Kreodin lukijakyselyn antia

29.11.2024

Kuva: Pxhere, CC0

Kreodin lukijoiden näkemyksiä selviteltiin syksyllä kyselyn avulla. Kyselyn perusteella Kreodilla on oma vakiintunut roolinsa erityisesti ammattikorkeakoulukirjastolaisten arjessa.

Kreodin lukijakysely järjestettiin loka-marraskuussa (3.10.-3.11.) ja vastauksia kyselyyn kertyi 44 kappaletta. Kyselystä viestittiin Kreodin etusivulla ja uutiskirjeessä lehden julkaisun yhteydessä sekä vielä omana viestinään lokakuun loppupuolella. Vastaamisen yhteydessä oli mahdollisuus osallistua myös elokuvalippujen arvontaan ja neljälle onnekkaalle voittajalle on ilmoitettu henkilökohtaisesti. Kiitos vielä kaikille vastaajille!

Kreodi pitää ammattikorkeakoulukirjastolaisia ajan tasalla

Kyselyn alussa halusimme selvittää kyselyn vastaajien taustaorganisaation, jotta näemme ketkä lehteä lukevat. Vastaajista leijonanosa, yli 90 prosenttia, työskenteli ammattikorkeakoulukirjastossa, lisäksi saimme muutaman vastauksen yliopistokirjastosta ja sekä ammattikorkeakoulua että yliopistoa palvelevista yhteiskirjastoista. Minimoidaksemme henkilötietojen keruun muita taustatietoja kyselyssä ei vastaajista kerätty. 

Miten Kreodin pariin sitten löydetään? Noin puolet vastaajista löysivät Kreodin uutiskirjeen kautta, lähes kolmannes kuuli lehdestä kollegaltaan ja muutama vastaaja myös oman korkeakoulun intran, verkkosivujen tai postituslistan kautta. Avoimissa vastauksissa mainittiin, että Kreodi on jo tuttu vanhastaan, eikä ole helppo muistaa, mistä siitä on alun perin kuullut. 

Kysyttäessä Kreodin lukutottumuksista valtaosa vastaajista keskittyy lukemaan lehdestä itseään kiinnostavimmat jutut, ja lähes kolmannes kertoo lukevansa koko lehden. Satunnaisesti tai harvoin lehteä lukevia oli vastaajissa muutama.  Kreodin lukemista hyödynnetään eniten ammatilliseen kehittymiseen ja ajan tasalla pysymiseen, julkaisualustana omille artikkeleille ja osaamisen jakamiseen. Kreodi toimii myös työssä aineistona tai lisämateriaalina, ajankuluna ja keskustelun herättäjänä tai ylläpitäjänä sekä yhteisöllisyyden lisääjänä. Avoimissa vastauksissa mainittiin uteliaisuus, sekä valiteltiin aikapulaa, Kreodin lukemiseen olisi enemmän halua kuin käytössä on aikaa. Joidenkin artikkelien mainittiin myös toimivan opetusmateriaalina, ja sehän on hieno asia se. 

Kirjastoalan kehitys ja tulevaisuus, tekoäly ja arjen työ kiinnostaa

Listattaessa lukijoita kiinnostavia teemoja vastaajat saivat valita kaikki kiinnostavat, joten ääniä kertyi paljon ja ne jakautuivat monipuolisesti. Vastauksista selkeästi erottuva kolmen kärki kiinnostavuudessa ovat kirjastoalan kehitys ja tulevaisuus, tekoäly ja arjen työ. Tekoäly on tällä hetkellä kovasti pinnalla, nähtäväksi jää tuleeko se pysymään mielenkiinnon kohteiden kärjessä myös jatkossa vai limittyykö se tulevaisuudessa saumattomaksi osaksi arjen työtä. 

Yhteistyö ja verkostot kiinnostavat teemana yli puolia vastaajista, ja lähes puolet olivat kiinnostuneita myös tilojen kehittämisestä, asiakaspalvelusta ja tiedonhankinnan opetuksesta ja ohjauksesta. Avoimissa vastauksissa mainittiin yleinen ajan tasalla pysyminen tiettyjen kiinnostuksen kohteiden sijaan. Vastausten jakautumista voi tarkastella taulukossa 1. 

Teema n Prosentti
kirjastoalan kehitys ja tulevaisuus 34 77 %
tekoäly 30 68 %
arjen työ 29 66 %
verkostot ja yhteistyö 24 55 %
tilojen kehittäminen 21 48 %
asiakaspalvelu 20 46 %
tiedonhankinnan opetus ja ohjaus 20 46 %
henkilökuvat 19 43 %
hyvinvointi työssä ja opinnoissa ja jaksaminen 18 41 %
tieteentekoon, menetelmiin ja tutkimusetiikkaan liittyvät teemat 18 41 %
järjestelmäkehitys 16 36 %
kokoelmatyö, sisällönkuvailu ja metadata 15 34 %
pakinat, kolumnit 15 34 %
turvallisempi tila ja yhdenvertaisuus 15 34 %
viestintä 14 32 %
avoin TKIO 12 27 %
kertomukset konferensseista ja tapahtumista 12 27 %
kansainvälistyminen ja kansainväliset suhteet 11 25 %
korkeakoulupolitiikka ja -kehitys 11 25 %
Theseus 11 25 %
julkaiseminen 10 23 %
kestävä kehitys 10 23 %
yhteiset kampanjat, esim. kesäkuvakampanjat 10 23 %
sarjakuvat 7 16 %
johtaminen ja urakehitys 6 14 %
lainsäädäntö ja juridiikka 4 9 %
muu, mikä? 2 5 %

Taulukko 1. Vastausjakauma kysymykseen ”Mitkä teemat kiinnostavat eniten”?

Kreodiin liittyviä mielikuvia ja kokemuksia selviteltiin myös väittämien avulla, joissa arvo 1 oli täysin eri mieltä ja arvo 4 täysin samaa mieltä. Parhaimmat arvioit väittämistä sai ”Lehdessä käsitellään alan ajankohtaisia asioita”, jossa keskiarvo oli jopa 3,4. Yli kolmen keskiarvoon ylsivät myös väittämät ”Lehden uutiskirje on hyödyllinen” keskiarvolla 3,2 ja  ”Lehden ulkoasu on miellyttävä”, jonka arvona oli 3,1. Muiden väittämien keskiarvo oli välillä 2,4-2,8. Kaikki väittämät ja niiden keskiarvot ja mediaanit on kerätty taulukkoon 2. 

Väittämä n Minimiarvo Maksimiarvo Keskiarvo Mediaani
Lehdessä käsitellään alan ajankohtaisia asioita 44 2.00 4.00 3.40 3.50
Saan lehdestä uusia ideoita 44 0.00 4.00 2.80 3.00
Saan lehdestä vertaistukea ja väyliä verkostoitua 44 0.00 4.00 2.40 3.00
Lehti lisää ammattiylpeyttäni 44 0.00 4.00 2.70 3.00
Lehden ulkoasu on miellyttävä 44 1.00 4.00 3.10 3.00
Lehden uutiskirje on hyödyllinen 44 1.00 4.00 3.20 3.00

Taulukko 2. Väittämien saamat arvot, keskiarvot ja mediaanit.

Kysely tavoitti aktiiviset lukijat ja kirjoittajat

Kyselyyn vastanneista 70 prosenttia oli itse joskus myös kirjoittanut Kreodiin. Kreodi valikoitui julkaisukanavaksi erityisesti siksi, että sillä tavoittaa ammattikorkeakoulukirjastolaiset ja Kreodissa julkaisemalla voi osallistua alan ammatilliseen keskusteluun. Myös matala kynnys, sopiva tekstityyppi, kollegoiden suositukset ja sujuva toimitusprosessi mainittiin perusteluissa. Tästä voidaan ehkä päätellä, että monet lehden aktiivisista lukijoista ovat joskus itse myös kirjoittaneet lehteen. 

Erikseen julkaisuprosessia arvioitaessa Kreodissa julkaiseminen koettiin sujuvaksi, arvioiden keskiarvo 1-4 asteikolla oli 3,4. Parannusehdotuksiakin annettiin, ohjeiden yleisluontoisuus vaikeuttaa sen hahmottamista mitä laajalta kirjastokentältä lehteen toivotaan. Tähän ratkaisuna ehdotettiin teemanumeroita, joita Kreodissa on säännöllisesti ollutkin. 

Lopun avoimessa kysymyksessä vastaajat saivat vielä omin sanoin kertoa, millaisia juttuja tai teemoja lehteen toivotaan. Arjen työ ja uudet kokeilut ja käytännöt kiinnostivat, myös ajankohtaiset asiat ja kirjastoalan ja -työn tulevaisuus sai useita mainintoja. Kirjastojen esittelyt ja henkilökuvat, kokoelmatyö ja opiskelijanäkökulma olivat myös vastaajien toiveissa. 

Lopun terveisiä Kreodille osiossa lehti ja toimituskunta sai kiitosta. Kiitos myös koko toimituskunnan puolesta kaikille lukijoille ja kirjoittajille, yhdessä tätä tehdään!

Miten tästä eteenpäin?

Kaiken kaikkiaan kysely osoitti, että Kreodiin ollaan sangen tyytyväisiä, eikä isoja kehittämiskohteita noussut esiin. Toisaalta kyselyn vastausmäärä jäi melko pieneksi, joten on mahdollista, että vastaajiksi valikoituivat aktiivisimmat ja tyytyväisimmät Kreodin lukijat. Kreodi näyttäytyi tässä kyselyssä erityisesti lukijoiden oman ammatillisen ajan tasalla pysymiseen ja kehittymisen välineenä ja foorumina kirjastojen arjen ja hyvien käytänteiden jakamiseen. 

Miltä sitten näyttää Kreodin tulevaisuus? Lukijoita lehdellä edelleen riittää ja myös artikkeleita tarjotaan julkaistavaksi, vaikka toki numerokohtaista vaihtelua tässä esiintyy. Kyselyssä ei myöskään noussut esiin toivetta Kreodin muuttamisesta jatkuvasti ilmestyväksi verkkolehdeksi kuten nykyään esimerkiksi monen ammattikorkeakoulun omat lehdet ovat. Toisaalta myös Kreodin on hyvä tarvittaessa muuttua ajassa, joten jos vaan lukijakunnalta nousee ajatuksia lehden kehittämisestä, niin kuuntelemme niitä kyllä herkällä korvalla myös kyselyn jälkeen. Pidetään meidän lehdestä yhdessä huolta myös jatkossa!
 

Kirjoittajat

Riikka Sinisalo

Tietoasiantuntija

Riikka Sinisalo toimii tietoasiantuntijana LUT-yliopistoa ja LAB-ammattikorkeakoulua palvelevassa LUT-tiedekirjastossa.

Kirjoittajan muut artikkelit

Kommentit

Jätä kommentti