Avoimen tieteen ja tutkimuksen talvipäivät järjestettiin tänä vuonna Kuopiossa 8–9.11.2023. Idea päivien järjestämiseen sai alkunsa Itä-Suomen yliopistossa, josta pian kysyttiin, haluaisivatko Karelia ja Savonia liittyä järjestelyjoukkoihin. Yhteistyöhön lähdettiin empimättä mukaan. Mutkaton ja pitkäikäinen Savo - Karjala-yhteistyö on luonut luontevan pohjan tarttua erilaisiin toimiin yhdessä.
Ihan viikossa tapahtumaa ei kuitenkaan ponnistettu, vaan valmistelu alkoi jo vuotta aikaisemmin, kun Avoimen tieteen koordinaatio haki järjestäjää talvipäiville. Valmistelimme hakemusta yhteistyössä kaikkien kolmen järjestäjätahon kesken. Hakemuksemme talvipäivien järjestäjiksi hyväksyttiin teemalla Avoimet oppimateriaalit. Helmikuusta alkaen pidimme sitten säännöllisen epäsäännöllisesti järjestämispalavereita.
Rakensimme ohjelmaa käytännönläheiseksi, ja jo alusta alkaen ajatus oli, että pyrimme saamaan myös korkeakoulujen opetushenkilöstöä kuulolle tapahtumaan. Mietimme, mikä avoimissa oppimateriaaleissa niiden tekijää tai korkeakoulua voi askarruttaa ja miltä eri kanteilta teemaa voi lähestyä. Kantteja olisi riittänyt useammankin päivän seminaariin. Näkökulmiksi valikoituivat avoimet julkaisualustat, saavutettavuus, tekijänoikeudet, käytännön esimerkit oppimateriaaleista sekä oppimateriaalin kuratointi. Lisäksi halusimme tietää, miten avoimia oppimateriaaleja ajatellaan hyödynnettävän jatkuvassa oppimisessa. Meillä oli siis joukko teemoja ja kysymyksiä, joihin kaipasimme asiantuntijoita vastaamaan.
Asiantuntijoiden saaminen paikan päälle osoittautui yllättävän helpoksi, ja oli ilo huomata, että aihe koettiin tärkeänä ja kiinnostavana. Oikeat henkilöt löytyivät helposti omia verkostoja hyödyntäen ja konsultoiden. Vaikka suunnittelua tehtiin huolella ja asioita varmistaen, niin viime hetken puhujavaihdoksilta ei vältytty. Näitä hoidimme vielä viikko ennen tapahtumaa. Tämän myötä emme ehtineet korjata kaikkia ohjelmaan tulleita muutoksia ohjelmasivulle ennen tapahtumapäivää, mutta muutokset eivät enää olleet niin olennaisia, että niillä olisi ollut vaikutusta päivien toteuttamiseen.
Tapahtuman järjestämiseen tuli alkusyksystä mukaan Tieteellisten seurain valtuuskunnan Avoimen tieteen ja tutkimuksen sihteeristö, joka huolehti omalta osaltaan tapahtuman rahoituksesta sekä viestinnästä, palkinnoista ja asiantuntijapäivän järjestelyistä. Yhdessä pohdittiin niin kahvituksia, lounastamista, tiloja, ilmoittautumista ja muuta tapahtuman järjestelyihin liittyvää sopimista. Itse tapahtumapaikalla oli vielä huolehdittava ilmoittautumisten vastaanottamisesta ja tarvittavista opasteista, unohtamatta verkostoitumistilaisuuden järjestelyjä.
Etä- ja hybriditapahtumat ovat koronan myötä tulleet jäädäkseen. Talvipäivien järjestelyporukassa halusimme kuitenkin palata kasvokkaisten kohtaamisten aikaan ja pitää tapahtuman ilman etäosallistumismahdollisuutta. Ajatuksenamme oli, että vaikka etätapahtumat ovat parhaimmillaan vuorovaikutteisia, ne eivät voi korvata kasvokkain tapahtuvaa aitoa kohtaamista, keskustelua ja verkostoitumista. Iloksemme Kuopioon saapuikin lähes 90 osallistujaa eri puolilta Suomea. Ensimmäisenä päivä koostui avoimia oppimateriaaleja monipuolisesti eri näkökulmista käsitelleistä esityksistä sekä paneelikeskustelusta. Tapahtuman toisena päivänä kokoontui avoimen tieteen ja tutkimuksen asiantuntijaryhmät, ja iltapäivän yhteisessä työpajassa käynnistettiin AVOTT-linjauskokonaisuuden päivittämisen suunnittelu.
Linkit AVOTT-talvipäivien esityksiin löytyvät avointiede.fi-sivustolta.
Kommentit