”Can I have a bike?” Viimeinen Kampus-jopo lainattiin Mikkelin kampuskirjastosta huhtikuussa 2019. On siis kulunut jo hyvä tovi siitä, kun suosituista ja ikonisista Kampus-jopoista luovuttiin. Silti tuon vuosien mittaan tutuksi tulleen kysymyksen kuulee vielä lähes viikoittain Mikkelin kampuskirjaston asiakaspalvelutiskillä. Asiakkaalle on vain valiteltava, että pyöriä ei enää ole. Kampuskirjastolle jäi jäljelle vain muistot ja laatikollinen metallisia rekisterikilpiä.
Kampus-jopot saapuivat silloisen Mikkelin ammattikorkeakoulun (Mamk) kirjastoihin Mikkeliin, Savonlinnaan ja Pieksämäelle aurinkoisena syyskuun päivänä 2010. Ne olivat Mamkin opiskelijoiden ja Helkama Velox Oy:n yhteistyössä kehitettyjä ja Mamkille kustomoituja jopoja.
Mitä oli ja mitä jäi jäljelle: kasa rekisterikilpiä. (kuva: Katariina Hanhisalo).
Kampus-jopot hankittiin kannustamaan terveellistä ja ekologista hyötyliikuntaa sekä vähentämään autoilua. Ne lanseerattiin isoin menoin, tapahtumiin kuului muun muassa viiden opiskelijan hyväntekeväisyysajo saimaannorpan puolesta: Kampus-jopo Ride Hanko - Mikkeli 2. - 6.8.2010. Video: Hanko-Mikkeli 2 minuutissa Kampus-jopolla.
Vuosien mittaan Kampus-jopot alkoivat olla tuttu näky kaupunkikuvassa, ja ne ehtivät olla mukana myös monissa eri tapahtumissa, kuten 14.2.2012 vietetyssä Kampusjopo-päivässä sekä Mikkelissä järjestetyssä Jurassic Rockissa. Opiskelijoiden keskuudessa jopot olivat siis suosittuja.
Syksyisin koulujen alkaessa oli Kampus-jopoilla kova kysyntä ja varausjonot olivat pitkiä. Kirjastossa muistellaan, että parhaimmillaan Mikkelissä 28 vrk:n laina-ajalla olevien jopon varausjonossa saattoi olla lähemmäs 70 varaajaa. Myös lainaluvut kertovat jopojen suosiosta, sillä niitä lainattiin kaikissa pisteissä vuosittain 600-700 kertaa eli kaikkiaan yhdeksän vuoden aikana Kampus-jopoja lainattiin ainakin 5000 kertaa.
Kampus-jopot festareilla (kuva: Xamkin Instagram).
Kampus-jopot hankki Mamkin Markkinointi- ja viestintäpalvelut, ja niiden lainaustoimintaa alkoi pyörittää Kirjasto- ja tietopalvelut. Ensimmäisessä aallossa niitä hankittiin 100 kappaletta. Jopot jakautuivat kampuksittain: Mikkeli 70 kappaletta, Savonlinna 25 kappaletta ja Pieksämäki 5 kappaletta. Kampus-jopoja lainattiin korkeakoulun omille opiskelijoille sekä henkilökunnalle, ja niissä oli valittavana kolme erilaista laina-aikaa: 2 vrk, 28 vrk ja 120 vrk.
Opiskelijat saivat 2 vrk:n ja 28 vrk:n jopot lainaan ilman lainamaksua, mutta 120 vrk:n jopoista perittiin 10 euron lainamaksu. Henkilökunta sain lainata Kampus-jopoja maksutta työpäivin aikaisiin matkoihin kaupungilla ja kampuksella. Vapaa-ajan käyttöön lainatuista jopoista henkilökunnalta perittiin aina lainamaksua 10 euroa kuukautta kohden. Pyörien lainaus hoidettiin kirjastojärjestelmän kautta, ja ensimmäisen lainakerran yhteydessä lainaajalle annettiin erilliset Kampus-jopo säännöt, jotka lainaajan tuli hyväksyä täyttämällä ja allekirjoittamalla Kampus-joposopimus.
Kampus-jopojen nelisivuiset suomenkieliset käyttösäännöt ja Kampus-joposopimus ennen sääntöuudistusta (kuva: Katariina Hanhisalo).
Vuonna 2012 oli Kampus-jopojen suosio niin suurta, että niitä päätettiin hankkia 60 kappaletta lisää: Mikkeliin 50 kappaletta ja Savonlinnaan 10 kappaletta. Mikkeliin saatiin tässä yhteydessä lisäksi viisi jopoa Pieksämäeltä, kun Nikkarilan kampus muutti Mikkeliin. Myös Mikkelin yliopistokeskus (MUC), jonka kirjaston kokoelma oli muutenkin jo samassa kirjastotietokannassa Mamkin kirjaston kanssa, päätti hankkia viisi kappaletta Kampus-jopoja omien vaihto-opiskelijoidensa käyttöön. MUC:n omistamat jopot sijoittuivat fyysisesti Mikkelin kampuskirjastolle, ja niiden lainaus hoidettiin sitä kautta
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun henkilöstöetuuksiin tuli muutoksia vuonna 2017, ja tässä yhteydessä päätettiin luopua henkilökunnan etuudesta lainata Kampus-jopoja. Kirjastolle tämä oli helpotus, sillä asiakaspalvelussa oli haastavaa muistaa, milloin rahaa perittiin ja keneltä sitä perittiin. Vuosin mittaan jäi varmasti kymppi jos toinen lainamaksua perittämättä unohdusten takia. Kampus-jopoja lainattiin siis tästä lähtien vain korkeakoulun omille opiskelijoille sekä MUC:n vaihto-opiskelijoille.
Samana vuonna alettiin valmistella Kampus-jopojen sääntöuudistuksia tarkoituksena helpottaa kirjaston työtä niiden lainaamisessa. Ensimmäinen ehdotus oli luopua 2 vrk:n jopoista, sillä niiden pyörittäminen asiakaspalvelussa oli työlästä, varsinkin kun opiskelijat jatkuvasti varasivat niitä kuvitellen saavansa 28 vrk:n tai 120 vrk:n pyörän. Laina-aikoja ja maksujen määriä pohdittiin Kirjastopalveluiden ja Viestintäpalveluiden kesken yhteisessä palaverissa, jossa tavoitteena oli siis yhtenäistää jopojen laina-aikoja ja maksuja. Uudet säännöt otettiin käyttöön 1.1.2018. Sääntöuudistuksen lopputuloksena oli, että kaikki Kampus-jopot siirrettiin yhdelle laina-ajalle (60 vrk) ja jokaisesta lainasta perittiin viiden euron lainamaksu.
Kampusjopolla hyllyttäminen käynnissä (kuva: Xamkin Instagram).
Sääntöuudistusta edeltävissä kokouksissa oli virinnyt puhe Kampus-jopoista luopumisesta. Niiden huoltokustannukset olivat kalliita, eivätkä opiskelijoita perityt lainamaksut kattaneet kustannuksia. Lisäksi Kampus-jopopalvelua tarjottiin edelleen vain Mikkelin ja Savonlinnan kampuksilla, vaikka joitakin vuosia aiemmin fuusioituneessa Xamkissa olisi pitänyt olla opiskelijoille samat palvelut kaikilla kampuksilla.
Ensimmäisissä keskusteluissa puhuttiin vielä olemassa olevien Kampus-jopojen jakamisesta kaikkien neljän kampuksen kesken tai jopa uusien jopojen hankkimisesta. Lopulta kuitenkin todettiin, että jopot olivat tulleet tiensä päähän. Ne olivat kuluneita, niiden lainaluvut olivat jonkin verran laskeneet ja kirjastossa ne koettiin muutenkin muuttuvan työn keskellä rasitteena. Niinpä Kampus-jopoista päätettiin luopua ja niiden myyntiä alettiin suunnitella. Kampus-jopopalvelun oli tarkoitus alun perin loppua vuoden 2020 loppuun mennessä, mutta aikataulua aikaistettiin, kun Kirjastopalveluissa saatiin tietää, että uusi kirjastojärjestelmä Koha tulisi käyttöön jo keväällä 2019.
Kampus-jopojen uudet käyttösäännöt ja Kampus-jopo sopimus. Uudet säännöt suunniteltiin yksisivuisiksi, jolloin samalle A4-paperille saatiin mahtumaan sekä suomenkieliset ohjeet että englanninkieliset ohjeet.
Kampus-jopot myytiin 90 euron kappalehinnalla huhtikuussa 2019. Myynti tapahtui verkkolomakkeen kautta, jossa halukkaat ostajat maksoivat pyöränsä jo ostohetkellä. Jokainen ostaja sai hankkia vain yhden jopon itselleen. Kaikkien yllätykseksi jopot myytiin alle 10 minuutissa loppuun. Myydyt Kampus-jopot luovutettiin ostokuittia vastaan kampuksilla vappuaattona. Kirjastolaiset pääsivät tapahtumassa vielä viimeistä kertaa luovuttamaan avaimia.
Kampus-jopojen myyntitapahtuma vappuna 30.5.2019 (kuvat: Xamkin Instgram).
Mitä Kampus-jopojen kanssa piti tehdä?
Kampus-joposopimuksien täytättämistä ja säännöistä kertomista oli kymmeniä kertoja päivässä. Päivittäin oli varausten ja lainojen ja pyörittelyä:
- Asiakas halusi vaihtaa varausjonoaan. Meillä oli siis parhaimmillaan kolme eri varausjonoa hallittavana. Asiakas pystyi olemaan vain yhdessä jonossa kerrallaan.
- Järjestelmän kanssa oli jatkuvasti ongelmia varausjonon kanssa.
- Asiakas ei halunnutkaan juuri sitä pyörää, jonka oli varausjonon kautta saanut.
Kirjaston tehtävänä oli työkalupakin ja pumppujen antamista asiakkaille: Kirjastoilla oli pienet työkalupakit pienille huoltotöille sekä pyöränpumppuja renkaiden täyttöä varten. Lisäksi kirjasto hoiti vuosihuollot vuosittain sopimuspyöräkorjaamoissa. Opiskelijat saivat käyttää laina-aikansa puitteissa Kampus-jopoja sopimuspyöräkorjaamoissa koulun laskuun.
Kampus-jopot piti lukita ulkona. Jokaista palautettua jopoa ei erikseen tarkistettu, mutta kampus-jopovastaava kävi välillä tekemässä tarkistusiskuja pyöräparkkiin.
Kampusjopoa lainaamassa. (kuva: Xamkin Instagram).
Kirjasto teki myös rikkinäisten jopojen korvaussummien selvittelyä ja katkenneiden avainten uusimista. Jos pyörä oli rikottu tahallisesti, perittiin siitä korjauksiin menevä summa. Avaimen katkeamisesta seurasi aina lukon vaihto, jossa asiakkaalta perittiin 30 €.
Varastettujen jopojen selvittämiseen meni aikaa asiakkaiden ja poliisilaitoksen välillä. Asiakkaan piti toimittaa kirjastolle rikosilmoitus sekä maksaa omavastuusumma 100 €. Asiakkaat eivät suostuneet maksamaan omavastuusummiaan. Vahtimestarien kanssa yhteistyössä tehtiin ojista ja puskista löytyneiden Kampus-jopojen palauttamista kirjastolle.
Välillä viestintäpalveluiden kautta tuli erinäisiä ryhmäbuukkauksia pyörille, jolloin Kampus-jopovastaavan piti saada esim. 10 pyörää irrotettua lainakierrosta tiettyyn päivään mennessä.
Mitä opimme?
Alusta asti olisi ollut viisautta lainata pyöriä vain yhdellä laina-ajalla samoin kuin yhdellä samalla lainamaksulla. Asiakkaat eivät itsekään muistaneet, minkä pituisella laina-ajalla olivat pyöriä varanneet ja lainanneet.
Kaikki pahimmatkin skenaariot kannattaa aina miettiä etukäteen. Pyörällä ajaminen sekä sillä jarruttaminen ei ollut kaikille lainaajille itsestään selvää.
Alkuvuosina lainasimme lisäksi kypäriä, mutta niiden käyttö oli niin vähäistä, että niistä luovuttiin melko pian. Aluksi pyörän mukana tuli lamppu ja mustekala, mutta niiden palautuminen ja rikkinäisten vaihtamien oli loputonta ja turhauttavaa työtä.
Asiakkaan mielestä kirjaston vastuulla oli muun muassa se, jos hän oli saanut sakot siitä, että oli ajanut jalkakäytävällä tai valotta.
Sääntöjen ja korvausten kanssa täytyy toimia systemaattisesti ja tasavertaisesti kaikkien kanssa. Sääntöjen selostaminen sanallisesti lainauksen yhteydessä oli tärkeää, sillä asiakkaalle tuli aina ”yllätyksenä”, että hän on vastuussa pyörästään.
Tietoa kirjoittajasta
Katariina Hanhisalo, tietopalveluneuvoja, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
Kommentit