Laurea palkitsi tänä vuonna vuoden laurealaisena Laurea-kirjaston. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun palkittiin tiimi, ei yksittäinen henkilö ja pakitsemisen perustana oli työskentely avoimuuden edistämiseksi. Kysyimme kirjaston esimieheltä Hanna Lahtiselta, mistä kirjaston palkitseminen kertoo.
Laurea palkitsee kerran vuodessa erityisen ansiokkaasti toimineen henkilöstön jäsenen. Palkitsemisen perusteena on toiminta Laurean strategian, arvojen ja eettisen toimintaohjeiston mukaisesti sekä eri vuosina erityisiä teemoja. Tunnustus jaetaan perinteisesti Laurean lukuvuoden avajaisissa; tänä vuonna avajaiset järjestettiin poikkeuksellisesti etänä.
Hanna Lahtinen on toiminut pitkään Laurean tieto- ja julkaisupalveluiden johtajana. Hän jos joku osaa vastata, mistä tässä palkitsemisessa on oikeastaan kyse – onko Laurea-kirjastolla jokin erityinen valttikortti takataskussaan.
Mistä palkinnossa on kyse?
Vuoden 2020 palkitsemiskierroksella teemana oli avoimuus. Valinnassa painotettiin sitä, että henkilö on avoimen toimintakulttuurin edistäjä. Hän edistää valinnoillaan laurealaisten arvojen toteutumista - rakentaa keskinäistä luottamusta sekä mahdollistaa yhdessä onnistumisen.
Hanna kertoo, että palkinnon tausta on Laurean tieto- ja julkaisupalveluille määrittelemässä kolmessa päätehtävässä: Kirjaston ja julkaisupalveluiden ylläpitämisen ja kehittämisen lisäksi viiden vuoden ajan kolmas tehtävä on myös ollut avoimen toimintakulttuurin edistäminen.
Tiimi on saanut hyvää palautetta ja tunnustusta sekä Laureasta että ulkopuolelta.
– Tiimin työ on vaikuttanut siihen, että OKM arvioi alkuvuonna julkaistussa raportissaan Laurean avoimen toimintakulttuurin varsin kehittyneeksi (5/5). Kaikista palautteista koen sykähdyttävimmäksi kuitenkin sen, että valmistuneet opiskelijat ovat arvioineet meidät parhaaksi amk-kirjastoksi useana vuonna peräkkäin.
Hannan mukaan palautteet ja tunnustukset eivät ole jääneet Laurean johdolta ja muilta laurealaisilta huomaamatta:
– Koko organisaatiomme on ollut kirjaston saamista palautteista myötä ylpeä. Kirjaston rooli oppimisessa ja asioiden edistämisessä on merkittävä.
Kirjaston laajeneva rooli avoimuuden edistäjänä
Voiko palkinnossa nähdä laajempaa yhteiskunnallista ulottuvuutta eli oliko tässä kyseessä ennen kaikkea avoimen toimintakulttuurin voitto?
Hanna Lahtinen kertoo, että monessa organisaatiossa kirjastojen osallistuminen on ollut vaikuttava tekijä, jotta avoin toimintakulttuuri on edennyt käytännössä. AMK-kirjastojen rooli avoimessa toimintakulttuurissa vaihtelee ja kehittyy edelleen. Avoimuus ja vastuullisuus ovat lähellä suomalaisten kirjastojen arvomaailmaa, jonka perustalle on hyvä rakentaa asiantutijatyötä ja vaikuttavaa palvelua.
– Avointa toimintakulttuuria on maailmalla edistetty eniten julkaisujen osalta ja toimintatavat ovat jo varsin vakiintuneita. Parhaillaan kehitetään tutkimusdatan ja menetelmien sekä oppimisen ja opetuksen avoimuuden toimintakulttuureita, ja kirjastot etsivät omaa rooliaan myös näissä prosesseissa. Erityisen tärkeänä näen jo avattujen aineistojen hyödyntämisen, jossa kirjastolla on luonteva rooli aineistojen paikantajana ja käyttöön saamisessa.
Ensimmäistä kertaa palkittiin tiimi, ei henkilö
Vuoden laurealaisena palkittiin ensimmäistä kertaa tiimi, ei henkilö. Hanna kertoo, että tämä oli merkittävä arvostuksen osoitus tiimin työlle.
– Olen erittäin otettu, että tiimini on ensimmäinen yhteisö, jonka Laurea nimeää Vuoden laurealaiseksi. Vaikka yksilöt ovat tärkeitä, niin yhteisönä tuemme toisiamme ja saavutamme enemmän kuin yksinään.
– Vuoden laurealainen sinetöi työnantajan ja kollegoiden arvostuksen hienolla tavalla. Olen Laurealle kiitollinen siitä, että reilun kahdenkymmenen vuoden olemassaolomme aikana olemme saaneet tuntea olevamme arvostettu ja merkittävä toimija. Meillä on samat haasteet kuin muilla korkeakoulukirjastoilla, mutta johdon, lehtorien, kollegatiimien ja opiskelijoiden tuki vaikeissakin tilanteissa on ollut ensi arvoisen tärkeää.
Hanna korostaa myös AMK-kirjastojen yhteistyötä ja kehitteillä olevaa Avoin TKIO-verkostoa.
– AMK-kirjastot jakavat kokemuksia osallisuudesta avoimen toimintakulttuurin kehittämiseen yhteisissä verkostoissan. Olemme vahvasti verkostoituneet myös kansallisiin avoimen toimintakulttuurin verkostoihin. Kehitys miellyttää minua siinä mielessä, että voimme tehdä yhteistyötä laaja-alaisesti erilaisten toimijoiden kanssa – se mahdollistaa ja rikastuttaa työtämme. Perinteisen osaamisen ja tehtävien lisäksi olemme ottaneet uusia osaamisia haltuun sekä haasteita ratkottavaksemme.
– Kiitämme kollegoita ja kumppaneitamme erilaisissa verkostoissa. Yhteistyömme on mahdollistanut tiimimme toiminnan ja hyvät palautteet.
Kommentit