Kahdeskymmenesneljäs Bobcatsss-konferenssi järjestettiin alkuvuodesta Ranskan Lyonissa. Bobcatsss on vuosittain opiskelijavetoisesti järjestettävä kirjasto- ja informaatioalan konferenssi jolle kevääseen heräävä Lyon tarjosi miellyttävät puitteet. Tänä vuonna verkostoiduttiin sekä tutustuttiin niin lyonilaiseen kulttuuriin kuin teemojen mukaisesti muun muassa avoimen tieteen tekemiseen, Open Access julkaisemiseen sekä sosiaalisen median kääntöpuoliin. Tiesitkö esimerkiksi, minkä arvoinen Facebook-profiilisi on tai kuka kumma on Guignol?
Bobcatsss 2016 kirjastojen, demokratian ja tiedon asialla
Tammikuun lopussa järjestettiin 24. Bobcatsss-konferenssi Ranskan Lyonissa. Vaikka konferenssin järjestämisessä on Suomen edustajia ollut jo alusta asti, ei se kenties kaikille alan ammattilaisille Suomessa vielä ole tuttu. Pähkinänkuoreen tiivistettynä Bobcatsss on vuosittain järjestettävä kansainvälinen kirjasto- ja informaatioalan konferenssi, joka toimii EUCLIDin (European Association for Library and Information Education and Research) suojeluksessa. Konferenssi järjestetään opiskelijavetoisesti, ja mukana järjestelyissä on aina vähintään kahden eri yliopiston opiskelijoita. Käytännössä yksi oppilaitos ottaa päävetovastuun sekä toimii tapahtuman isäntänä ja yksi tai useampi yhteistyöyliopisto opiskelijoineen on avustavassa roolissa. Vuoden 2016 konferenssin isäntinä olivat Enssibin opiskelijat Lyonista, ja avustavassa roolissa oli opiskelijoita Pariisista sekä ensimmäistä kertaa Bobcatsssin historiassa myös Yhdysvalloista, Knoxvillesta. Itselleni osallistuminen konferenssiin oli järjestyksessään toinen. Olin mukana viime vuoden konferenssissa Brnossa myös järjestäjänä: Tampereen yliopiston opiskelijat olivat tuolloin avustavassa roolissa, ja päävastuu oli tšekkiläisellä Masarykin yliopistolla.
Esityksiä kolmipäiväisessä konferenssissa oli runsaasti, konferenssipäivien aikana esiteltiin eri tavoin 41 paperia ja 15 posteria sekä järjestettiin 15 työpajaa. Tämän lisäksi kullekin konferenssipäivälle oli valittu pääpuhujat. Konferenssin tarjontaan kuului luonnollisestikin myös sosiaalista ohjelmaa, joka osaltaan mahdollistaa verkostoitumisen osallistujien kesken. Bobcatsss on mainio foorumi tutustua laaja-alaisesti siihen, mikä on tällä hetkellä ajankohtaista ja mihin kirjasto- ja informaatioala on matkalla, sekä verkostoitua huomisen ammattilaisiin ja tuleviin alan vaikuttajiin. Jo pidempäänkin alalla toimineelle konferenssilla oli paljon annettavaa, sillä aiheet olivat tuoreita ja on aina mielenkiintoista kuulla, mitä toiminnan ja tutkimuksen saralla omalla alalla tapahtuu.
Konferenssin avajaispäivänä pääpuhujana oli Päivikki Karhula aiheenaan teknologisen kehityksen vaikutus sananvapauteen ja sensuuriin. Muutoin aloituspäivä koostui avajaisseremonian ohjelmasta, jossa saimme tutustua muun muassa sananvapauden rajoja historiallisestikin koetelleeseen lyonilaiseen nukketeatterilegenda Guignoliin sekä nauttia opiskelijoiden musiikkiesityksistä. Iltapäivä oli varattu kirjastokierroksille: valittavana oli peräti kahdeksan erilaista kierrosta lyonilaisiin kirjastoihin. Avajaisseremonian osallistujamäärään vaikutti valitettavasti niin paikallisliikennettä kuin kansainvälisiä lentojakin sotkeneet tapahtumat, joista johtuen muun muassa päivän pääpuhuja vaihtui ja suurin osa yhdysvaltalaisista järjestäjistä ei vielä ensimmäisenä päivänä päässyt mukaan. Kansainvälisyydessä voi siis joskus olla myös haittapuolensa, mutta näistäkin ongelmista järjestäjät suoriutuivat kunnioitettavasti.
Konferenssin pääteemoina tänä vuonna olivat informaatio, kirjastot ja demokratia, joiden alta löytyi vielä neljä tarkempaa aihepiiriä; The Role of Libraries in Democratic Cultures, Intellectual Freedom and Censorship, Libraries, Open Access and Open Data sekä Protecting Privacy. Erityisesti demokratia ja kirjaston rooli yhteiskunnallisena vaikuttajana tulivat esiin sekä torstain että perjantain pääpuhujien, Paul Sturgesin ja Denis Merklenin, esityksissä. Merklen puhui kirjastoista poliittisina toimijoina ranskalaisesta näkökulmasta ja Struges taas kirjastoista yleisemmin demokratian ja vapauden edistäjinä.
Myös avoin tiede toistui konferenssiesitysten aiheena eri näkökulmista. Esimerkiksi tohtori Ina Blümel taustoitti sekä esitteli työpajassaan menetelmiä ja käytännön työvälineitä, joilla avointa tiedettä voidaan edistää. Mielenkiintoinen oli myös irlantilainen tapaustutkimus, Librarian as Publisher, jossa Alexander Kouker ja Conor Murphy kertoivat kokemuksiaan SHA journaalin perustamisesta ja toimittamisesta. Perusteluina siihen, miksi korkeakoulukirjastojen yhteistyössä tiedeyhteisöjen kanssa tulisi harkita omien kausijulkaisujen perustamista, mainittiin muun muassa avoimen tieteen edistäminen, näkyvyyden lisääminen sekä erityisesti nykyisen kalliin ja raskaan julkaisukoneiston vastustaminen. Aihe on ajankohtainen myös Suomessa, sillä tieteellisten julkaisujen tilaushinnat ovat ajaneet monet kirjastot supistamaan aikakausilehtien tilauksia merkittävissä määrin.
Ohjelmassa oli myös paljon yksityisyyden turvaamiseen liittyviä esityksiä. Itse osallistuin mm. työpajaan, jossa esiteltiin vaihtoehtoja suosituimmille sosiaalisen median palveluille, mikäli haluaa välttää itsestään kaupalliseen käyttöön päätyvien tietojen keräämistä. Sosiaalisen median palvelut, tunnetuimpana Facebook, keräävät tykkäyspainikkeiden sekä cookies-toimintojen avulla tietoa mm. käyttäjien uskonnollisista ja poliittisista aatteista, brändimieltymyksistä sekä seuraavat, millaisiin tapahtumiin osallistut tai kuinka vaikkapa parisuhdestatuksesi muuttuu. Kaupallisessa mielessä kukin Facebook-profiili on arvoltaan 48,78 $. Työpajassa selvisi myös suurin syy siihen, miksi epäkaupalliset versiot vastaavista palveluista eivät menesty: ihmiset haluavat olla samoissa palveluissa kuin kaikki muutkin. On siis vaikea lanseerata jotain uutta, kun ihmiset muutaman viikon kokeilun jälkeen palaavat jo ennestään tuttuihin palveluihin.
Käytännössä konferenssin opiskelijajohtoisuus näkyi korkeintaan aidon innostuksen ja raikkauden muodossa. Esimerkiksi torstain virallinen iltagaala Lyonissa järjestettiin yhdessä kaupungin suosituimmista konserttisaleista. Tarjolla oli Lyonin mainetta Ranskan kulinaristisena pääkaupunkina kunnioittavia cocktailpaloja, petit fours -tyylisiä leivosherkkuja sekä juustovalikoima. Illan ohjelma koostui vapaasta seurustelusta, muutamista puheista sekä musiikkista Swingin’Lyon 3:n sekä DJ:n tahtiin. Iltajuhlassa sekä muissa sosiaalisissa tapahtumissa on helppo lähestyä vaikkapa mielenkiintoisen esityksen pitäjää tai tiedustella millaista kirjastotyö on itselleen vieraassa kulttuurissa. Bobcatsssiin osallistuu vuosittain satoja alan ammattilaisia sekä opiskelijoita ympäri maailman. Tänä vuonna osallistujia oli noin 250, ja he tulivat 25 eri maasta, joista eksoottisimpina mainittakoon Oman ja Filippiinit. Myös henkilökohtaisesti solmin uusia tuttavuuksia sekä vahvistin edellisvuonna luotuja suhteita, Bobcatsssin innoittamana vireillä on esimerkiksi alan uusien ammattilaisten yhteistyöverkosto. Tästä on kenties lisää kerrottavaa matkakertomuksenkin muodossa syksymmällä.
Bobcatsss toivottaa tervetulleeksi Tampereelle 25.–27.1.2017
Seuraavan kerran Bobcatsss järjestetään 25.–27.1.2017 Tampereella. Kyseessä on Bobcatsss-konferenssin 25. juhlavuosi, ja erityistä tapahtumassa on muun muassa se, että alusta asti toiminnassa mukana ollut Tampereen yliopisto saa vihdoin kunnian vastata ensimmäisen Pohjoismaissa järjestettävän Bobcatsss-konferenssin isännöinnistä. Yhteistyökumppaneina vuonna 2017 on opiskelijoita sekä Norjasta (Oslo and Akershus University College of Applied Sciences) että Alankomaista (Hanze University of Applied Sciences). Bobcatsss-konferenssiin on siis ensi vuonna helpompi osallistua kuin koskaan aiemmin!
Lisätietoja:
Bobcatsss 2017
http://bobcatsss2017.com/
marketing@bobcatsss2017.com
Tampereen yliopiston kutsuvideo: BOBCATSSS 2017 Tampere https://www.youtube.com/watch?v=sZtJoM2igeM
Bobcatsss 2016 -konferenssijulkaisu ilmestyy kevään aikana tänne:
http://bobcatsss2016.com/
DESIGN, INNOVATION, PARTICIPATION: BOBCATSSS 2015 Proceedings & Abstracts
http://www.bobcatsss2015.com/wp/proceedings/
Bobcatsss EUCLIDin sivuilla:
http://euclid-lis.eu/events/bobcatsss/
Kommentit