Kreodin kulisseissa kuhisee. Pari vuotta on keskusteltu lehden laajentamisesta kirjastoaiheista tutkimuksen tekoon ja ammattikorkeakoulujen yleisempiin teemoihin. Joulukuussa asia on noussut uudestaan esille UAS Journalin yhteydenoton takia.
AMKIT-konsortion johto on parin vuoden ajan toivonut Kreodin laajenevan kirjaston seinien ulkopuolelle. Toive koskee niin aihepiiriä kuin kirjoittajien taustaa. Tästä rohkaistuneena toimituskunta otti vuosi sitten tavoitteekseen laajemman foorumin löytämisen. Kreodin linja on seuraava:
Kreodi on Suomen ammattikorkeakoulujen yhteinen lehti. Lehti on suunnattu amk-kirjastoille ja sidosryhmille. Kreodi julkaisee artikkeleita laajasti liittyen informaatiotieteisiin, tietoon, julkaisemiseen, avoimeen toimintakulttuuriin, tiedonhakuun ja amk-kenttään.
Kreodia julkaisee AMKIT-konsortio ja se on yhteiskustannettu kaikkien Suomen ammattikorkeakoulujen toimesta. Lehden toiminta perustuu toimituskunnan työhön.
AMK-lehtien kokonaisuutta ei suinkaan pohdita nyt ensimmäistä kertaa. Vuonna 2002 perustettiin Kever-verkoston lehti, jonka toiminta jatkui vuoden 2009 loppuun asti. OKM:n ja ammattikorkeakoulujen yhteisesti rahoittaman Open Access -verkkojulkaisuhankkeen tuloksena syntyi vuonna 2008 Osaaja.net -lehti, joka suuntautui nostamaan esille ammattikorkeakoulujen tutkimus- ja kehittämistoimintaa. Vuonna 2010 nämä lehdet yhdistyivät Kever-Osaajaksi. Vuonna 2011 lehti muutti nimensä UAS Journaliksi ja se suuntautui vertaisarvioitujen artikkeleiden julkaisijaksi ammattikorkeakoulukentällä.
AMK-kentällä on tällä hetkellä kaksi yhteistä lehteä, UAS Journal ja Kreodi. Jonkin verran yhteisiä asioita ja rehtorien pohdintaa julkaistaan myös Arenen blogissa. Lisäksi lähes kaikilla ammattikorkeakouluilla on oma lehti, jonka levikki vaatii kirjoittajilta some-jakamista omiin verkostoihin. Samalla ammattikorkeakouluissa on nouseva julkaisemisen trendi.
UAS Journaliin tulee paljon artikkeliehdotuksia, jotka eivät kaikki päädy lehteen. Toisaalta AMK-kentällä olisi tarvetta joustavammalle ammatilliselle julkaisemiselle, joka tavoittaisi laajasti ammattikorkeakoulujen työntekijöitä. Yleinen tiedottavampi ja ammatillisen ei-vertaisarvioidun julkaisemisen kanava puuttuu.
Onko Kreodi jatkossakin meidän lehti?
Ammattikorkeakoulujen avoin TKI, oppiminen ja innovaatioekosysteemi -hankeessa (2017–2021) on keskusteltu, voisiko alkuvuodesta toimintaan lähteävä Avoin TKIO -toimisto koordinoida yhteistä uutta ammattikorkeakoululehteä. Lehden ohjausryhmänä voisi toimia Avoin TKIO -verkoston Ohjaamo.
Tärkein kysymys on resurssit. Avoin TKIO -toimisto muodostuu alkuvuodesta 2021 nykyisen Theseus-toimiston 3*0,20 htv työajasta. Tämä tarkoittaa, että Theseus-toimisto laajentaa toimintakenttäänsä laajemmin avoimen toimintakulttuurin asioihin. Keväällä selviää, kuinka paljon Avoin TKIO -asioita koordinaattoreille tästä tulee. Onko tällä resurssilla realistista perustaa uutta lehteä?
Jos uuden lehden perustamisen sijasta Kreodia laajennetaan yleisammattikorkeakoululaiseksi lehdeksi, työhön voisi mahdollisesti käyttää osan Avoin TKIO -työajasta. Muutos on kuitenkin iso ja vaatii valmistelua ja pohdintaa. Yksi etenemistapa voisi olla seurata ensin, kuinka paljon yleisammattikorkeakoululaisia juttuja olisi saatavilla.
Linjan miettiminen ei tarkoita sitä, että kirjastoaiheita ja AMK-kirjastolaisten artikkeleita väheksyttäisiin, pikemminkin päin vastoin. Tässä lehdessä on kolumni Ylistus AMK-kirjastolaisille! nostaa hienosti esille, kuinka arvostettavaa amkkilaisten kokeilukulttuuri ja ketteryys on. Meidän lehden pääpaino tulee jatkossakin olemaan tieto- ja julkaisupalvelualan peruskysymyksissä ja lehti julkaisee kirjastolaisten artikkeleita.
----
Kreodin joulunumero 6/2020 on Suuri aineistonumero. Juttuja on yhteiskirjastojen hankinnasta, e-aineistojen organisoinnista. Aineistojen kuratointi ja hankinta ovat teema, jonka periaatteita nostetaan turhan vähän avoimeen päivänvaloon.
Vuoden 2021 ensimmäinen lehti on avoimen toimintakulttuuurin numero. Tervetulleita kirjoittamaan ovat kaikki, jotka haluavat julkaista avoimen TKI:n, oppimisen, julkaisemisen ja menetelmien kirjosta, myös kirjastojen ulkopuolelta. Deadline on 31.1.2021.
Kommentit
Arja Kunnela ke jouluk. 16 14:05:28 2020
Ennakoitko tulevaa tuossa otsikossa, kun lehden numeroksi kirjasit 6/2021?
Minna ke jouluk. 16 19:34:12 2020
Kiitos Arja, kun huomasit ja kun kommentoit. Tulevaisuudesta kirjoittaessa eletään jo seuraavaa vuotta.
Minna ke jouluk. 16 19:34:42 2020
Kiitos Arja, kun huomasit ja kun kommentoit. Tulevaisuudesta kirjoittaessa eletään jo seuraavaa vuotta.