Tomas Rönn från Arcada besökte ELAG2018 i Prag i början av sommaren. I denna intervju berättar han om sina erfarenheter från konferensen, och om trender inom biblioteksautomation.
Du besökte Elag i Prag i juni. Berätta om konferensen
–ELAG (European Library Automation Group) är en årlig konferens som huvudsakligen handlar om informationsteknik inom bibliotek. I år var det den 42:a gången som konferensen ordnades, så första konferensen hölls 1979. Som kuriositet kan nämnas att man kan läsa alla konferensprotokoll på ELAG webbplats, om man är nyfiken på vad som var aktuellt inom biblioteksautomation för 40 år sedan.
–Konferensen var min sjunde. ELAG i Helsingfors år 2010 var den första konferensen jag deltog i.
–Vi var ett hundratal europeiska deltagare från främst högskolebibliotek och nationalbibliotek som samlades i Prag. Från Finland var vi 8 personer. Jag var den enda representanten för yrkeshögskolebiblioteken.
Vilket var årets tema?
–Årets tema var “Blend/Deblend”. I stora drag handlade det om att data idag är spritt på olika platser, i olika format och miljöer. Visionen är att samla distribuerad data med hjälp av webbtjänster (mikrotjänster, microservices) som gör det möjligt för oss att blanda och återanvända data från olika källor. Vi behöver komma vidare från dagens monolitiska system genom att använda standardiserade format för webbdata och skapa nya regler för att beskriva data.
Vad var aktuellt? Vad är hottast just nu inom biblioteksautomation?
–Modulära system, typ Folio är hett. Folio är ett modulärt bibliotekssystem med öppen källkod, och är fortfarande under utveckling. Många bibliotek har ändå gått med för att utveckla det, då befintliga kommersiella system inte alltid erbjuder önskad funktionalitet. Det finns t.ex. allt mer digitalt material idag, och om man vill integrera bibliotekssystem med universitetets övriga IT-system så går det inte alltid så lätt med nuvarande system.
Folio baserar sig på mikrotjänstarkitektur, som innebär att man kan byta ut moduler. På samma sätt som man har en app för epost på sin telefon, så kan det finnas appar för fjärrlån, hantering av forskningsdata o.s.v. att välja bland.
–Annat som är aktuellt är t.ex. öppna data / länkade data. Och vi har fortfarande inte begravt Marc!
Berätta om något föredrag som du tyckte var särskilt intressant
–Det fanns en hel del intressanta presentationer. Allt kan man förstås inte tillämpa på ett mindre bibliotek som Arcada, men det är bra att följa med trender och se vilka lösningar som är möjliga.
–National Library of Technology i Prag presenterade ett projekt om automatisk indexering av böcker. Innehållsförteckningar skannades igenom och texten analyserades med hjälp av maskinlärning. På så sätt kan man spara katalogiserarens tid, och hitta böcker med hjälp av mera specifika sökfrågor.
–Ruben Verborgh från Ghent University presenterade exempel på fel som kan uppstå då sökmotorer som Google, Researchgate o.s.v. automatiskt sammanställer information om t.ex. en forskares publikationer. Sökmotorerna använder olika algoritmer, och det kan leda till att det uppstår fel i hur resultaten presenteras. Felen kan vara svåra att rätta till.
En lösning, som Verborgh föreslog, är att publicera sin egen metadata. Men det finns inte någon gemensam standard som nuvarande system klarar av att avläsa.
Vad tog du med dig hem från konferensen? Är det något särskilt som du skulle vilja tillämpa i ditt eget jobb?
–Eftersom Arcada hör till de bibliotek som går in för KOHA är jag intresserad av andras erfarenheter av systemet.
–KOHA är stort i Turkiet: 1130 allmänna bibliotek har gått in för det med 1,8 miljoner användare. Man ville ha ett nytt centraliserat system i stället för de 30-40 olika bibliotekssystem som tidigare var i användnig. Övergången gick i stort sett bra. De största problemen som nämndes var begränsad tid för migrationen, inte tillräckligt med skolning och ett visst motstånd mot nya saker.
–Matias Nordling från Hankens bibliotek gjorde mig sällskap på konferensen. Vi kunde diskutera KOHA, och pejla också andra systemfrågor med varandra. Arcadas och Hankens bibliotek samarbetar kring övergången till KOHA.
Något annat du vill nämna?
–Nästa gång ordnas Elag i Berlin 7-10.5.2019. Kanske vi ses där?
Text: Ann-Kristin Åvall, Arcada & Tomas Rönn, Arcada
Bilder: Tomas Rönn, Arcada
Kommentit