Henkilövaihdossa Kingstonin yliopistossa – yhteisiä laitoksia ja palvelusopimuksia Englannissakin

14.10.2015

Kesäkuun 2015 alussa osallistuin viiden päivän ERASMUS-vaihtoon Englannissa. Kuljin mm. Florence Nightingalen jalanjälkiä Kingstonin yliopiston Kingston Hill -kampuksella, jonka oppimiskeskus on nimetty sairaanhoidon esikuvan mukaan. Ohjelmaan kuului myös vierailu St. George´s -yliopistossa, koska näillä kahdella yliopistolla on yksi yhteinen tiedekunta, ja sitä kautta jonkin verran myös kirjastoyhteistyötä.

Kuva 1.  Seinämaalausten ansiosta pitkilläkin käytävillä tiesi olevansa Englannissa.

Lapin ammattikorkeakoulussa muutosten tuulet ovat puhaltaneet sen verran lujaa, että kirjastossa kansainvälistyminen on jäänyt hivenen taka-alalle. Selvittelin mahdollisuuksia vaihtoihin, ja äkkiä minulle ehdotettiin ERASMUS-vaihtoa Kingstonin yliopistoon hyvinvointipalvelun osaamisalan edustajien kanssa. Kansainvälisten asioiden osastolta ja osaamisalan kv-asiantuntijalta sain täytettäviä lomakkeita ja hyviä ohjeita, joiden avulla matkan tavoitteet kirjattiin ja tarvittavat dokumentit saatiin kuntoon.

Matkalle lähti sekä Lapin AMKin terveys- että sosiaalialan hallinto-, opetus- ja TKI –henkilökuntaa. Kummankin korkeakoulun henkilöstössä on tapahtunut paljon muutoksia, joten tarkoituksena oli tarkastella ja päivittää yhteistyön muotoja ja jatkoa. Meille tehtiin toiveestamme ohjelma, jossa aamupäivät olivat yhteistä ohjelmaa ja iltapäivisin eriydyimme kukin kiinnostuksemme mukaan.

Kemistä aamulennolle lähdettäessä kello soi tiistaina jo ennen neljää. Konetta vaihdettiin niin Helsingissä kuin Kööpenhaminassa, joten perille Kingstoniin pääsimme illansuussa. Hotellissa ei varauksista huolimatta ollut kaikille tilaa, mutta vauhdikkaasti kävimme heittämässä laukut toiseen hotelliin. Taksissa ei ollut navigaattoria, mutta opastimme kuljettajan perille älypuhelimet singahdellen. Ja jaksoimmepa vielä nauttia tuloillallisen emäntiemme Marian ja Denisen sekä sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan tiedekunnan varadekaanin kanssa.

Wednesday 3rd of June at Kingston University, Kingston Hill
Kingston Hill -kampuksen tiloja kiertäessä huomasi, että kyseessä on meihin verrattuna iso yliopisto: opiskelijoita on 22 000. Aikanaan Kingston on ollut monialainen ammattikorkeakoulu. Luokkatilat ja auditoriot olivat suuria ja mm. kirjasto sijaitsi kolmessa kerroksessa. Kuva 2. Opetustilat olivat suuria ja muunneltavia – englantilaiseen tapaan kokolattiamatot kuuluivat asiaan.

Aamupäivän aikana kävimme neuvotteluja sosiaalialan koulutuksen kanssa. Heillä on valmius ottaa opiskelijoita harjoitteluun ja opiskelemaan, mutta asumiskysymys voi olla ongelmallinen. Mielenkiintoinen detalji oli, että yliopisto palkkaa ihmisiä näyttelemään ”oikeita asiakkaita/potilaita”.

Kuva 3. Tervetulleeksi toivotettiin monella tapaa.

 

Kuva 4. Yliopiston kampusten välillä kulki bussi - tämmöinen olisi tarpeen Kemi-Tornio-Rovaniemi – suunnallakin.
The learning resources centre (LRC) on the Kingston Hill campus - the Nightingale Centre (kingston.ac.uk/library)
Iltapäivällä ohjelmamme eriytyi ja allekirjoittanut siirtyi lasiseinäiseen oppimiskeskukseen, jossa minua opastivat kirjastonjohtaja Elizabeth Malone ja informaatikko Simon Collins.

Kuva 5. Simon esittelee suosittua lainauskohdetta kasvatustieteen osastolla.

 Kirjasto on yliopiston oma itsenäinen laitos, joka on raportointivastuussa opetuksesta vastaavalle vararehtorille.  Se tuottaa palveluja tasapuolisesti kaikille viidelle tiedekunnalle, jotka maksavat kirjaston palveluista ”päältä pois”-systeemillä; sama menettely on IT-palvelujen ja opiskelijapalveluiden suhteen. 

Vasta tässä vaiheessa minulle kirkastui, että tutustumiskohteemme tiedekunta on Kingstonin ja St. George´sin yliopistojen yhteinen. Tästä johtuen myös kirjastolla on sopimus St. George´s -yliopiston kirjaston kanssa. Tavoitteena on, että kirjastot eivät hanki päällekkäistä aineistoa tai palveluita. Opiskelijat voivat halutessaan käyttää kummankin kirjaston palveluita.

Kirjasto on teknisesti hyvin varusteltu, mm. tulostusmaksut voi maksaa Toshiban automaateilla, joihin käy sekä käteinen että kortit. Esteettömyyteen oli satsattu: alakerrassa oli erillinen ”Access Technology Room”, jossa mm. säädettäviä näyttöjä, puheentunnistusohjelma, Supernova-ruudunlukuohjelma näkövammaisille ym.

Kuva 6. Maksut hoituivat automaattien avulla.

Tilastolukuja verratessamme totesimme, että trendit kirjastoissamme ovat yhteneviä: mm. lainausluvut, käytettävissä oleva rahat ja henkilökunnan määrä ovat laskeneet vuosien mittaan: vuonna 2015 kirjastohenkilökuntaa Kingstonissa on noin sata.

Kuva 7. Emäntämme Denise ei antanut kaatumisen estää sovittuihin kulttuuritapahtumiin osallistumista: käsi kantositeessä hän tuli kanssamme Royal Albert Hall –konserttisaliin nauttimaan Berliozin musiikista (kuva Leena Leväsvirta).

Thursday 4th of June  - St. George’s University of London
Torstaina matkasimme Lontoon puolelle ja tutustuimme 6000 opiskelijan St. George´s -yliopistoon, joka on alun perinkin ollut yliopisto. Tiukkenevan talouden aikaan näille kahdelle yliopistolle muodostettiin yksi yhteinen tiedekunta (Faculty of Health, Social Care and Education), jossa on dekaanin ja varadekaanin alaisena toimivia useita yksiköitä (mm. rehabilitation, nursing, midwifery, social work, radiography, paramedics ja education).

Tapasimme tiedekunnan dekaanin, ja häntäkin kuunnellessa huomasi, että Englannilla on – ja on aina ollut – kansainvälisyys hanskassa.Kuva 8. Taustan vitriinikaappia katsellessa totesin, että kenkäni olivat samaa mallia kuin hoitajilla aikanaan - minulla tosin sateen varalta kiiltonahkaaJ (Kuva: Leena Leväsvirta)

St. George´s Library
Iltapäivällä sain tutustua St. George´s -yliopiston kirjastoon (joka on tavallaan yksi Kingstonin yliopiston tietopalvelukeskus) kirjastonjohtaja Sue Davidin sekä terveysalan kirjastonhoitaja Anna El-Jouzin opastuksella. Kirjastossa työskentelee 26 henkilöä, ja ongelmana on se, että varamiessysteemiä ei juurikaan ole. Henkilökunnassa monet ovat osa-aikaisia, osin kirjaston tiukentuneen taloustilanteen vuoksi.

Hallinnollisesti kirjasto on osa St. George’s University of London -yliopistoa.  Kirjaston rahoitus tulee tiedekunnilta, rahoittajana myös sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan tiedekunta, joka on yhteinen Kingstonin yliopiston kanssa. 

Kirjastosta vastaa kirjastonjohtaja, hänen esimiehenään toimii informaatiopalvelujen johtaja (Director of Information Services) ja ylimpänä organisaatiossa on St. George´s -yliopiston rehtori (Principal).

Yliopistosairaala maksaa kirjastolle palvelusopimuksen mukaisesti, joten sairaalan henkilökunta voi käyttää kirjaston palveluja ja atk-tiloissa oli jopa erillisiä tietokoneita sairaalan verkkoon kytkettynä. Ulkopuoliset asiakkaat eivät saa käyttää tietokoneita lisenssirajoitusten takia.

 Kuva 9. Kirjastotilat oli rajattu eri työskentelytarkoituksiin.

Kirjasto sijaitsee yhdessä kerroksessa ja ongelmana on saada riittävästi rauhallisia opiskelutiloja opiskelijoille. Erityisesti vanhemmat käyttäjät haluavat kirjaston olevan hiljainen - kuulostipa tutulta!  Kokolattiamattojen luulisi auttavan asiaa: niitä oli kaikkialla. Kirjaston tilat oli rajattu opastein (Research Enquiries, Quiet Study Area, Silent Study Area jne.), joissa kerrottu mitä palveluja mistäkin saa, mitä saa tehdä ja mitä ei. Asiakaspalvelua oli tarjolla klo 11 – 16 välisenä aikana, sen jälkeen kirjaston atk-tiloihin pääsi yliopistokortilla (viivakoodilla). Kortin avulla onnistui myös maksaa tulostuksesta. 9000 punnan lukukausimaksu ei sisällä tulostusmaksuja.

Kirjastossa oli paljon isoja näyttöjä, joiden avulla markkinoitiin uusia palveluja tai aineistoja. Kiinteitä tietokoneita oli tässäkin kirjastossa paljon tarjolla; niiden käyttö oli aktiivista.

Kuva 10. Anna esittelee monitoimilaitetta, joka sekin toimii kulkukortilla. Tämä tavoitteena meilläkin ….

Informaatiolukutaidon opastukseen ja opetukseen panostetaan täälläkin opintojen eri vaiheissa. Verkkopalvelut ovat tarjolla samantyyppisesti kuin meilläkin.

Yhteisestä tiedekunnasta huolimatta Kingstonin ja St. George´sin yliopistoilla on käytössä eri oppimisalustat. Kingston kaavailee parhaillaan uuden oppimisalustan hankintaa Blackboardin tilalle. St. George´s -yliopiston käyttämä Moodle ei kuulemma ole tällä hetkellä kovin vahvoilla, enemmän kannatusta on Canvas-ympäristöllä.

Kuva 11. Pitkien päivien päätteeksi Yorkshire pudding ja muu englantilainen ruoka maittoi: Toby Carveryssa liha annosteltiin, mutta lisukkeita sai ottaa mielensä mukaan. (Kuva Heidi Pyyny)

Friday 5th of June at the Queen’s Court Nursing Home in Wimbledon
Perjantaina tutustuimme palkittuun vanhusten hoivakotiin, jossa erityisesti myönteistä on sen asennoituminen ikäihmisiin, moderni johtamistapa, kehittämisinto ja motivoitunut henkilöstö.

Kuva 12. Wimbledonissa sijaitsevassa yksityisessä Queen´s Court –hoitokodissa oli viehättävä kirjasto. Hyvää huolenpitoa, teetä, sherryä ja hyvä kirja – ei hassumpaa … (Kuva Leena Leväsvirta)

Kuva 13. Thames-joen rannalla jäähyväisillallisella tunnelma oli rento ja toiveikas tulevan yhteistyönkin tiimoilta. (Kuva Leena Leväsvirta)

Saturday 6th of June – Heathrow, Helsinki-Vantaa ja Kemi-Tornion lentoasema …
Paluupäivä alkoi ani varhain. Edellisenä iltana tilattua taksia ei kuulunut, mutta saimme tilattua uuden, joka ruuhkattomana lauantaiaamuna kuljetti meidät lentokentälle riittävän ajoissa. Kotiin ennätimme lauantai-illaksi.

Matkaraportteja ja jälkimaininkeja
Sunnuntaiaamuna sähköpostissa olikin jo viesti, jossa pyydettiin avaamaan viestissä oleva linkki ja vastaamaan esitettyihin kysymyksiin viikon sisällä. Kuulin, että jotkut ovat luulleet näitä viestejä roskapostiksi, mutta kaipa heille on lähetetty uusi viesti, jotta matkaraportti tulee kirjattua. Edelliseen vaihtooni verrattuna kaikki ns. byrokratia oli muuttunut, joten matkaseurasta oli suuresti apua myös matkan jälkeisten dokumenttien kirjaamisessa. Viiden pitkän päivän aikana ennätti jutella ja kuulla osaamisalan asioistakin, joten matka oli monella tapaa hyödyllinen.

Toivottavasti saamme vastavuoroisesti vaihtokohteesta myös kirjastohenkilökuntaa vierailulle Lappiin. Kyllä suomalaisia ja lappilaisia kirjastoja kelpaa esitellä briteillekin – ja yhteiskirjastokokemuksista ja palvelusopimuksista meillä riittäisi juttua pitkäänkin.

Marjatta Puustinen, palvelupäällikkö
Lapin korkeakoulukirjasto / Lapin AMK

Kommentit

Jätä kommentti