Haaga-Helian kirjastossa haluttiin keksiä jotain uutta opiskelijoiden tammikuun orientaatioviikolle. Kirjastolaiset saattavat jäädä kasvottomiksi ja etäisiksi, joten päätimme kehitellä jotain hauskaa, joka samalla muuttaisi mielikuvaa meistä helpommin lähestyttäväksi. Tuula sai kirjaston ulkopuoliselta kollegalta vinkin ASMR-videoista ja pyysi mukaan projektiin Katrin. Aihetta käsiteltiin Haaga-Helian kirjaston viestintätiimissä, jolloin vahvistukseksi saatiin Päivi Toivanen.
Mikä ihmeen ASMR?
ASMR on lyhenne sanoista Autonomous Sensory Meridian Response ja se tarkoittaa autonomisia aistielämyksiä. ASMR-videoiden tavoitteena on rauhoittaa ja tuottaa rentouttavia elämyksiä, ”kihelmöintiä”. ASMR:n väitetään jopa auttavan uniongelmiin. ASMR-videoissa hyvänolon tuntemuksia synnytetään erilaisilla äänillä, kuten pehmeällä puheella, napsutuksella tai maiskuttelulla. Myös monet eleet, ilmeet tai liikkeet voivat toimia aistielämysten laukaisijoina. Videot ovat tyyliltään rauhallisia ja saattavat olla kestoltaan hyvinkin pitkiä.
ASMR-videot ovat nousseet valtavaksi netti-ilmiöksi muutaman viime vuoden aikana. Esimerkiksi YouTubesta näitä kuiskailua, rapsuttelua ja napsuttelua esitteleviä videoita löytyy miljoonittain. Suosituimpien videoiden katselukerrat ja ASMR-kanavien seuraajamäärät ovat nekin miljoonaluokassa. Joukkoon mahtuu sekä vakavalla mielellä tehtyjä että huumorivideoita. Meidän tarkoituksenamme oli tehdä nimenomaan parodiaa. Emmehän toki halunneet, että uudet opiskelijat oikeasti nukahtavat kirjastopalvelujen äärellä. Innoituksen lähteenä videolle oli syksyllä 2018 Facebookissa levinnyt Verohallinnon Verotuspäätös-video.
Kirjastosta studioon
Meillä oli yksi suunnittelutapaaminen ennen varsinaista kuvauspäivää. Tapaamisessa heittelimme ideoita ilmaan ja kirjasimme niitä ylös. Päädyimme siihen, että videossa ei voi olla kauheasti eri teemoja, jotta siitä ei tule liian pitkä. Videon aiheeksi valikoitui se, miten uusi opiskelija pääsee kirjaston käyttäjäksi ja mitä palveluja kirjasto tarjoaa. Pohdimme, millä esineillä saisimme videoon muutakin ääntä kuin kuiskausta. Esimerkiksi kirjojen selailu ja kuittipaperin rapina sopivat hyvin kirjaston äänimaailmaan. Huomasimme, että arjessa ei aina kiinnitä huomiota kirjastoympäristön monesti miellyttäviinkin ääniin.
ASMR-videon teossa juju on siis ennen kaikkea äänten tallentamisessa. Tarvittiin tila ja laitteet, jolla kuiskuttelu saadaan talteen. Pohdimme tallennusta kirjastotilassa, mutta aika pian päädyimme siihen, että haluamme kokeilla ihka ensimmäistä videon tekoa omassa rauhassa. Onneksemme Pasilan kampukselle oli hiljattain avattu itsepalvelustudio verkkoluentojen pitoa ja opetusvideoiden tekoa varten. Tilassa on mahdollista hyödyntää ns. Green screen -tekniikkaa, jossa yksiväriselle vihreälle taustakankaalle saadaan tietokoneella yhdistettyä esiintyjän taakse mitä tahansa kuvaa. Samantapainen tekniikka on käytössä esimerkiksi television säätiedotuksissa. Studiossa on lisäksi käytössä pöytämikrofoni, joka testien perusteella tallensi kuiskuttelumme varsin hyvin.
Saimme kirjastotilan loihdittua studioon virtuaalisesti. Videon taustakuvana käytimme omaa kirjaston hyllyistä otettua kuvaa. Videon rantakohtaukseen etsimme kuvan ilmaisesta kuvapalvelusta Unsplash.comista. Kuvausvaatteet olimme valinneet siten, että ne toimivat käytetyn tekniikan kanssa. Green screen -tekniikkaa käytettäessä ei kannata valita vihertäviä vaatteita, sillä taustakuva tulee näkyviin kaikille vihreille pinnoille. Pientä kuviota sisältävät vaatteet voivat aiheuttaa kuvaan häiriön. Yksiväriset tai isoja kuvioita sisältävät vaatteet ovat turvallisia valintoja, kunhan niissä ei ole mitään vihertävää.
Green screen -tekniikkaa voi hyödyntää myös ilman studiolaitteistoja. Mobiililaitteille on saatavilla green screen -sovelluksia, joilla kuvien ja videoiden editointi onnistuu. Lisäksi tarvitaan vain yksivärinen taustakangas ja hieman harjoittelua.
Kamera käy!
Varasimme kuvaamiseen kokonaisen työpäivän. Se osoittautui hyväksi ratkaisuksi, sillä hioimme päivän aluksi käsikirjoituksen lopulliseen muotoonsa, mihin meni aikaa. Nopeasti kävi selväksi, että repliikit on opeteltava ulkoa, sillä niiden lunttaaminen jostakin näkyisi heti silmien liikkeistä. Kirjoitimme isolle paperille lunttilapun, jossa oli lyhyesti listattuna, mitä missäkin kohtaa videota sanotaan. Emme kirjoittaneet tarkkoja vuorosanoja, koska halusimme puheen kuulostavan luonnolliselta ja omaan suuhun sopivalta.
Testailimme aluksi hieman kuvaamista ja huomasimme, että vuorosanojen opettelun lisäksi kameralle puhuminen vaatii harjoittelua. Tottumaton puhuja näyttää videolla helposti ilmeettömältä. Harjoittelimme vuorosanoja ilman kameraa ja reilusti paperilta luntaten. Kävimme käsikirjoituksen läpi niin monta kertaa, että se alkoi sujua paperiin katsomatta. Kun vuorosanat olivat hallussa, ryhdyimme kuvaamaan. Kuvasimme koko jutun läpi kolme kertaa, joista viimeinen kerta meni selvästi parhaiten, joten harjoitus tekee mestarin. Päätimme luottaa siihen, että kolmesta vedosta saa editoitua lopullisen videon, ja lopettelimme kuvauspäivän.
Tuula editoi videon valmiiseen muotoonsa Adobe Premiere Pro CC -ohjelmalla. Olimme alun perin ajatelleet videosta korkeintaan viiden minuutin mittaista, jotta ihmiset jaksavat katsoa sen kokonaan. Lopullinen video on kuitenkin seitsemän minuuttia pitkä. Oli haastavaa tehdä lyhyttä videota rauhalliseen ASMR-tyyliin.
Kannattiko?
Julkaisimme videon kirjaston YouTube -kanavalla joulun alla. Haaga-Helian somekanavissa sitä jaettiin tammikuussa orientaatioviikon aikana. Julkaisimme videon myös englanninkielisellä tekstityksellä. Lisäksi teimme lyhyemmän kasvojenkohotuspätkän henkilöstön Yammeriin.
Palaute on ollut varsin positiivista. Kahvihuoneessa on videolle hihitelty ja jatkoa kaivattu. Katsojamäärissä meillä on vielä kirimistä aiemmin mainitun Verohallinnon videon 196 000 katsojaan. Olemme tyytyväisiä siihen, että ensimmäisen videomme on nähnyt kuitenkin yli 500 ihmistä. Optimisteina ajattelemme, että he kaikki eivät voi olla kirjastokollegoja ja että jokunen varsinaisesta kohderyhmästäkin olisi tavoitettu. Ennen kaikkea taisimme saada lisää rohkeutta toteuttaa hassujakin ideoita – ihan omilla kasvoillamme. Videon suunnittelu ja teko oli sitä paitsi hauskaa. Lisää videoita onkin suunnitteilla. Ei ehkä ASMR:ää, vaan jotakin muuta.
https://youtu.be/5Z78SjSZeI8
Kirjoittajat:
Katri Hollo, informaatikko, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
Tuula Laurila, informaatikko, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
Kommentit