Kestävän kehityksen edistäminen vaatii konkreettisia tekoja. Tässä artikkelissa esittelemme amk-kirjastojen kokemuksia Arenen Kestävän kehityksen työkirjan käyttöönotosta ja rohkaisemme kaikkia ottamaan oman version työkirjasta käyttöön.
Taustaa
AMKIT-konsortion Kestävän kehityksen ryhmä on ollut toiminnassa keväästä 2022 alkaen. Jo toiminnan alkuvaiheessa ryhmä päätti ottaa työskentelynsä tueksi käyttöön Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arenen Kestävyys- ja vastuullisuustyön henkilöstötyöryhmässä rakennetun Kestävän kehityksen työkirjan. Työkirja mahdollistaa kestävän kehityksen osa-alueiden, osaamisen ja tekojen edistämisen ammattikorkeakouluissa. (Arene 2022.)
Kestävä kehitys -ryhmä on tuottanut työkirjaan pohjautuen yhteiset kestävän kehityksen linjaukset AMK-kirjastoille (Montonen, Järvimäki, Toikkanen, Räty-Härkönen & Väyrynen 2023). Työkirjasta on rakennettu ryhmän eDuuni-alustalle oma osio, josta löytyy työkirjapohja, sekä kestävän kehityksen ideapankki ja –lomake.
Kestävä kehitys -ryhmän yhteistä työkirjaa esiteltiin AMK-kirjastopäivillä kesäkuussa 2024 sekä kannustettiin sen käyttöön. Laurean esimerkki, miten työkirjaa oli täytetty, auttoi hahmottamaan, mitä työkirjalla haetaan – konkreettisia toimia. Samalla haastettiin kilpailun muodossa kaikki amk-kirjastot tuottamaan oma versionsa työkirjasta.
Seuraavaksi esitellään muutaman esimerkin avulla, miten käyttöönoton voi toteuttaa omassa kirjastossa, sekä Kestävä kehitys -ryhmän viestinnällinen teko.
Kirjastojen kokemuksia työkirjan käytöstä
Savonia
Työkirja antoi sykäyksen pohtia ensin pienellä piirillä, mitä tekoja Savonian kirjasto lähtisi toteuttamaan. Katsoimme elokuussa ideapankkia sekä työryhmän yhteistä työkirjaa ja esittelimme ehdotuksemme koko tiimille. Tiimissä ei tullut vastustusta tai lisättävää ehdotuksiin. Työkirjaan ei lisätty tekoja, joita jo teemme arjessamme, ellei siihen liittynyt jokin uusi ajatus toteuttamisesta. Esimerkiksi “Hankimme kestävään kehityksen ajankohtaisista teemoista” jätettiin pois, sillä ajattelimme sen jo toteutuvan. Teko “Verkostoidumme ja osallistumme yhteistyöhön” taas tuntui todella ajankohtaiselta ja tärkeältä, joten se lisättiin työkirjaan ja mietittiin, millä askelilla etenisimme.
Yksi syksyn aikana tullut huomio on, että työkirjaan ja tekoihin olisi hyvä palata aika-ajoin tarkistamaan, mikä tilanne ja aikataulu teon toteutuksella on. Marraskuussa palasimme työkirjan pariin ja teimme tarkistusta, mikä oli toteutunut, milloin alettaisiin toteuttamaan seuraavia sovittuja asioita ja oliko tekoihin lisättävää tai poistettavaa. Esimerkiksi olimme ajatelleet, että jaamme työyhteisön kesken arjen vinkkejä kestävään kehitykseen liittyen. Idea tuntuu edelleen hyvältä, mutta sitä ei syyslukukauden aikana ole toteutettu. Näin joulun alla ajatus kirkastui - mitäpä jos tästä tehtäisiin “joulukalenterimme” instaan.
Suurin osa teoista on konkreettisia, kuten osallistuminen keväällä Digitaalisen jätteen siivouskampanjaan tai Saavutettavuus -oppaan päivitys. Aikataulutuksia tarkistellessamme huomasimme, että tekojen määrä kannattaa pitää realistisena, eikä ole häpeä, ettei työkirja ole ääriään myöten täynnä.
Laurea
Laurean työkirjaa on työstetty vuoden 2024 aikana kahteen otteeseen, maaliskuussa ja marraskuussa. Maaliskuussa tiimin Kirjasto kampuksella -ryhmässä tutustuttiin työkirjaan ja ideapankkiin, ideoitiin ja keskustelun kautta päätettiin, mitä nostetaan konkreettisiksi teoiksi ja tavoitteiksi työkirjaan. Marraskuun tapaamisessa palattiin aiheeseen muistelemalla mitä puolisen vuotta sitten sovittiin ja päätettiin konkreettisista jatkostepeistä tekojen edistämiseksi. Tässä pari esimerkkiä sopimistamme teoista ja jatkotoimenpiteistä:
- Kannustamme avointen oppimateriaalien ja aineistojen hyödyntämiseen. Teko on työkirjassa kirjattu Talous-osioon, ja tämä herätti ryhmässä jonkin verran keskustelua, miten avoimuusasiat kytkeytyvät taloudelliseen kestävyyteen. Asia kytkeytyy e-aineistojen vuosittaisiin maksuihin ja julkaisutoiminnan kustannuksiin. Tästä syystä on kestävää kannustaa avointen aineistojen käyttöön. Avoimia aineistoja on runsaasti, mutta tietoisuutta niistä on tarpeen lisätä. Asian edistäminen vastuutettiin viestinnästä vastaavalle ryhmälle.
- Ympäristö-osiosta poimimme kaksi tekoa: Teemme tiedonhakua painetun ja sähköisen aineiston kestävyydestä sekä Tekoälyn kestävän käytön ohjeistus. Näissä molemmissa fokuksena on kirjaston henkilökunnan oman osaamisen ja ymmärryksen kehittäminen. Sovimme, että selvitämme esimerkiksi käyttämiemme verkkosivustojen hiilijalanjälkeä ja tekoälyn sähkönkulutusta. Erilaisia kestävyyslaskureja on kehitetty paljonkin, mutta niitä on hyvä tutkia kriittisellä näkökulmalla. Lopputuloksena selvityksistä on tarkoitus kirjoittaa artikkeli.
- Kestävyysteemaiset tapahtumat ja tempaukset -teosta keskustelimme tiimin yhteisöllisyyden ja hyvinvoinnin näkökulmasta. Sovimme, että tiimin ensi vuoden tiimipäivä voitaisiin toteuttaa roskamelonta- tai linturetki-teemalla.
Työkirjaa on siis Laureassa nyt käyty läpi pariin kertaan ja ensi vuonna jatketaan. Palataan teemaan säännöllisin väliajoin, tarkastellaan tehtyjä asioita ja ideoidaan uusia. Työkirja on elävä dokumentti, joka toimii tukena kestävyysasioiden edistämiseen.
Kestävä kehitys -ryhmä
Ryhmän työkirjaversiota päivitetään ja edistetään ryhmän säännöllisissä tapaamisissa. Tänä syksynä 2024 teoista otettiin työn alle yhteinen kampanja Arvosta kirjaa –teemalla. Kampanjan tarkoituksena on tuoda esiin kirjaston kirjojen käyttöä kestävänä valintana. Yhdessä pohdittiin, millaisia eri näkökulmia aiheesta voisi olla. Loimme kampanjaa varten yhteiset pohjat kaikkien hyödynnettäväksi, mutta kukin kirjasto voi pohtia sisältöjä itse. Näkökulmia teemaan voivat olla esimerkiksi kirjojen lainausmäärät tai huolellinen kohtelu.
Yhteinen pohja (kuva 1) hauskalla hahmolla nopeutti materiaalien tekoa, vaikka jokainen kirjasto tekikin omanlaisensa sisällön. Kaikissa kirjastoissa ei ehditty mukaan, mutta aihe ja pohja ovat tallessa. Näitä yhteisiä tempauksia on työkirjan nimissä tarkoitus toteuttaa myös jatkossa.
Kuva 1: Arvosta kirjaa –kampanjan markkinointipohja. (Kestävä kehitys -ryhmä 2024)
Nyt kannattaa ottaa työkirja käyttöön!
Osassa työryhmän kirjastoistakin oman työkirjan käyttöönotto on lähtenyt hitaasti käyntiin aikapulan vuoksi. Mutta vielä ehtii hyvin mukaan! Täytetyllä työkirjalla kirjasto voi myös osallistua Kestävä kehitys -ryhmän järjestämään arvontaan, jonka osallistumisaikaa jatkettiin ensi keväälle 2025. Työkirjaan voi kirjata kirjastoille itselleen tärkeitä ja mahdollisia tekoja. Teot eivät kuitenkaan konkretisoidu, ellei välillä palata työkirjaan katsomaan, mihin on sitouduttu, ja aikatauluteta, milloin teko tehdään. Kestävän kehityksen työryhmä on tässä myös hyvä tuki ja muistuttaja, esimerkiksi yhteisten kampanjoiden muodossa.
Kommentit