joiden avulla kirjasto on helpompi löytää. Näistä opeista voimme ottaa vinkkejä myös tällä kertaa ja ehkä meillä on mahdollisuus hyödyntää opiskelijoita myös jatkossa pohdittaessa kirjaston näkyvyyttä kampuksella.
Kuva 3. Ryhmätyöskentelytiloissa on sohvia, pöytäryhmiä ja äänieristettyjä Framery -kalusteita (Kuva: Riikka Sinisalo)
Kaavailuja tulevaan
Kun tilojen käytöstä saadaan kokemuksia, nähdään miten suunnittelussa tehdyt ratkaisut ovat toimineet ja mitä voisimme jatkossa tehdä toisin, jotta tila todella toimisi opiskelijoiden oppimisen ja opiskelun tukikohtana. Tärkeää on kuunnella herkällä korvalla opiskelijoiden toiveita ja tarjota mahdollisuuksia kehittää tiloja yhdessä, tässä apuna on esimerkiksi aktiivinen yhteistyö opiskelijajärjestöjen kanssa.
Toivotaan uusille kirjastotiloille menestyksekästä tulevaisuutta!
Kommentit