Karelia-ammattikorkeakoulussa on kokoontunut kirjallisuuspiiri syksystä 2014 alkaen. Kirjallisuuspiiri on osa Karelian henkilökunnan työhyvinvointia edistävää Iloa elämään –toimintaa. Kirjallisuuspiirissä sukelletaan kirjallisuuden moniin maailmoihin ja jaetaan erilaisia lukukokemuksia muiden kanssa.
Karelia-ammattikorkeakoulussa on kokoontunut kirjallisuuspiiri syksystä 2014 alkaen. Kirjallisuuspiiri on osa työhyvinvointia edistävää Iloa elämään –toimintaa. Iloa elämään -toiminta on Karelia-ammattikorkeakoulun henkilöstölleen järjestämää työhyvinvointitoimintaa. Iloa elämään –toimintakonsepti on hankittu Saimaan ammattikorkeakoulusta. Iloa elämään -aktiviteetteihin voivat osallistua kaikki Karelia-ammattikorkeakoulun päätoimisessa työsuhteessa olevat työntekijät. Tarjolla on liikuntaa, kulttuuria ja muuta toimintaa, kuten erilaisia toiminnallisia piirejä, joihin kirjallisuuspiirikin kuuluu.
Lukukokemuksen jakaminen
Karelia-ammattikorkeakoulun kirjallisuuspiirin toiminta-ajatuksena on, että kirjallisuus tuottaa parhaimmillaan elämyksiä, virikkeitä ja ideoita henkisen hyvinvoinnin lisäämiseksi ja oman minuuden vahvistamiseksi. Karelia-ammattikorkeakoulun kirjallisuuspiirissä sukelletaan kirjallisuuden moniin maailmoihin ja jaetaan erilaisia lukukokemuksia muiden kanssa.
Kirjallisuuspiirin vetäjäksi
Idean Karelia-ammattikorkeakoulun henkilökunnan kirjallisuuspiiristä esitti rehtorimme Petri Raivo syksyllä 2013 kun esittelin esimiesvalmennukseen liittyvää henkilökohtaista kehittämishankettani. Olin määritellyt kehittämisprojektini päämääräksi oman henkisen hyvinvoinnin ja jaksamisen. Määrittelin yhdeksi oman henkisen hyvinvoinnin ja jaksamisen edistämisen osa-alueeksi taide- ja kulttuurielämykset, johon lukeminen myös kuuluu. Kun Karelian työhyvinvointikoordinaattori otti minuun yhteyttä elokuussa 2014 ja pyysi minua kirjallisuuspiirin vetäjäksi, minä innostuin oitis.
Kirjallisuuspiirin vetäjänä voin yhdistää mieluisan harrastukseni koko työyhteisön hyvinvoinnin edistämiseen. Olen koko ikäni ollut kirjallisuuden suurkuluttaja; luen vuosittain 30-50 kirjaa. Lukeminen onkin mieliharrastukseni. Vaikka lukeminen onkin minulle ”yksilölaji”, siihen on kuulunut aina myös tarve jakaa lukukokemusta myös muiden lukijoiden kanssa. Olen pitänyt lukupäiväkirjaa (=listaa luetuista kirjoista) jo useita vuosia. Joskus olen poiminut lukulistalta sellaiset kirjat, jotka ovat jollain tavalla tehneet minuun pysyvämmän vaikutuksen ja olen esitellyt ne ystävilleni joulukirjeessä.
Aktiivinen ja innostava ryhmä
Kirjallisuuspiiriin ilmoittautui kahdeksan innokasta lukijaa eri ammattiryhmistä. Ryhmässä ovat mukana toimitilapäällikkö, henkilöstöpäällikkö, opiskelijapalveluiden päällikkö, kaksi yliopettajaa, koulutuspäällikkö, projektisihteeri ja lehtori. Naisia on ryhmässä kuusi ja miehiä kaksi.
Viime syksynä kokoonnuimme kolme kertaa ja tänä vuonna olemme kokoontuneet kaksi kertaa. Tänä keväänä tapaamme noin kerran kuukaudessa. Olemme kokoontuneet Karelia-ammattikorkeakoulun kirjastossa sekä kirjaston ja opiskelijapalveluiden henkilökunnan yhteisessä taukotilassa. Kerran kokoonnuimme minun kotonani ja samoin kerran opiskelijapalveluiden päällikön kotona. Tänä keväänä kokoonnumme kirjaston ja opiskelijapalveluiden henkilökunnan yhteisessä taukotilassa.
Kirjallisuuspiiri valitsee luettavat kirjat. Ensimmäisellä kokoontumiskerralla ryhmäläiset kertoivat millaisia lukijoita he ovat. Rohkaisin heitä kertomaan lukumieltymyksistään esittelemällä ensin omat lukulistani kahdelta edelliseltä vuodelta. Kirjallisuuspiirin vetäjän kannalta oli erittäin mielenkiintoista nähdä, miten erilaisia lukumieltymyksiä heillä on. Yksi ahmii etupäässä dekkareita, toinen matkakirjoja, kolmas taas nauttii muistelmien lukemisesta.
Monipuolinen lukulista
Kirjallisuuspiirissä on luettu tähän mennessä seuraavat kirjat: Heidi Könkään Dora, Dora (2012), Tuula-Liina Variksen Naisen paras ystävä (2014), Juha Itkosen Ajo (2014) ja Rauli Virtasen Reissukirja (2014). Dora, Dora oli Finlandia-palkintoehdokas vuonna 2012, Tuula-Liina Varis on joensuulainen kirjailija ja luettu kirja voidaan laskea dekkarigenreen. Juha Itkonen valittiin lukulistalle, koska haluttiin lukea mieskirjailijan uusi teos kahden naiskirjailijan jälkeen. Virtasen Reissukirja taas edustaa matkakirjallisuutta. Seuraavaksi lukulistallamme on norjalaisen Jo Nesbøn kymmenes Harry Hole –sarjan dekkari Poliisi. Kirja on myös ensimmäinen käännöskirja kirjallisuuspiirin lukulistalla.
Monenlaisia elämyksiä
Olen huomannut, että kirjallisuuspiirin vetäminen on ollut innostavaa. Keskusteltu on vilkkaasti ja lukukokemuksia on vaihdettu innokkaasti. Erilaisia näkökulmia on tuotu esille, väiteltykin on raikkaasti. Kirjallisuuspiirissä on nautittu kirjallisuuden lisäksi myös ruuasta. Kun käsittelimme Heidi Könkään Dora, Dora –kirjaa nautimme Lappi-teeman mukaisesti poropiirakkaa, leipäjuustoa ja lakkahilloa. Saksalaista strudeliakin saimme maistella; sitä syötiin nimittäin myös kirjassa. Minua nämä tapaamiset ovat piristäneet ja huomaan odottavani seuraavaa tapaamista innolla.
Kari Tiainen työskentelee Karelia-ammattikorkeakoulussa kirjasto- ja tietopalvelupäällikkönä.
Kommentit