Ei tehdä kerralla valmista – tilaa muutokselle, tilaa toiminnalle
15.12.2016

Laurea-ammattikorkeakoulun Vantaalla sijaitseva kampus siirtyi Koivukylästä Tikkurilaan vuonna 2005. Kiinteistö on palvellut yli kymmenen vuotta sosiaali- ja terveydenhoitoalan, liiketalouden, estenomiopintojen ja sittemmin myös ylemmän ammattikorkeakoulutuksen opiskelijoita ja henkilökuntaa. Kirjastotilat olivat pysyneet suhteellisen muuttumattomina tämän ajan. Aika ja käyttötarpeet ovat muuttuneet. Oli aika remontoida.
Koko kirjastotilaa ei voitu remontoida kerralla. Päätettiin keskityttyä kirjaston etuosaan, jossa sijaitsi perinteinen lainaustiski, raskaat lehtien säilytyskalusteet, lainausautomaatin ja tiedonhakupäätteiden massiiviset kalusteet. Tila oli tukossa ja värimaailma kylmää valkoista ja mustaa. Työn alle otettiin myös pieni opiskelijoiden ryhmätyötila ja tiedonhaunohjaushuone, joita kuvastaa parhaiten lempinimi “Putka”. Muutostyö suoritettiin yhteistyössä kampuskirjaston henkilökunnan, suunnittelutoimisto Pentagon Designin ja organisaation tilavastaavien kanssa. Kirjaston toiveet muutoksen lähtökohdaksi kiteytyivät seuraaviin sanoihin: keveys, valoisuus, liikuteltavuus, esteettömyys, omatoimisuus ja yllätyksellisyys. Tilaan haluttiin luoda omat paikkansa asiakaspalvelulle, ohjaukselle, löhöilylle ja vapaalle toiminnalle.

Suunnitelmat etenivät toteutukseen
Kesälomalta palattiin keskelle kiivainta remonttia: kalusteita toimitettiin, sähköjä vedettiin, hälyportteja ja RFID-kalusteita asennettiin. Luovaa ongelmanratkaisua harrastettiin useaan otteeseen. Samana elokuisena aamuna, kun kirjasto aukesi, uusilta pinnoilta jynssättiin vielä mustia sormenjälkiä pois.

Remontin jälkeen, käytännössä testattua ja havaittua
Ensimmäiset kommentit kesälomilta palanneilta “vanhoilta naamoilta” olivat positiivisesti yllättyneitä: “Mitä ihmettä täällä on tapahtunut”, “Tulinko mä oikeaan paikkaan”, “Tää näyttää tosi hienolta”. Moni kyllä ihmetteli aulatilan väljyyttä: “Miksi tässä ei ole... mitään?” Mutta löytyipä siihen vastauskin toiselta: “Tässähän voisi järjestää vaikka discon!” No niinpä – tyhjä tila täyttyy ideoilla.


Uudistuneessa kirjastotilassa neuvonta, lainaus ja tiedonhakupisteet siirrettiin oven läheisyydestä suoraan aulan vastakkaiselle puolelle niin, että katsekontakti syntyy heti kun asiakas astuu sisään. Lainauskalusteet täydentyivät palautusautomaatilla. Vanhan asiakaspalvelutiskin paikalle rakennettiin Lounge-tila sohvineen, raheineen ja kirjahyllyineen. Hyllyt täyttyivät pikkuhiljaa kaunokirjallisuudella, toisesta kampuskirjastosta siirtyneillä matkaoppailla ja lehdillä. Lounge-tila toimii löhöilytilan lisäksi odotustilana opiskelijoille, jotka asioivat samassa tilassa työskentelevien erityisopettajan tai opintopäällikön kanssa.

Työskentely “samalla puolella tiskiä” aiheutti eritoten asiakkaissa aluksi empimistä - tiedonhakupäätteille tulemiseen kysyttiin lupaa ja otettiin varovaisia askeleita koneen ääreen. Pian tämä unohtui ja siinä sitä rinta rinnan työskennellään. Tietoturva on varmistettu asiakaspalvelun koneilla ruuduille asennettavilla pimentävillä kalvoilla. Henkilökunnan helppo lähestyttävyys, asiakkaiden omatoimisuuden lisääntyminen ja painopisteen siirtyminen rutiininomaisesta lainauspalvelusta tiedonohjausten lisäksi arkiohjaukseen on ollut merkillepantavaa.

Entiset “putkat” eli ohjaus- ja ryhmätyötilat kokivat remontissa täydellisen muodonmuutoksen: uusi lämpimän vaalea maalipinta, akustinen huopapinta seinissä, kokolattiamatto, kivat valaisimet ja kalusteet saivat ihmeitä aikaan. Myöhemmin klaustrofobiaa on vähentänyt entuudestaan umpinaisten ovien vaihto lasioviin.
Kehittäminen jatkuu
Nyt reilu vuosi remontin valmistumisen jälkeen voi todeta, että tilaa kehitetään yhä. Kerralla valmiiksi -remonttien aikakausi taitaa olla ohi. Lainauskalusto täydentyi myöhemmin vielä toisella lainausautomaatilla ja esteettömällä tiedonhakupäättellä. Kesällä 2016 opiskelijoiden työskentelyalueen työpisteet uudistettiin ja kirjaston eri toiminnot saivat selkeät opasteet.

Tämän vuoden alussa Tikkurilassa otettiin käyttöön laajennettu aukiolo: omatoimiaika ja palveluaika rytmittävät päivää eivätkä asiakkaat ole enää niin riippuvaisia henkilökunnan läsnäolosta. Kirjaston omatoimiajan turvallisuutta on parannettu yhdessä turvallisuuspäällikön kanssa. Tila elää ja sille pitää antaa mahdollisuus kehittyä käyttäjiensä mukana.
Tilassa tapahtuu


Uudistunutta aulatilaa on testattu myös kirjailijavierailuun. Yhteistyössä Tikkurilan estenomiopintojen lehtori Marjo Poutasen maaliskuussa kutsuttiin vierailulle hyvinvointi- ja kauneudenhoitoalan yrittäjän, tuotekehittäjä Katja Kokon, jolta oli juuri ilmestynyt kirja ‘Aidosti kaunis – lempeän tehokasta ihonhoitoa’. Vierailun järjestäminen oli mielenkiintoinen kokemus. Opiskelijoille tarjottiin inspiroiva uratarina ja mahdollisuus päästä keskustelemaan yrittäjyydestä, tuotekehityksestä ja alan trendeistä tiiviisti niiden parissa työskentelevän henkilön kanssa. Allekirjoittaneelle tämä oli hyvä kokemus tapahtumanjärjestämisestä ja haastattelemisesta. Tapahtumassa oli paikalla myös kirjan kustantaja myymässä uutukaista teosta Katjan signeeraamana. Vierailu keräsi paikalle runsaat 20 kuulijaa, tunnelma oli hyvä ja keskustelu intensiivistä – aika vierähti kuin siivillä ja tapahtumasta jäi kaikin puolin hyvä fiili

Toimiva tila kannustaa seuraaviin tapahtumiin – ensi vuodelle onkin jo jotain suunnitteilla Suomi 100 vuotta -teemaan liittyen, mutta se onkin sitten jo toinen juttu.
Kommentit