Dynaaminen Humakin kirjasto: Muuttoja ja muutoksia

27.09.2024

Kuva: Anne Holappa

Humanistisen ammattikorkeakoulun kirjasto muuttuu vauhdilla. Viimeisen kolmen vuoden aikana Helsingin kampuskirjasto on vaihtanut paikkaa kolmesti, vuosikymmenten kirjastoyhteistyöstä on luovuttu usealla kampuksella, kampuskirjastojen määrä kokonaisuudessaan on pudonnut kuudesta neljään ja kurssiaineisto on alettu tarjoamaan sähköisenä.

Humakin Helsingin kampuskirjasto oli asustellut ensimmäisessä väistötilassaan kesästä 2021. Valkea talo kävi läpi remonttia osa kerrallaan, joten kirjaston aineisto oli siirretty osin vanhaan talonmiehen asuntoon ja osin varastotiloihin. Kesällä 2021 kirjaston kokoelmiin liitettiin Nuorisotiedon kirjaston aineisto Allianssin luovuttua kirjastotoiminnastaan. Itse aloitin Humakin Helsingin kampuskirjaston informaatikkona loppuvuodesta 2021.

Väistötilassa tilaratkaisut olivat haasteellisia. Olihan kyseessä entinen asunto ja sijainti hieman hankala myös asiakkaiden löytää. Varsinaisen kirjastotilan remontin siirtyessä suunnitellusta yhä eteenpäin, tehtiin päätös kirjaston siirtämisestä Valkean talon pääsisäänkäynnin kanssa samassa kerroksessa olevaan uudistettuun luokkatilaan. 

Talonmiehen asunnosta kirkkoon

Humakin Nurmijärven kampuksen vuokrasopimus Kiljavan opistolla oli päättymässä vuoden 2022 lopussa ja vaati siten päätöksiä. Yhteisöpedagogiopiskelijat siirtyivät Helsingin kampukselle vuoden 2023 alusta. Samoihin aikoihin Humakin Helsingin kampuskirjaston muuton kanssa pakattiin siis myös Nurmijärven kampuksen kirjastosta osa liitettäväksi Helsingin kampuksen kirjastoon. Sitä ennen kokoelmia evaluoitiin ja Varastokirjastoon lähetettiin aineistoa. Humakin kampuskirjastot vähenivät vuoden 2022 aikana kuudesta viiteen.

Kuva 1. Kirjaston toinen väistötila (Kuva: Anne Holappa)

Yhdeksäs tammikuuta 2023 avattiin kirjasto Valkeassa talossa uudessa väistötilassa. Matalan asunnon jälkeen uusi tila tuntui pursuavan happea ja tilaa hengittää. Luokkatilassa oli katto niin korkealla, että tuntui kuin olisi astunut kirkkoon.

Kirjastossa olivat sulassa sovussa Humakin, Kuurojen liiton kirjaston ja Nuorisotiedon kirjaston kokoelmat. Evaluointi, pakkaus- ja purkamistoiminnot hoidettiin pääasiassa kahden riuskan kirjastoihmisen toimin muutamassa viikossa. Raskaan kuljetustyön hoitivat sentään ammattilaiset. Nurmijärvellä sijainnut seikkailukasvatuksen kansainvälinen ohjelma muutti Helsingin Haagaan syksyllä 2023. Heidän mukanaan Helsingin kampuskirjaston kokoelmaan liitettiin seikkailukasvatuksen aineisto.

Remontin jälkeinen elämä

Kirjaston piti alun perin muuttaa noin sataneliöiseen tilaan remontin valmistuttua. Remonttia tehdessä kävi kuitenkin ilmi, että suunniteltua tilaa ei oltu suunniteltu eikä rakennettu niin, että sitä olisi voitu käyttää kirjastotilana. Arkkitehdit joutuivat miettimään asiaa uudelleen ja sovittelemaan kirjaston ihan uuteen nurkkaan pohjapiirrustuksessa. Lopulta kirjastotila saatiin muotoiltua, mutta se oli aikaisempaa pienempi tila, sekä muodoltaan haasteellinen sisustettava. Ennen muuttoa kokoelmaa piti evaluoida ja pienentää niin että se mahtuisi uuteen tilaan. Asiaa auttoi myös se, että Humakin kaikki kurssimateriaali on hankittu sähköisessä muodossa vuodesta 2023. E-aineisto ei vaadi hyllytilaa. 

Lopulta kirjasto palveli toisessa väistötilassaan 1,5 vuotta. Kesäkuussa 2024 Valkean talon remontoidut tilat luovutettiin käyttäjilleen. Helsingin uusi kampuskirjasto on avannut ovensa 12.8. 2024. Se on viimein lopullisella paikallaan. Pinnat hohkaavat uutuuttaan. Nykyisellään Helsingin kampuskirjasto sisältää siis Humakin sekä Nuorisotiedon kirjaston aineiston. Kirjasto toimii omatoimikirjastona Valkean talon aukioloaikoina ja on tietenkin kaikille avoin kirjasto. Mikäli halutaan henkilökohtaista palvelua esimerkiksi kirjastokortin tekemiseen, pitää aika varata etukäteen. Omat opiskelijat ohjataan Tuudo-kirjastokortin käyttöön, mutta Helsingin kampuskirjastossa on myös muita asiakkaita. Yhteistyö Humakin muiden kampuskirjastojen kanssa jatkuu.

Kokoelmamuutokset ja muuttuvat yhteistyökuviot

Kesäkuun alussa tapahtui myös muita suuria muutoksia. Siihen asti Humakin kirjastoverkosto oli Helsingin Haagan kirjaston lisäksi palvellut Kauniaisissa, Turussa, Kuopiossa ja Jyväskylässä. Jokainen kampuskirjasto oli yhteiskirjasto, jokaisessa oli lisäksi opistoasteen kirjasto, paitsi Helsingissä erikoiskirjasto. Kirjastoyhteistyö kuitenkin päätettiin kesän 2024 aikana Helsingissä Kuurojen liiton kanssa, Kauniaisissa Työväen Akatemian kirjaston kanssa sekä Turussa Paasikivi-opiston kanssa. Koska Kauniaisissa työpanos oli ostettu Työväen Akatemialta, Kauniaisissa ei enää ole Humakin kirjastoa ollenkaan. Kampuskirjastot vähenivät vuoden 2024 aikana viidestä neljään. Myös Työväen Akatemian informaatikko poistui kirjaston henkilökunnasta.

Kirjastoyhteistyön loppuminen tarkoittaa suoraan painetun aineiston vähenemistä kampuskirjastoissa. Koska jokainen toimija omistaa oman kokoelmansa, kokoelmat on erotettu fyysisesti Humakin kokoelmasta ja poistettu kirjastojärjestelmästä tai tämä tullaan tekemään vuoden loppuun mennessä. Kirjastojärjestelmän tasolla tämä on onnistunut siten, että niteiden kokoelmakoodi on ollut eri kuin Humakilla. Käytännössä painetussa aineistossa on näkyvissä omistajatahon leima. Omistajuuden voi siis tarkistaa helposti kahdesta paikasta. Kirjastoyhteistyöstä luopunut tekee omalla kokoelmallaan mitä haluaa. Keskustelun alla on ollut muun muassa Varastokirjastoon siirtoa tai ainakin osasiirtoja muihin kirjastoihin. 

Pieni mutta fiksu 

Humanistisen ammattikorkeakoulun kirjastotiimi lienee ammattikorkeakoulukirjastojen pienin. Se koostuu syyslukukauden 2024 alkaessa Helsingin kampuskirjaston informaatikosta, Turun kampuskirjaston informaatikosta, Kuopion kampuskirjaston sekä Pohjois-Savon opiston kirjaston osa-aikaisesta informaatikosta, sekä Jyväskylän kampuskirjaston ja Alkio-opiston kirjaston informaatikosta, joka on Alkio-opistolta ostettu palvelu. 

Kirjasto hoitaa henkilöresurssin pienuudestaan huolimatta kaikki ammattikorkeakoulukirjaston tehtävät. Meillä on vuositavoitteita ja pienempiä tavoitteita. Työnjako on huolellisesti mietitty ja kirjaston asioita pohditaan yhdessä viikottain tiimipalaverissa. Tikettijärjestelmän avulla se, jolla on juuri silloin aikaa, ottaa hoitaakseen tulleet tehtävät. Nopea reagointi ja vertaistuki hoituu tiimin Teams-julkaisut -keskusteluikkunassa, joka on koko ajan auki. 
Muutos tuskin loppuu tähän. Luulenpa että saamme vuonna 2025 elää taas uudenlaista arkea.
 

Kirjoittajat

Anne Holappa

Informaatikko

Humanistinen ammattikorkeakoulu, ORCID iD 0000-0003-3044-0173

Kirjoittajan muut artikkelit

Kommentit

Jätä kommentti